Επιστροφή στο περιθώριο

Η επανα-περιθωριοποίηση του Σύριζα παρέχει οξυγόνο στις υγιείς δυνάμεις της αριστεράς και κεντροαριστεράς και κατ’ επέκταση ωφελεί την χώρα.

Επιστροφή στο περιθώριο

Του Γιώργου Σαββίδη

Η πρώτη φορά αριστερά καταποντίστηκε στις εκλογές Ιουνίου 2023, χάνοντας το 43,5% των δυνάμεων της από τον Ιούλιο 2019.

Οι ίδιοι πιστεύουν ότι και το πρόγραμμα τους και οι πρακτικές τους ήταν σωστές, αλλά φταίνε οι ψηφοφόροι που δεν κατάλαβαν και οι λοιποί αριστεροί που δεν συμφώνησαν να συγκυβερνήσουν μαζί τους.

Για μερικές μέρες τους απασχόλησε κυρίως η άνοδος του κόμματος Σπαρτιάτες. Μετά την παραίτηση του αρχηγού τους, ασχολούνται με την δήλωση Μητσοτάκη. Κατηγορούν τους άλλους και απαιτούν «αστική» ευγένεια όταν αυτοί είναι οι πρωταθλητές της κακεντρέχειας έχοντας καθυβρίσει τους πάντες. Ζητούν μεγαλοψυχία οι πάντα μικρόψυχοι.

Η κρίση και η πτώχευση της χώρας επέτρεψαν σε μια μικρή περιθωριακή ομάδα να καταλάβει την εξουσία. Χαϊδεύοντας τα χαμηλότερα ένστικτα και συνεργαζόμενοι με ακραίους της δεξιάς και επαγγελματίες εξουσίας της κεντροαριστεράς, η ομάδα αυτή κυβέρνησε πάνω από τέσσερα χρόνια, οδηγώντας μια χώρα σε κρίση σε βαθύτερη κρίση.

Το 2019 έχασαν την εξουσία. Ο λαός δεν τους τιμώρησε τότε, δίνοντας τους την ευκαιρία να ωριμάσουν, να μορφωθούν και να ενταχθούν. Με αλαζονεία εξέλαβαν την ευκαιρία ως μήνυμα σύντομης επανόδου για διακυβέρνηση όπως ήξεραν.

Με τον ίδιο τρόπο ερμήνευσαν και το χαστούκι του Μαΐου 2023. Οι πολίτες τους ξεκαθάρισαν έναν μήνα αργότερα ότι δεν τυγχάνουν εμπιστοσύνης και αυτά που ήξεραν δεν περνούν.

Με ή χωρίς τον Τσίπρα, ο Σύριζα οδεύει προς το περιθώριο, από όπου ξεκίνησε. Δεν φαίνεται ότι διαθέτει την ικανότητα να προσφέρει θετικά στην κοινωνία. Όπως ομολογούν οι ίδιοι, η ομαλότητα και η ευημερία δεν τους ευνοούν.

Η επανα-περιθωριοποίηση του Σύριζα παρέχει οξυγόνο στις υγιείς δυνάμεις της αριστεράς και κεντροαριστεράς και κατ’ επέκταση ωφελεί την χώρα.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.