Μερικές αλήθειες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
Σήμερα αναγνωρίζονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όλων των άλλων χωρών και κανένας δεν υποστηρίζει ότι υποβαθμίζουν τα Ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.

Του Γιώργου Σαββίδη
Το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ήταν αναχρονιστικό και το 1975 όταν ψηφίστηκε το Σύνταγμα. Ήταν μια ακόμα διάταξη της φιλοσοφίας του κρατισμού και της ρουσφετολογίας, η εδραίωση της οποίας προκάλεσε άπειρα δεινά στο Ελληνικό κράτος.
Η ανάγκη κατάργησης του άρθρου 16 έχει αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια και κυρίως από τους εμπνευστές του. Η εναντίωση στην αναθεώρηση του στηρίζεται σε ψεύδη και συνθηματολογία κενή περιεχομένου.
Αυτές είναι οι αλήθειες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια:
1. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια πρέπει να εξασφαλίσουν άδεια λειτουργίας η χορήγηση της οποίας εξαρτάται από τήρηση αυστηρών ακαδημαϊκών και λειτουργικών κριτηρίων. Θα υπόκεινται σε διαρκείς ελέγχους για διατήρηση της άδειας.
2. Τα δημόσια πανεπιστήμια δεν θα χάσουν την ελκυστικότητα τους. Η δωρεάν φοίτηση αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και οι καλές σχολές ισχυρό κίνητρο για όλους.
3. Τα δημόσια πανεπιστήμια δεν θα υποβαθμιστούν από την ύπαρξη ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το επίπεδο σπουδών και το γόητρο των προγραμμάτων τους εξαρτώνται αποκλειστικά από τα ίδια τα δημόσια πανεπιστήμια. Σήμερα αναγνωρίζονται τα ιδιωτικά πανεπιστήμια όλων των άλλων χωρών και κανένας δεν υποστηρίζει ότι υποβαθμίζουν τα Ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια.
4. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα επιτρέψουν σε δεκάδες χιλιάδες ελληνόπουλα να σπουδάσουν στην χώρα τους. Θα επωφεληθούν κυρίως οι οικογένειες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, οι οποίες καταβάλλουν τεράστια ποσά για έξοδα και δίδακτρα στο εξωτερικό.
5. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα προσφέρουν επιλογή καλύτερων σπουδών στους σημερινούς νέους/νέες που υποχρεώνονται να φοιτούν σε κολλέγια γιατί δεν μπορούν να πάνε στο εξωτερικό. Εν ολίγοις, κάποια κολλέγια θα υποχρεωθούν να αναβαθμίσουν ποιοτικά τα προγράμματα τους σε πανεπιστημιακό επίπεδο για να ανταγωνιστούν, ενώ κάποια άλλα ίσως κλείσουν.
6. Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα επαναπατρίσει δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και εκατοντάδες καθηγητές. Θα δημιουργήσει υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας, θα ενισχύσει την έρευνα και θα προσελκύσει χιλιάδες φοιτητές από άλλες χώρες. Το οικονομικό όφελος θα είναι μεγάλο.
7. Η ευελιξία των ιδιωτικών πανεπιστημίων θα καλύψει κενά σε ειδικότητες που σήμερα σπανίζουν. Επίσης, θα προσθέσει ερευνητικά προγράμματα και συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα της χώρας, αλλά και με εταιρείες και εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού.
8. Η εξωστρέφεια των ιδιωτικών πανεπιστημίων και η προσέλκυση ξένων φοιτητών, καθηγητών και ερευνητών θα αυξήσει το κύρος του συνόλου των Ελληνικών πανεπιστημίων συμπεριλαμβανομένων των κρατικών.
9. Η μείωση των Ελλήνων που σπουδάζουν στο εξωτερικό θα μειώσει και τον αριθμό αυτών που μεταναστεύουν μέσω σπουδών το εξωτερικό παραμένοντας στο εξωτερικό μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()