Έλλειψη στρατηγικών υλοποίησης των καθαρών μηδενικών εκπομπών

Από τις 114 επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων που αξιολογήθηκαν, το 67% έχει δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές αλλά καμία δεν έχει σχέδιο για την πλήρη κατάργηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Έλλειψη στρατηγικών υλοποίησης των καθαρών μηδενικών εκπομπών

Της Ηλιάνας Θέμελη

Ολοένα και περισσότερες χώρες, περιφέρειες, πόλεις και εταιρείες έχουν βάλει στόχο τις καθαρές μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο ο στόχος δεν ακολουθείται από στρατηγικές υλοποίησης.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε η έκθεση Net Zero Stocktake 2023 που συντάχθηκε από τους ερευνητές που διαχειρίζονται το Net Zero Tracker, μια συνεργασία που αποσκοπεί στην αύξηση της υπευθυνότητας των δεσμεύσεων για καθαρό μηδενισμό.

Η έκθεση δείχνει πως το ποσοστό των χωρών με δεσμεύσεις για μηδενικό ισοζύγιο που έχουν είτε υιοθετηθεί με νόμο είτε με εκτελεστικό έγγραφο έχει αυξηθεί από 7% τον Δεκέμβριο 2022 σε 75%. Η έκθεση συνέκρινε τις δεσμεύσεις και την πρόοδο με τις απαιτήσεις που τίθενται στην εκστρατεία Race to Zero του ΟΗΕ. Το πρόγραμμα Race to Zero περιγράφει ένα σύνολο κριτηρίων που ονομάζεται «γραμμή εκκίνησης» το οποίο είναι οι ελάχιστες διαδικαστικές απαιτήσεις για μια αξιοπρεπή δέσμευση. Η έκθεση βρήκε πως τα περισσότερα κράτη, περιφέρειες ή πόλεις που έχουν αναλάβει δεσμεύσεις δεν πληρούν τα κριτήρια της γραμμής εκκίνησης.

Ταυτόχρονα, από τις 114 επιχειρήσεις ορυκτών καυσίμων που αξιολογήθηκαν, το 67% έχει δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές αλλά καμία δεν έχει σχέδιο για την πλήρη κατάργηση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε Nature

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.