Ακτοπλοϊκά

Διακοπές μπορούν να γίνουν και στην Χαλκιδική, την Κορινθία, την Αργολίδα, την Ήπειρο, την Πιερία, την Φθιώτιδα και αλλού. Αν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει το πλοίο μέχρι ένα νησί, ας πάει με Ι.Χ. ή ΚΤΕΛ κάπου που μπορεί να πληρώσει.

Ακτοπλοϊκά

Του Γιώργου Σαββίδη

Η κυβέρνηση οφείλει να εξασφαλίσει ελκυστικούς όρους διαβίωσης στους μόνιμους κατοίκους των μικρών και άγονων νησιών. Φροντίζοντας την παροχή υπηρεσιών υγείας, παιδείας, ασφάλειας, την ύπαρξη υποδομών, την συχνή και φτηνή συγκοινωνία. Ακόμα και την επιδότηση των εισοδημάτων και την παροχή άλλων κινήτρων.

Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δουλειά να παρεμβαίνει στις τιμές εισιτηρίων. Οι τιμές καθορίζονται από την προσφορά και τη ζήτηση. Δεν μπορούν να καθορίζονται από κρατικές παρεμβάσεις.

Η παρέμβαση ήταν εντελώς λάθος. Παρεμβαίνοντας, κατέστησε τον εαυτό της υπεύθυνο για κάτι που δεν την αφορά.

Προκάλεσε όμως και παρενέργειες οι οποίες θα φανούν στο μέλλον. Μια παρενέργεια είναι το ότι αποκτάται η αντίληψη ότι το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει παντού και να καθορίζει τα πάντα. Αυτό θα το πληρώσει η κυβέρνηση γιατί οι απαιτήσεις των πολιτών ποτέ δεν σταματούν.

Μια άλλη παρενέργεια είναι η καθυστέρηση ή και ακύρωση επενδυτικών προγραμμάτων ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου.

Το μήνυμα ότι το κέρδος στην Ελλάδα διώκεται, δεν είναι αυτό που θα φέρει τις προσδοκώμενες τεράστιες επενδύσεις των €50δις και €60δις ετησίως.

Ο πληθωρισμός στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια δεν είναι ζήτημα με τα χαρακτηριστικά του πληθωρισμού στα καύσιμα και τα τρόφιμα. Τα καύσιμα και τα τρόφιμα είναι είδη πρώτης ανάγκης και είναι υποχρεωμένο το κράτος να εξασφαλίζει την απρόσκοπτη και οικονομική προμήθεια τους.

Οι φτηνότερες διακοπές στα νησιά δεν είναι είδος πρώτης ανάγκης. Οι υψηλές τιμές δεν απέτρεψαν τους επιβάτες από του να τα αγοράσουν και τα πλοία ήταν και είναι ασφυκτικά γεμάτα. Αυτές οι συνθήκες κανονικά φέρνουν και άλλα πλοία, δηλαδή ανταγωνισμό που μειώνει τις τιμές. Αν βέβαια υπάρχει η εντύπωση ότι το κράτος θα παρεμβαίνει όποτε θέλει για να ελέγχει τις τιμές, αυτός ο ανταγωνισμός δύσκολα θα έρθει.

Υπάρχει και μια άλλη πλευρά. Γιατί δεν παρεμβαίνει το κράτος να κάνει πιο φτηνή την συγκοινωνία και με περιοχές της ηπειρωτικής χώρας; Διακοπές μπορούν να γίνουν και στην Χαλκιδική, την Κορινθία, την Αργολίδα, την Ήπειρο, την Πιερία, την Φθιώτιδα και αλλού. Αν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει το πλοίο μέχρι ένα νησί, ας πάει με Ι.Χ. ή ΚΤΕΛ κάπου που μπορεί να πληρώσει.

Εκτός από πρόσκαιρα επικοινωνιακά παιχνίδια, η απόφαση αυτή δεν προσφέρει τίποτα και εγκυμονεί κινδύνους.

Η κυβέρνηση οφείλει να χρησιμοποιήσει την ισχυρή εντολή που έλαβε στο να βάλει την χώρα σε σωστή τροχιά. Στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στην ενίσχυση των αδυνάτων, στον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων, στην αναδιάρθρωση των υπηρεσιών υγείας, στην παιδεία, στην ασφάλεια των πολιτών και των περιουσιών. Και, όπως αναφέραμε πιο πάνω, στην βοήθεια προς τους κατοίκους των μικρών νησιών.

Στην οικονομία, δεν πρέπει να υποτιμά τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους στην προώθηση συνθηκών ανταγωνισμού.

Δεν πέρασαν πολλά χρόνια, όπου το Ελληνικό κράτος παρενέβαινε παντού. Θυμίζω ότι υπήρχαν αγορανομικές διατάξεις που καθόριζαν την τιμή των πάντων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι άλλη τιμή είχε μια μερίδα λουκουμάδες με τρύπα και άλλη χωρίς τρύπα, ενώ και οι δύο τιμές ήταν διαφορετικές αν τους έτρωγες καθιστός ή όρθιος. Οι παρενέργειες αυτών των πρακτικών είναι αναλυμένες και καταγεγραμμένες εκτενέστατα.

Τα ανοίγματα στο Κέντρο δεν πρέπει να καταλήξουν σε λαϊκίστικες πλειοδοσίες στα τηλεοπτικά κανάλια.

Καλό είναι ο πρωθυπουργός να θέσει ένα ιδεολογικό πλαίσιο. Γιατί έχει ξεχειλώσει πολύ η δεύτερη κυβέρνηση πριν καν ξεκινήσει.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.