Μόνο (!) €830εκ χρωστούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Δεν είναι δυνατόν δύο από τα μεγαλύτερα κόμματα να χρωστούν σε δάνεια €826εκ τα οποία να αυξάνονται με ρυθμό περ. €75εκ ανά έτος.

Μόνο (!) €830εκ χρωστούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Του Κώστα Δημητρόπουλου

Στις ιστοσελίδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ μπορείτε να βρείτε τους ισολογισμούς τους και τις Καταστάσεις Αποτελεσμάτων Χρήσης, τα οποία και παραθέτουμε παρακάτω με links. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν καταφέραμε να βρούμε τους ισολογισμούς και τις ΚΑΧ του ΚΚΕ, για κανένα έτος.

Ξεκινώντας με τη ΝΔ παρατηρούμε ότι οι υποχρεώσεις της αυξήθηκαν κατά €44,0εκ το 2022, λόγω αύξησης των τραπεζικών υποχρεώσεων, στα €436εκ. Επειδή δεν υπάρχει σχολιασμός των οικονομικών καταστάσεων, όπως υπάρχει στις εταιρείες, η αύξηση αυτή ερμηνεύεται με δύο τρόπους: είτε (α) δεν εξυπηρετούνται τα δάνεια ή (β)εξυπηρετούνται αλλά αυξήθηκε ο δανεισμός. Το πιο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι δεν εξυπηρετούνται διότι, εάν αναλύσουμε τους όρους των δανειακών συμβάσεων (δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα του κόμματος) παρατηρούμε ότι όλα τα δάνεια είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο (!).

Μη λαμβάνοντας υπόψη την εξυπηρέτηση τραπεζικού δανεισμού και τόκων για το έτος, η ΝΔ έχει πλεόνασμα €2,5εκ. Συμπεριλαμβάνοντάς την, έχει έλλειμμα €44,6εκ. Οι συνολικές οφειλές της σε τραπεζικά ιδρύματα ανέρχονται σε €425,6εκ, έχοντας αυξηθεί κατά €175εκ από το 2017.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει παρόμοια αύξηση υποχρεώσεων για το 2022, με τις συνολικές υποχρεώσεις να φτάνουν τα €409εκ. Όμοια με τη ΝΔ, υποθέτουμε ότι ο τραπεζικός δανεισμός δεν εξυπηρετείται. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, σε αντίθεση με τη ΝΔ, δεν έχει δημοσιοποιήσει τους όρους των δανειακών του συμβάσεων.

Μη λαμβάνοντας υπόψη την εξυπηρέτηση τραπεζικού δανεισμού και τόκων για το έτος, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει έλλειμμα €0,4εκ. Συμπεριλαμβάνοντάς την, έχει έλλειμμα €43,0εκ. Οι συνολικές οφειλές του σε τραπεζικά ιδρύματα ανέρχονται σε €398εκ, έχοντας αυξηθεί κατά περ. €150εκ από το 2018.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μόνο από τα «μεγάλα» κόμματα που δεν έχει δανεισμό. Και πως να έχει άλλωστε; Δεν πρόλαβε να χαρεί τις «καλές» μέρες. Οι συνολικές του υποχρεώσεις ανέρχονται σε €1,8εκ, ενώ είχε έλλειμμα το 2022 €1,1εκ.

Τα δάνεια πρέπει να ξανα-ρυθμιστούν και τα κόμματα να τα αποπληρώσουν. Δεν είναι δυνατόν δύο από τα μεγαλύτερα κόμματα να χρωστούν σε δάνεια €826εκ τα οποία να αυξάνονται με ρυθμό περ. €75εκ ανά έτος.

Με πληροφορίες από: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-Κινάλ, ΣΥΡΙΖΑ

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.