Ο Κυριάκος στην Κύπρο
Με έμφαση σημείωσαν ότι συμφωνούν και οι προσπάθειες ορισμένων να ανακαλύψουν διαφωνίες και αποκλίσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι ανεδαφικές.

Του Γιάννη Μαυρομιχάλη
Πολλές φορές είναι καλύτερα να ολοκληρωθεί ένα γεγονός και μετά να σχολιαστεί.
Τέτοια είναι και η περίπτωση της πρόσφατης επίσκεψης του Κ. Μητσοτάκη στην Κύπρο.
Η θεσμοθετημένη επίσκεψη αποτελούσε θέμα σε πληθώρα μέσων από την επομένη των εκλογών Ιουνίου. Πληθώρα αναλυτών, διεθνολόγων, δημοσιογράφων και άλλων, προέβαιναν σε εμβριθείς αναλύσεις και ανακοινώσεις σημαντικών ειδήσεων.
Ως επαΐοντες, ενημέρωναν το κοινό τους για την παράδοση που θέλει να γίνεται στην Κύπρο η πρώτη επίσκεψη νεοεκλεγέντα Έλληνα πρωθυπουργού. Αφού λοιπόν πήγε στην σύσκεψη του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους περνώντας πρώτα από την Λετονία, σήμαινε ότι ο Κ. Μητσοτάκης έστελνε μήνυμα για αλλαγή της εθνικής θέσης στο Κυπριακό.
Η συνάντηση του Κυριάκου με τον Ερντογάν στο Βίλνιους, επιβεβαίωνε κατ’ αυτούς την στροφή στην εθνική πολιτική. Και, επέμεναν οι επαΐοντες, το ευχάριστο κλίμα στη συνάντηση με τον Ερντογάν, δεν άφηνε κανένα ίχνος αμφιβολίας. Η Ελλάδα αποφάσισε να τα βρει με την Τουρκία, αφήνοντας εκτός των Ελληνοτουρκικών συνομιλιών το Κυπριακό.
Στις αναλύσεις αυτές παρασύρθηκαν και σοβαροί αναλυτές και δημοσιογράφοι, οι οποίοι επικαλούνταν το πατριωτικό καθήκον και υπενθύμιζαν στον Μητσοτάκη ότι η Κύπρος είναι Ελληνική. Όλοι, εθνικιστές, ρωσσόφιλοι και υπερ-πατριώτες, κατακεραύνωναν τους κατευναστές των Αθηνών και συμβούλευαν τον πρωθυπουργό να μην τους ακούει.
Τελικά, μετά από μια αναβολή λόγω των πυρκαγιών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός έφτασε προχθές στην Λευκωσία. Επισκέφθηκε τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, όπου τιμά τους πεσόντες από Ελλάδα και Κύπρο το 1974 και άλλους από την Ελλάδα που σκοτώθηκαν σε αγώνες στην Κύπρο. Το σημείο επελέγη γιατί εκεί έπεσε το μεταγωγικό Noratlas κατά την μεταφορά της 1ης Μοίρας Καταδρομών από τα Χανιά το 1974 κατά την εισβολή. Ακολούθως, επισκέφθηκε τα Φυλακισμένα Μνήματα, όπου οι Άγγλοι εκτελούσαν με κρεμάλα αγωνιστές της ΕΟΚΑ και όπου υπάρχουν και τάφοι άλλων αγωνιστών που σκοτώθηκαν από τους αποικιοκράτες. Οι αγωνιστές πέθαναν για την Ελλάδα και την Ένωση, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο.
Στην κοινή συνέντευξη τύπου, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Κύπρου τόνισαν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας, την σύμπνοια στις εθνικές επιδιώξεις και ανακοίνωσαν συνάντηση του πρώτου Ανωτάτου Συμβουλίου Ελλάδας – Κύπρου στις αρχές Οκτωβρίου στην Ρόδο. Ο Κύπριος πρόεδρος ανακοίνωσε και απόφαση της Κύπρου να αναλάβει το κόστος αναδάσωσης της Ρόδου.
Ο Κ. Μητσοτάκης, με απλά λόγια ξεκαθάρισε ότι η οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία μπορεί να γίνει μόνο με σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Τα Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα δεν αμφισβητούνται. Το Κυπριακό είναι πάντα στο τραπέζι, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στα Ελληνοτουρκικά χωρίς το Κυπριακό. Τόνισε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να ενισχύει την άμυνα της.
Ο Ν. Χριστοδουλίδης εξήρε την υποστήριξη της Ελλάδας προς την Κύπρο.
Με χαμηλούς τόνους και ουσιαστικό λόγο, οι δύο ηγέτες έθεσαν τα εθνικά ζητήματα καθαρά, χωρίς σκιές και κενά. Με έμφαση σημείωσαν ότι συμφωνούν και οι προσπάθειες ορισμένων να ανακαλύψουν διαφωνίες και αποκλίσεις μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου είναι ανεδαφικές.
Ακόμα και το ανθελληνικό ΑΚΕΛ, υποχρεώθηκε, σε ανακοίνωση του για την επίσκεψη, να αναφέρει ότι η Ελλάδα αποτελεί το μεγαλύτερο στήριγμα της Κύπρου.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()