20 Ιουλίου
Η εγκατάλειψη της Αμμοχώστου χωρίς μάχη είναι το καλύτερο παράδειγμα των διαλυτικών τάσεων που επικρατούσαν σε πολλές μονάδες.

Του Γιώργου Σαββίδη
Στις 20 Ιουλίου 1974, πέντε μέρες μετά το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας, οι Τούρκοι αποβιβάστηκαν στην Κύπρο και κατέλαβαν σταδιακά το 37% του εδάφους.
Η Τουρκική εισβολή εκτόπισε 40% του πληθυσμού. Η κατεχόμενη περιοχή αποτελούσε το 70% της Κυπριακής οικονομίας.
Εκτός από το πραξικόπημα, η χούντα και η κυβέρνηση Καραμανλή που την αντικατέστησε, βαρύνονται και με την εκκωφαντική εγκατάλειψη του νησιού. Δεν παρείχαν ουσιαστική στρατιωτική βοήθεια ούτε προσπάθησαν να αποτρέψουν την κατάληψη εδαφών εν μέσω συνομιλιών. Παρότι η Ελλάδα ήταν (και είναι) εγγυήτρια δύναμη της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η τιμή του Ελληνισμού σώθηκε από τους ήρωες της ΕΛΔΥΚ, τους καταδρομείς που εστάλησαν με μεταγωγικά και πολλούς αξιωματικούς που πολέμησαν με αυτοθυσία.
Κατά την εισβολή, υπήρξαν πολλά περιστατικά ηρωισμού, αυτοθυσίας και φιλοπατρίας. Πολλές μονάδες της Εθνικής Φρουράς πολέμησαν σκληρά και πέτυχαν τους στόχους τους.
Το χουντικό πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης του Μακαρίου, είχε και παράλληλες απώλειες. Σημαντική ήταν η απορρύθμιση της Εθνικής Φρουράς, πολλές μονάδες της οποίας είχαν μετακινηθεί για να υποστηρίξουν το πραξικόπημα. Οι περισσότερες δεν κατάφεραν να βρεθούν στα προβλεπόμενα σημεία για να αποκρούσουν τους εισβολείς.
Σημαντικότερη ήταν η καταρράκωση του ηθικού σε μεγάλο μέρος του στρατεύματος και του πληθυσμού. Αλλά και η δημιουργία αντιπαλότητας και εχθρότητας μεταξύ των Ελλήνων, των μακαριακών και των αντιμακαριακών. Θυμίζοντας τον εμφύλιο κατά την Εθνική Επανάσταση του 1821, ομάδες της ΕΟΚΑ Β’ κυνηγούσαν μακαριακούς, ενώ το Εφεδρικό της αστυνομίας κυνηγούσε αντιμακαριακούς.
Η διαλυτική επίδραση του πραξικοπήματος οδήγησε και σε φαινόμενα λιποταξίας ή απόπειρας λιποταξίας. Η εγκατάλειψη της Αμμοχώστου χωρίς μάχη είναι το καλύτερο παράδειγμα των διαλυτικών τάσεων που επικρατούσαν σε πολλές μονάδες.
Ο Ελληνισμός της Κύπρου γενικά επέδειξε υψηλό φρόνημα, καρτερία και αγωνιστικότητα. Ο Ελληνικός λαός επέδειξε ομοψυχία προς τους Κύπριους και θέληση να πολεμήσει για την υπεράσπιση της Μεγαλονήσου. Πολλοί αξιωματικοί και οπλίτες από την Ελλάδα σκοτώθηκαν πολεμώντας στην Κύπρο.
Ο Ελληνισμός της Κύπρου και της Ελλάδας, προδόθηκε από τους κυβερνώντες στην Αθήνα πριν και κατά την εισβολή.
Όσο τα εθνικά ζητήματα συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο εσωτερικών και κομματικών αντιπαραθέσεων, θα είμαστε χαμένοι.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()