Δεν ξεχνώ

Χρειαζόμαστε και νέο σύνθημα. Το «Δεν ξεχνώ» πρέπει να το αντικαταστήσουμε με το «Ως εδώ».

Δεν ξεχνώ

Του Γιώργου Σαββίδη

Δεν ξεχνώ!

Το σύνθημα αυτό αβίαστα και αυθόρμητα κατέκλυσε και κατέλαβε όλη την Κύπρο αμέσως μετά την Τουρκική εισβολή. Μεταφέρθηκε και υιοθετήθηκε όπου υπήρχαν Έλληνες. Ελλάδα, Αμερική, Αυστραλία, Ευρώπη. Παντού.

Το «Δεν ξεχνώ» από νωρίς τυπώθηκε παντού. Σε σημαίες, μπλουζάκια, αφίσες. Μαζί με τον ματωμένο χάρτη της βάναυσα διχοτομημένης Κύπρου.

Έδειχνε αποφασιστικότητα για την απελευθέρωση των κατεχόμενων. Ήταν διέξοδος στην μαυρίλα που μας πλάκωσε. Ήταν ταυτόχρονα υπόσχεση ότι δεν θα χανόταν και αυτή η πατρίδα με τα χρόνια. Αλλά ήταν και όρκος για διαρκή αγώνα για αποκατάσταση των δικαίων του Κυπριακού Ελληνισμού.

Η χρονική απόσταση από την εισβολή στην Κύπρο έως σήμερα (49 χρόνια), είναι η ίδια με την χρονική απόσταση από την Μικρασιατική καταστροφή έως στην εισβολή στην Κύπρο (52 χρόνια). Σήμερα απέχουμε 101 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης.

Από τον διωγμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης πέρασαν 68 χρόνια.

Ούτε την Σμύρνη ούτε τον Πόντο ούτε την Πόλη ξεχάσαμε. Κανένας δεν σκέφτεται όμως ότι μπορούν οι Έλληνες να επιστρέψουν εκεί.

Από το 1989 βρίσκεται υπό διωγμό ο Ελληνισμός της Β. Ηπείρου. Δεν ξεχνούμε την Χειμάρρα ή το Αργυρόκαστρο ή την Κορυτσά. Κανένας δεν πιστεύει ότι ο Ελληνικός πληθυσμός των πόλεων αυτών θα επιστρέψει και θα αναπτυχθεί εκεί.

Για όλες τις περιοχές αυτές, ισχύει το «Δεν ξεχνώ». Δεν πιστεύουμε όμως σε παλιννόστηση. Εδώ δεν μπορούμε να προστατεύσουμε αποτελεσματικά τους Βορειοηπειρώτες.

Κανένας Έλληνας δεν ξέχασε την Αμμόχωστο, την Μόρφου και την Κερύνεια. Πολλοί όμως ήδη δεν πιστεύουν ότι θα ξαναγίνουν Ελληνικές.

Το «Δεν ξεχνώ» από όρκος αγώνα επιστροφής αρχικά, μετατρέπεται σταδιακά σε υπόσχεση ιστορικής μνήμης. Αργότερα, ξεθωριάζει και αυτή.

Χρειαζόμαστε μια εθνική πολιτική που θα διασφαλίζει και θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα των Ελλήνων και του Ελληνισμού.

Χρειαζόμαστε και νέο σύνθημα. Το «Δεν ξεχνώ» πρέπει να το αντικαταστήσουμε με το «Ως εδώ».

Μια αρχή θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε ότι η Αλβανία θα υποστεί σοβαρές κυρώσεις αν συνεχίσει έτσι. Ταυτόχρονα πρέπει να θέσουμε και το ζήτημα των περιουσιών και των αποζημιώσεων των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, της Αδριανούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου. Και ότι όλοι οι Έλληνες της Κύπρου που εκδιώχθηκαν το 1974 θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.