Πιθανώς καρκινογόνος ουσία η ασπαρτάμη

Tα συνιστώμενα ημερήσια όρια κατανάλωσης του γλυκαντικού, που βρίσκεται σε χιλιάδες τρόφιμα και ποτά, δεν θα αλλάξουν.

Πιθανώς καρκινογόνος ουσία η ασπαρτάμη

Της Ηλιάνας Θέμελη

Ο ερευνητικός βραχίονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον καρκίνο έχει χαρακτηρίσει την ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό με χαμηλές θερμίδες, ως
«πιθανώς καρκινογόνα».

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) δήλωσε ότι η απόφασή του, που ανακοινώθηκε στις 14 Ιουλίου, βασίζεται σε περιορισμένα στοιχεία για τον καρκίνο του ήπατος σε μελέτες σε ανθρώπους και τρωκτικά.

Ωστόσο, η Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων FAO/WHO για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) δήλωσε ότι τα συνιστώμενα ημερήσια όρια κατανάλωσης του γλυκαντικού, που βρίσκεται σε χιλιάδες τρόφιμα και ποτά, δεν θα αλλάξουν.

Η ασπαρτάμη είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων ποτών διαίτης, τσίχλας, οδοντόκρεμας και άλλων. Η JECFA καθόρισε ως αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη τα 40 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. Οι επανεκτιμήσεις από τον FDA και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δεν βρήκαν επαρκή στοιχεία για τη μείωση της ADI.

Τα στοιχεία της IARC για τη σχέση μεταξύ ασπαρτάμης και καρκίνου του ήπατος προέρχονται από τρεις μελέτες που εξέτασαν την κατανάλωση ποτών με τεχνητά γλυκαντικά. Οι μελέτες αυτές χρησιμοποίησαν την κατανάλωση ποτών με τεχνητά γλυκαντικά ως υποκατάστατο της έκθεσης στην ασπαρτάμη. Τέτοια υποκατάστατα είναι αρκετά αξιόπιστα, αλλά δεν παρέχουν πάντα ακριβές μέτρο της αποδεκτής πρόσληψης, σύμφωνα με επιστήμονες. Η JECFA αξιολόγησε επίσης μελέτες που συσχετίζουν την ασπαρτάμη με καρκίνο του ήπατος, του μαστού και του αίματος, αλλά δήλωσε ότι τα ευρήματα δεν ήταν συνεπή.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε Nature

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.