Η σχέση της άνοιας με τις πρωτεΐνες

Οι ερευνητές εντόπισαν 32 πρωτεΐνες, που εάν δεν ήταν ρυθμισμένες σε άτομα ηλικίας 45 έως 60 ετών, σχετίζονταν στενά με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας μετέπειτα στη ζωή τους.

Η σχέση της άνοιας με τις πρωτεΐνες

Της Ηλιάνας Θέμελη

Ο κίνδυνος άνοιας ενδέχεται να συνδέεται με την ανισορροπία των πρωτεϊνών του αίματος στη μέση ηλικία. Τα μη φυσιολογικά επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών θα μπορούσαν να είναι ένα πρώιμο χαρακτηριστικό της νόσου Αλτσχάιμερ ή παρόμοιων παθήσεων. Τα συμπεράσματα της έρευνας θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καινούριων διαγνωστικών εξετάσεων ή και θεραπειών.

Η έρευνα εξέτασε δείγματα αίματος από παραπάνω από 10.000 άτομα τα οποία εξετάστηκαν έξι φορές κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών. Περίπου το ένα πέμπτο των ατόμων αυτών ανέπτυξε άνοια.

Οι ερευνητές εντόπισαν 32 πρωτεΐνες, που εάν δεν ήταν ρυθμισμένες σε άτομα ηλικίας 45 έως 60 ετών, σχετίζονταν στενά με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας μετέπειτα στη ζωή τους. Το αξιοσημείωτο είναι ότι κάποιες από αυτές τις πρωτεΐνες δεν ανιχνεύθηκαν στον εγκέφαλο καν. Κάποιες συνδέονται με την πρωτεόσταση - τη διαδικασία προσεκτικής εξισορρόπησης των επιπέδων των πρωτεϊνών στο πρωτέομα. Αυτή η διαδικασία είναι σημαντική για την αποτροπή συσσωμάτωσης των πρωτεϊνών μεταξύ τους, που είναι η πιο κοινή αιτία του Αλτσχάιμερ. Άλλες πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν στη μελέτη συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο στόχος στο μέλλον είναι να προσδιοριστεί κατά πόσον αυτές οι πρωτεΐνες θα μπορούσαν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως δείκτες για τον εντοπισμό διαφόρων πρωτεϊνικών δυσρυθμιών σε άτομα με άνοια και να βοηθήσουν στην παροχή πιο εξατομικευμένων θεραπειών.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε Nature

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.