Η πάταξη της φοροδιαφυγής

Το αδήλωτο εισόδημα είναι μεγαλύτερο από τα €60δις που ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Σκεφτείτε πόσοι και ποιοι και με τι τρόπους φοροδιαφεύγουν.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής

Του Πέτρου Στυλιανίδη

Η φοροδιαφυγή είναι ριζωμένη συνήθεια και πρακτική, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στις περισσότερες χώρες.

Η χώρα μας βέβαια είναι από τις πρωταθλήτριες στο σπορ της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι περισσότεροι φοροφυγάδες εισπράττουν και τα επιδόματα απόρων.

Η συνήθης εξήγηση από πολλούς επαΐοντες είναι ότι οι Έλληνες δεν πληρώνουν φόρους γιατί δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα.

Η άποψη αυτή είναι λάθος. Το σπορ της φοροδιαφυγής είναι εξίσου δημοφιλές και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, όπου η ανταποδοτικότητα είναι πολύ καλή. Επιπλέον, η ανταπόδοση στην Ελλάδα είναι άριστη, αν αναλογιστούμε τι απολαμβάνει ο πολίτης στην χώρα μας και τι πληρώνει στο κράτος ως αντάλλαγμα.

Μια καλύτερη εξήγηση είναι ότι το νέο Ελληνικό κράτος συμπεριφέρεται ως απατεώνας απέναντι στον πολίτη. Τιμωρεί με πρόστιμα τις καθυστερημένες πληρωμές από τον πολίτη, διεκδικεί περιουσίες που ανήκουν σε πολίτες, ταλαιπωρεί άδικα εκατομμύρια πολίτες, τραβολογά στα δικαστήρια τους πολίτες συχνά χωρίς σοβαρό λόγο.

Μια άλλη πρακτική του κράτους που προσομοιάζει με αυτές της μαφίας, είναι η αλλαγή των κανόνων, δηλαδή των νόμων, όποτε καπνίσει στον κάθε κυβερνώντα ή στην κρατική νομενκλατούρα. Στην πρακτική αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι φωτογραφικές ρυθμίσεις και τροπολογίες που εξυπηρετούν ατομικά ή οπαδικά συμφέροντα.

Με αυτές και χειρότερες συμπεριφορές, η μόνη άμυνα των πολιτών είναι η φοροδιαφυγή.

Η πραγματική εξήγηση όμως για την φοροδιαφυγή είναι το κίνητρο οικονομικού οφέλους και η έλλειψη βούλησης από το κράτος να πατάξει την σχετική παραβατικότητα.

Το αδήλωτο εισόδημα είναι μεγαλύτερο από τα €60δις που ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Σκεφτείτε πόσοι και ποιοι και με τι τρόπους φοροδιαφεύγουν.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις με απ’ ευθείας πίστωση τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό. Οι καταστηματάρχες με τον ίδιο τρόπο και με μη έκδοση αποδείξεων. Οι ξενοδόχοι με είσπραξη μέρους των συμφωνηθέντων ετήσιων ποσών στο εξωτερικό. Το ίδιο κάνουν πολλοί εισαγωγείς και εξαγωγείς.

Έστω ότι αυτούς τους πιάνουν με σχετική ευκολία. Θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για να πιάσουν δικηγόρους, γιατρούς, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, λογιστές, influencers, συνεργεία και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες.

Υπάρχουν και δυσκολότερα, όπως η σύλληψη της φοροδιαφυγής από τα ιδιαίτερα μαθήματα.

Ευχόμαστε η κυβέρνηση να έχει αποφασίσει σοβαρά και πραγματικά να καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Και να το κάνει αποτελεσματικά χωρίς εξαιρέσεις.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.