Πώς ο καύσωνας θα επηρεάσει τον τρόπο εργασίας μας

Οι χώρες που δεν είναι συνηθισμένες σε ακραία καιρικά φαινόμενα είναι και οι πιο απροετοίμαστες, ανάμεσα τους το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Φινλανδία.

Πώς ο καύσωνας θα επηρεάσει τον τρόπο εργασίας μας

Της Ηλιάνας Θέμελη

Αυτό που παλαιότερα ήταν ένας καύσωνας διάρκειας 1-2 ημερών είναι τώρα 3-5 ημέρες. Οι άνθρωποι που μπορούν να αντέξουν μια ή δύο ημέρες υπερβολικής ζέστης θα έχουν πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα όταν θα πρέπει να αντιμετωπίσουν ακραία καιρικά φαινόμενα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο τρόπος ζωής αλλά και ο τρόπος εργασίας των ανθρώπων θα αλλάξει μπροστά στη συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή.

Περισσότερο θα επηρεαστούν οι δουλειές σε εξωτερικούς χώρους όπως η γεωργία. Το 2022 ένας οδοκαθαριστής της Μαδρίτης κατέληξε από θερμοπληξία μετά από εργασία σε ακραίες θερμοκρασίες. Ωστόσο, παρόλο που είναι πιθανό αυτή η ομάδα εργαζομένων να δει το ωράριό της να μετατοπίζεται αργότερα το βράδυ, αυτή η προσέγγιση δεν είναι πανάκεια και εξακολουθεί να ενέχει κινδύνους καθώς οι νυχτερινές θερμοκρασίες θερμαίνονται ταχύτερα από τις ημερήσιες. Σύμφωνα με ειδικούς η εργασία εξ αποστάσεως, η υβριδική εργασία και οι τετραήμερες εβδομάδες αποδεικνύονται ήδη χρήσιμες.

Ορισμένοι εργοδότες διεξάγουν ήδη περιοδικές εκτιμήσεις θερμικού κινδύνου για να εντοπίσουν τις ομάδες ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτες στις υψηλές θερμοκρασίες. Ταυτόχρονα επενδύουν σε βιώσιμες εγκαταστάσεις. Κυβερνήσεις αναμένεται επίσης να πάρουν μέτρα για την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, με την Ισπανία ήδη να έχει νομοθετήσει τέτοια μέτρα, π.χ. όταν οι καιρικές συνθήκες φτάσουν στο πορτοκαλί (σημαντικός κίνδυνος) ή στο κόκκινο (ακραίος κίνδυνος), οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να προσαρμόζουν τις συνθήκες εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης ή της τροποποίησης των ωρών της προγραμματισμένης εργάσιμης ημέρας.

Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Μια έκθεση του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε ότι η ενέργεια που απαιτείται για κλιματισμό/ψύξη μέχρι το 2050 προβλέπεται να είναι ισοδύναμη με τη συνδυασμένη ηλεκτρική ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας το 2016. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι οι χώρες που δεν είναι συνηθισμένες σε ακραία καιρικά φαινόμενα είναι και οι πιο απροετοίμαστες, ανάμεσα τους το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία και η Φινλανδία.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε BBC

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.