15 Ιουλίου
Βέβαια, ο Κώστας Σημίτης ξέχασε το δόγμα αυτό και υποχρέωσε τον Γλαύκο Κληρίδη να μην παραλάβει τους αναγκαίους για την αεράμυνα του νησιού πυραύλους S-300, αντιγράφοντας την πρακτική της χούντας που απομάκρυνε την μεραρχία το 1968.

Του Γιώργου Σαββίδη
Πριν 49 χρόνια, στις 15 Ιουλίου 1974, έγινε το πραξικόπημα στην Κύπρο. Η χούντα, σε μια πράξη προδοσίας, ανέτρεψε την νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου και οδήγησε το νησί στην Τουρκική εισβολή και κατοχή.
Η προδοτική συμπεριφορά είχε ξεκινήσει νωρίτερα, όταν μετά τα γεγονότα της Κοφίνου του 1967, η χούντα συμφώνησε στην απομάκρυνση της Ελληνικής μεραρχίας το 1968 από την Κύπρο και του Γεώργιου Γρίβα. Η παρουσία της μεραρχίας έκανε την Κύπρο απόρθητη.
Οι Ελληνικές κυβερνήσεις, από την δεκαετία του 1950 και μετά, αντιμετώπιζαν το αίτημα των Κυπρίων για Ένωση με την Ελλάδα, με όχι ιδιαίτερη θέρμη. Υπήρξαν ενδοκυβερνητικές διαφωνίες στην κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή για την μη δυναμική διεκδίκηση της Ένωσης στο πλαίσιο του ΟΗΕ, όταν οι αποικιοκρατικές δυνάμεις βρίσκονταν σε υποχώρηση και οι αποικίες κέρδιζαν την ανεξαρτησία τους. Η επιβολή των Συνθηκών Ζυρίχης και Λονδίνου από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή στους Κύπριους και τα μετέπειτα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τους Τουρκοκύπριους με βομβαρδισμούς της Κύπρου από την Τουρκία, κατέστησαν το Κυπριακό το κύριο ζήτημα διαδηλώσεων και λαϊκών διαμαρτυριών στην Αθήνα.
Η μεραρχία εστάλη το 1964 από την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου για την άμυνα σε πιθανότατη Τουρκική εισβολή.
Μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου γύρου της Τουρκικής εισβολής το 1974, η χούντα κατέρρευσε και την διακυβέρνηση της Ελλάδας ανέλαβε ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος είχε αυτοεξοριστεί το 1963 στο Παρίσι. Επέλεξε να μην υπερασπιστεί την Κύπρο - το γνωστό «η Κύπρος κείται μακράν» - παρά το ότι υπήρχε στρατιωτική δυνατότητα. Έτσι, οι Τούρκοι προχώρησαν ανενόχλητα στον δεύτερο γύρο, επεκτείνοντας την κατοχή από ένα προγεφύρωμα στο 37% του νησιού.
Τα τραύματα που δημιούργησε η εισβολή ήταν και είναι τεράστια. Πολλές φορές δεν επέτρεψαν και ακόμα επηρεάζουν την πολιτική και τις δράσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Οδήγησαν και στο αμφιλεγόμενο δόγμα «η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάς συμπαρίσταται». Το δόγμα αυτό επέτρεψε σε πολλούς Κύπριους να κατηγορούν την Ελλάδα και άφησε τις Ελληνικές κυβερνήσεις να απεμπολήσουν τις ευθύνες τους. Βέβαια, ο Κώστας Σημίτης ξέχασε το δόγμα αυτό και υποχρέωσε τον Γλαύκο Κληρίδη να μην παραλάβει τους αναγκαίους για την αεράμυνα του νησιού πυραύλους S-300, αντιγράφοντας την πρακτική της χούντας που απομάκρυνε την μεραρχία το 1968.
Η Ελληνική και ισχυρή Κύπρος, εκτός από συναισθηματισμούς, καθιστά την Ελλάδα σπουδαία περιφερειακή δύναμη και της παρέχει στρατηγικό βάθος και αυξάνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες.
Σήμερα οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. Η Ελλάδα οφείλει να εκπονήσει μακροχρόνιο και μακρόπνοο στρατηγικό σχέδιο που θα εξασφαλίζει τα συμφέροντα όλου του Ελληνισμού.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()