Nίκες στα εθνικά
Αν δεν ήταν σίγουρος ότι μπορούσε να εμπιστευθεί την Ελλάδα, ο Πομπέο δεν θα προχωρούσε, μερικούς μήνες μετά, στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.

Του Γιώργου Σαββίδη
Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας θα μείνει στην ιστορία ως αυτή που σφράγισε την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και που εξέφρασε ομόφωνα την βούληση για μελλοντική αποδοχή της Ουκρανίας ως μέλους. Επίσης, σε αυτή την σύνοδο εγκρίθηκε και ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός της Συμμαχίας.
Τα σημαντικότερα όμως ήταν άλλα. Η κωλοτούμπα της Τουρκίας στο θέμα της Σουηδίας μετά από ένα έτος παζάρια και εκβιασμούς και η βοήθεια για την αλλαγή στάσης, έχουν υψηλό ελληνικό ενδιαφέρον και δείχνουν ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις για την χώρα μας.
Ο Ερντογάν υποβοηθήθηκε στην αντιστροφή πολιτικής κυρίως με προθέσεις και δηλώσεις: (α) επαναλήφθηκε η πρόθεση Σουηδίας και Τουρκίας να εφαρμόσουν την συμφωνία τους για την τρομοκρατία, (β) η ΕΕ δήλωσε ότι θα επανεξετάσει τα ζητήματα σύνδεσης και συνεργασίας με την Τουρκία και (γ) οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα ζητήσουν από το Κογκρέσο την έγκριση της πώλησης των 40 νέων μαχητικών F-16 και των 79 κιτς αναβάθμισης παλαιότερων F-16.
Στο ζήτημα των F-16, το Κογκρέσο, μέσω μελών του και μέσω του Γερουσιαστή Μενέντεζ, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, επιβεβαίωσε επίσημα ότι αναζητείται φόρμουλα για τα F-16, η οποία να εξασφαλίζει ότι η Τουρκία δεν θα τα χρησιμοποιεί σε βάρος της Ελλάδας. Ο σπουδαίος αμερικανός νομοθέτης δήλωσε επίσης, ότι πέραν αυτού, πρέπει η Ελλάδα να αποκτήσει και να διατηρεί ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας. Κατά τον Μενέντεζ, τα F-35 δεν είναι αρκετά και η Ελλάδα πρέπει να ενισχυθεί με παραχώρηση οπλισμού και, επιπλέον, να της παρασχεθεί η δυνατότητα απόκτησης οπλισμού με ευνοϊκούς όρους.
Η εξέλιξη αυτή είναι σημαντικότατη. Η Ελλάδα αποκτά σταδιακά στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας. Ακόμη, η πρόσβαση της Τουρκίας σε συστήματα προηγμένης τεχνολογίας, εξαρτάται από την Ελλάδα.
Για το ζήτημα των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ελλάδα και Κύπρος ως μέλη της ΕΕ και της ΟΝΕ, ελέγχουν άμεσα τις όποιες αποφάσεις.
Ο Ερντογάν δεν έχει περιθώρια για άλλες μαγκιές στην παρούσα συγκυρία και μάλλον και στο προβλεπτό μέλλον, γιατί: (α) χρειάζεται οικονομική βοήθεια που μόνο η Δύση μπορεί να δώσει, (β) η πολεμική του αεροπορία βρίσκεται σε απόγνωση και (γ) ο φίλος του ο Πούτιν δεν πάει καλά και δεν μπορεί να τον βοηθήσει.
Οι θετικές για την Ελλάδα εξελίξεις δεν προέκυψαν μόνο από λάθη του Ερντογάν. Είναι και αποτέλεσμα σωστής στρατηγικής και πολιτικής από την Ελληνική πλευρά.
Η Ελλάδα ξεκαθάρισε τις θέσεις και τις αρχές της και τις τηρεί. Η καλλιέργεια στρατηγικών σχέσεων με τις ΗΠΑ και η Αμοιβαία Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών έπαιξαν τον ρόλο τους. Το ίδιο και η στάση στο Ουκρανικό. Η συνέπεια της χώρας, η σταθερότητα της, η προσήλωση της στο διεθνές δίκαιο και η αξιοπιστία της, την καθιέρωσαν ως προτιμητέο εταίρο και σύμμαχο.
Σε συνδυασμό με τις συμμαχίες με Γαλλία – Αίγυπτο – Ισραήλ – Σαουδική Αραβία – ΗΑΕ, η Ελλάδα είναι χώρα αυξημένης ισχύος και αυξημένου γοήτρου. Από το 2020 και μετά, κέρδισε την εμπιστοσύνη των συμμάχων της και ιδίως των ΗΠΑ. Υπενθυμίζουμε ότι το φθινόπωρο του 2020, ο τότε υπ. εξωτερικών των ΗΠΑ Πομπέο, φιλοξενήθηκε στα Χανιά από τον Κ. Μητσοτάκη. Εκτιμούμε, ότι αν δεν ήταν σίγουρος ότι μπορούσε να εμπιστευθεί την Ελλάδα, ο Πομπέο δεν θα προχωρούσε, μερικούς μήνες μετά, στην αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, όταν ήδη είχαν ξεκινήσει οι παραδόσεις / εκπαιδεύσεις αεροσκαφών σε Αμερικανικό έδαφος και όπου η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός.
Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ιστορική ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο και οι σχετικές επαφές και ενημερώσεις.
Στο Βίλνιους φάνηκαν αυτές οι Ελληνικές νίκες. Δεν είναι για πανηγυρισμούς. Η άμυνα, η ασφάλεια και η εξωτερική πολιτική είναι διαρκής και ατέρμονη προσπάθεια.
Μπορούμε όμως να πούμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση εδώ και πολλά χρόνια.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()