Κόμματα ιδιωτικής χρήσης

ΝΔ και ΚΚΕ, με διαφορετικές δομές και παραδόσεις, παραμένουν τα μοναδικά κόμματα με λειτουργικές δομές και χωρίς χαρακτηριστικά ιδιωτικής χρήσης.

Κόμματα ιδιωτικής χρήσης

Του Γιώργου Σαββίδη

Κρατικό μονοπώλιο στα πανεπιστήμια, δικαίωμα αρχηγών κομμάτων να θέτουν υποψηφιότητα σε τρεις περιφέρειες, εκλογή πρώην πρωθυπουργών χωρίς σταυρό, ορκωμοσίες ενώπιον κουστωδίας κληρικών και πολλά άλλα, αποτελούν Ελληνικές ιδιαιτερότητες.

Κάποιες συζητούνται έντονα όπως τα πανεπιστήμια και προβληματίζουν και κάποιες είναι αποδεκτές.

Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα η οποία δεν έχει συνειδητοποιηθεί. Τα πολιτικά κόμματα ιδιωτικής χρήσης.

Στην προεκλογική, εκλογική και μετεκλογική περίοδο του 2023, το φαινόμενο των Ι.Χ. κομμάτων αποκαλύφθηκε πλήρως.

Ο Βελόπουλος φρόντισε να εκκαθαρίσει το Ελληνική Λύση πριν τις εκλογές. Απομάκρυνε όποιους θεωρούσε ότι μπορούσαν δυνητικά να διαφωνήσουν μαζί του.

Η Κωνσταντοπούλου ξεκαθάρισε ότι το κόμμα είναι δικό της αλλάζοντας την σειρά εκλογής και τοποθετώντας και τον σύντροφο της σε εκλόγιμη θέση. Άλλωστε το πλήρες όνομα του κόμματος της είναι Πλεύση Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο Νατσιός του Νίκη φρόντισε και αυτός να αλλάξει τα ψηφοδέλτια και να σιγουρέψει εκλογή των κολλητών του.

Οι Σπαρτιάτες, εκτός από διαγραφή υποψηφίου, δήλωσαν ουσιαστικά ότι το κόμμα ανήκει στον Κασιδιάρη.

Από το ΜέΡΑ25 αποχώρησαν εκλεγέντες πριν τις εκλογές και ο Βαρουφάκης ξεκίνησε τις διαγραφές διαφωνούντων αμέσως μετά.

Θάλεγε κάποιος ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Τα ανωτέρω κομματίδια αποτελούν μικρό μέρος των πολιτικών δυνάμεων. Τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα – ΝΔ, Σύριζα, Πασόκ, ΚΚΕ – είναι κόμματα με λειτουργούντα συλλογικά όργανα, όπου ο αρχηγός δεν μπορεί να αυθαιρετεί και υπόκειται σε εσωτερικό έλεγχο.

Στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος όμως, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι δύο από τα τέσσερα αυτά κόμματα, παρουσιάζουν χαρακτηριστικά κόμματος Ι.Χ.

Στον Σύριζα, ο Τσίπρας ήταν και παραμένει κυρίαρχος. Μετά την ήττα Μαΐου δεν επέτρεψε ούτε συζήτηση για το αποτέλεσμα και προχώρησε στην κατάργηση όσων είχαν άποψη. Μετά την ήττα Ιουνίου «παραμέρισε» δεν παραιτήθηκε. Οι εναπομείναντες και μη παραμερίζοντες, είναι ακόμα ζαλισμένοι από την απουσία του αρχηγού Τσίπρα. Απομένει να αποδειχθεί αν ο Σύριζα θα μπορέσει να συνεχίσει σε θετική πορεία χωρίς τον «ιδιοκτήτη» Τσίπρα.

Ο Ανδρουλάκης στο Πασόκ, με την εκλογή του στην αρχηγία, απομάκρυνε όσους διαφωνούσαν μαζί του. Και φρόντισε να ξεκαθαρίσει το τοπίο καθοδηγώντας τον κομματικό μηχανισμό, έτσι ώστε να μην εκλεγούν όσοι θα μπορούσαν να τον αμφισβητήσουν. Είναι σαφές ότι επιδίωξη του είναι κόμμα Ι.Χ.

ΝΔ και ΚΚΕ, με διαφορετικές δομές και παραδόσεις, παραμένουν τα μοναδικά κόμματα με λειτουργικές δομές και χωρίς χαρακτηριστικά ιδιωτικής χρήσης.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.