Ο Αλέξης και η παραίτηση

Ο Αλέξης παραιτήθηκε γιατί συνειδητοποίησε ότι στις επερχόμενες εκλογές για Δήμους, Περιφέρειες και Ευρωβουλή, ο Σύριζα όχι μόνο δεν θα ανακάμψει αλλά μάλλον θα υποχωρήσει περισσότερο.

Ο Αλέξης και η παραίτηση

Του Γιώργου Σαββίδη

Η παραίτηση του Α. Τσίπρα είναι αναμφίβολα ένα ιστορικό γεγονός.

Ο Αλέξης πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή της χώρας μια δεκαετία και διετέλεσε πρωθυπουργός. Η πορεία του σημαδεύτηκε από σημαντικά γεγονότα και θα αποτελεί αντικείμενο μελέτης και αναφοράς. Η παραίτηση του δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην το τέλος της πολιτικής του καριέρας. Άλλωστε είναι πολύ νέος ακόμα.

Ένας απολογισμός της δράσης του από το 2012 έως σήμερα, δείχνει κυρίως αρνητικά γεγονότα. Για την ακρίβεια, δύσκολα μπορεί να βρει κανείς κάτι θετικό που έκανε ο Αλέξης.

Την περίοδο 2012-2015, ευρισκόμενος στον προθάλαμο της εξουσίας, πρωταγωνίστησε σε μια τοξική αντιπολίτευση, με επιθέσεις σε πολιτικούς, διάλυση παρελάσεων σε εθνικές γιορτές και αδιάκριτη υποστήριξη κάθε διαμαρτυρίας ανεξαρτήτως περιεχομένου και στόχου. Λοιδορούσε συστηματικά Έλληνες και Ευρωπαίους ηγέτες ενώ καλλιεργούσε σχέσεις με Κούβα και Βενεζουέλα.

Επέλεξε να συγκυβερνήσει με τους ιδεολογικά αντίθετους Ανεξάρτητους Έλληνες αντί κάποιου κοντινού ιδεολογικά κόμματος, επιδεικνύοντας απρόσμενο κυνισμό. Όταν η σύμπραξη τελείωσε, με τον ίδιο κυνισμό προσέλκυσε στο κόμμα του στελέχη και βουλευτές του εταίρου του.

Η πρωθυπουργία του – 2015-2019 – σημαδεύτηκε από το κλείσιμο των τραπεζών, το δημοψήφισμα που προκήρυξε αλλά εφάρμοσε την ακριβώς αντίθετη απόφαση, την πτωχοποίηση της μεσαίας τάξης, την λεηλασία των συνταξιούχων, το αχρείαστο μνημόνιο και την αμφιλεγόμενη Συνθήκη των Πρεσπών όπου υπήρξε συνιδρυτής Μακεδονικού Κράτους.

Ως αξιωματική αντιπολίτευση – 2019-2023 – εισήγαγε πρωτοφανή τοξικότητα και εχθροπάθεια στην πολιτική. Χρησιμοποίησε άκρως διχαστικό λόγο, επιχειρούσε με ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία ακόμα και για να κηλιδώσει πρόσωπα.

Ο σεβασμός του προς τους θεσμούς ήταν επιλεκτικός. Επικροτούσε τις δικαστικές αποφάσεις όταν τον συνέφεραν και τις κατέκρινε όταν δεν του άρεσαν. Διατήρησε στα ψηφοδέλτια του πρώην υπουργό καταδικασθέντα από ανώτατο δικαστήριο.

Χωρίς δισταγμό, κατηγορούσε την χώρα του σε διεθνή φόρα και συντασσόταν με εχθρούς και αντιπάλους, φτάνει να εκτιμούσε ότι τον συνέφερε κομματικά.

Επέδειξε σπάνια αλαζονεία, αποδίδοντας στους ψηφοφόρους και στους πολιτικούς του αντιπάλους, ακόμα και τις εκλογικές του ήττες.

Ο Αλέξης δεν παραιτήθηκε επειδή είναι έντιμο να παραιτείσαι μετά από εκλογική ήττα. Αν το πίστευε αυτό θα είχε παραιτηθεί το 2019, μετά από αλλεπάλληλες ήττες σε εκλογές για Ευρωβουλή, Δήμους, Περιφέρειες και Ελληνική Βουλή. Δεν παραιτήθηκε καν μετά την συντριπτική ήττα του Μαΐου 2023, ελπίζοντας ότι τον Ιούνιο θα έφερνε αποτέλεσμα που θα του επέτρεπε να παραμείνει επικεφαλής του κόμματος του.

Ο Αλέξης παραιτήθηκε γιατί συνειδητοποίησε ότι στις επερχόμενες εκλογές για Δήμους, Περιφέρειες και Ευρωβουλή, ο Σύριζα όχι μόνο δεν θα ανακάμψει αλλά μάλλον θα υποχωρήσει περισσότερο.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.