Επιπτώσεις του καύσωνα στον ανθρώπινο οργανισμό
Αυτό το καλοκαίρι μόνο πέθαναν από τον καύσωνα 112 άνθρωποι στο Μεξικό και 44 στο Μπιχάρ της Ινδίας.

Της Ηλιάνας Θέμελη
Αν και μόλις την περασμένη Πέμπτη καταγράφηκε η πιο ζεστή μέρα στην ιστορία του πλανήτη, οι επιστήμονες προβλέπουν ότι το ρεκόρ θα σπάσουν κι άλλες ημέρες στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Κανονικά το σώμα μας είναι συνηθισμένο σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών, συνήθως μεταξύ 36 και 37 oC. Όταν ο εγκέφαλος μας αντιλαμβάνεται μια θερμοκρασία χαμηλότερη ή υψηλότερη από αυτήν, προσπαθεί να βοηθήσει το σώμα μας να προσαρμοστεί. Γι’ αυτό σε περίπτωση ζέστης ιδρώνουμε, καθώς ανοίγουν οι πόροι του δέρματος και με την εξάτμιση του ιδρώτα δροσίζεται το σώμα. Όταν όμως έχει υγρασία, ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται τόσο εύκολα, κάτι που αυξάνει ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία του σώματος.
Η πιο συχνή ασθένεια που προκαλείται από τη ζέστη είναι οι θερμικές κράμπες. Η υπερβολική εφίδρωση καταναλώνει όλο το αλάτι και την υγρασία του σώματος και μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκούς πόνους ή σπασμούς, συνήθως στην κοιλιά, τα χέρια ή τα πόδια. Εξάνθημα ή άλλοι ερεθισμοί του δέρματος επίσης προκαλούνται από τη ζέστη.
Όταν το σώμα μας αρχίζει να υπερβαίνει την ικανότητά του να ψύχεται, μπορούμε να αναπτύξουμε αυτό που είναι γνωστό ως θερμική εξάντληση. Συμπτώματα είναι η ζαλάδα, η ναυτία, ο πονοκέφαλος και ο γρήγορος σφυγμός.
Η πιο σοβαρή ασθένεια που προκαλείται από τη ζέστη είναι η θερμοπληξία όταν το σώμα ξεπερνά τους 40 oC περίπου και αρχίζουν να αποτυγχάνουν οι μηχανισμοί του οργανισμού μας. Συμπτώματα είναι το ξηρό και κόκκινο δέρμα, η ζαλάδα μέχρι και η απώλεια συνείδησης.
Αυτό το καλοκαίρι μόνο πέθαναν από τον καύσωνα 112 άνθρωποι στο Μεξικό και 44 στο Μπιχάρ της Ινδίας.
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε CNN
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()