Νέες μελέτες σχετικά με τον μακροχρόνιο κορωνοϊό

Μια από τους ερευνητές συμπέρανε πως μετά από ένα έτος ο ιός τρέπεται σε χρόνια πάθηση.

Νέες μελέτες σχετικά με τον μακροχρόνιο κορωνοϊό

Της Ηλιάνας Θέμελη

Αν και έχουν περάσει παραπάνω από τρία χρόνια από τότε που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός, περίπου 65 εκατομμύρια άνθρωποι ακόμη αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του μακροχρόνιου κορωνοϊού (long covid) ενώ οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν τόσο τα συμπτώματα όσο και τα αίτιά του.

Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας ορίζει τον μακροχρόνιο κορωνοϊό ως τα συμπτώματα που εμφανίζονται εντός τριών μηνών από τη μόλυνση με SARS-CoV-2 και που διαρκούν τουλάχιστον δύο μήνες. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 1106 ενήλικες που προσβλήθηκαν με τον ιό πριν τη διάθεση εμβολίων. Μετά από 6 μήνες, το 22,9% από αυτούς εξακολουθούσαν να έχουν συμπτώματα. Το ποσοστό αυτό μειώθηκε σε 18,5% μετά από ένα έτος και 17,2% μετά από δύο έτη. Μια από τους ερευνητές συμπέρανε πως μετά από ένα έτος ο ιός τρέπεται σε χρόνια πάθηση.

Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της πάθησης είναι η μεγάλη ηλικία, η υψηλή μάζα σώματος, το κάπνισμα και το γυναικείο φύλο, ορισμένες προϋπάρχουσες ασθένειες αλλά και η σοβαρότητα της αρχικής μόλυνσης.

Υπάρχουν πλέον επαρκείς αποδείξεις ότι ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μακροχρόνιου κορωνοϊού. Σύμφωνα με έρευνα, τα άτομα που είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση από ότι τα ανεμβολίαστα άτομα.

Ταυτόχρονα, αρκετά φάρμακα φαίνονται πολλά υποσχόμενα για την πρόληψη της πάθησης. Σύμφωνα με μελέτες, ένα από αυτά είναι η μετφορμίνη (τυπική θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2) και ένα άλλο είναι το paxlovid. Παρ’ όλ’ αυτά, τέτοια προληπτικά φάρμακα δεν θα βοηθήσουν αυτούς που έχουν ήδη προσβληθεί με την πάθηση η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει το 10-20% των μολυνσμένων ατόμων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε Nature

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.