Οικονομικά νέα 05.08.2023

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε περαιτέρω το β’ τρίμηνο 2023, εξέλιξη που συνεχίστηκε τον Ιούλιο 2023.

Οικονομικά νέα 05.08.2023

Του Κώστα Δημητρόπουλου

Η Scope Ratings γίνεται ο δεύτερος οίκος αξιολόγησης που αναβαθμίζει την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-)

Η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα οφείλεται στους εξής παράγοντες:

- Διατήρηση της ευρωπαϊκής θεσμικής υποστήριξης για την Ελλάδα.

- Σταθερή πτωτική τροχιά για το δημόσιο χρέος.

- Συνέχιση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Στο 3,4% ο αναμενόμενος πληθωρισμός τον Ιούλιο σύμφωνα με την Eurostat

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο αναμενόμενος πληθωρισμός εκτιμάται σε 5,3% έναντι 5,5% τον Ιούνιο. Παραμένει σχεδόν σταθερός, κυρίως λόγω της αύξησης σε μηνιαία βάση των τιμών σε τρόφιμα (0,4 ποσοστιαίες μονάδες) και στις υπηρεσίες (1,4 ποσοστιαίες μονάδες). Τα μη-ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα παρουσιάζουν την μεγαλύτερη μείωση σε μηνιαία βάση, κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με την Eurobank, το πραγματικό ΑΕΠ και η απασχόληση του 2022 υπερέβησαν τα επίπεδα του 2019 κατά 4,5% και 5,9% αντίστοιχα

Οι δείκτες οικονομικής συγκυρίας, απασχόλησης, παραγωγής και πωλήσεων που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα εκπέμπουν θετικά και αρνητικά μηνύματα για την επίδοση της οικονομίας το β’ τρίμηνο 2023. Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και η μεταποίηση παρουσιάζει ανθεκτικότητα, ωστόσο ο ρυθμός αύξησης της απασχόλησης επιβραδύνεται και ο όγκος των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο μειώνεται.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε περαιτέρω το β’ τρίμηνο 2023, εξέλιξη που συνεχίστηκε τον Ιούλιο 2023. Ο μέσος όρος του δείκτη την περίοδο Απρίλιος-Ιούνιος 2023 διαμορφώθηκε στις 109,0 μονάδες, τιμή που αντιστοιχεί σε υψηλό 5 τριμήνων και βρίσκεται πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο (=100).

Ο αντίστοιχος δείκτης στην Ευρωζώνη κινήθηκε αρκετά χαμηλότερα, στις 96,9 μονάδες, τιμή που είναι η δεύτερη μικρότερη τα τελευταία 10 τρίμηνα και βρίσκεται κάτω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο (=100).

Η εξάλειψη του πολιτικού ρίσκου με το πέρας των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023, οι προοπτικές ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αποτελούν πιθανούς παράγοντες που ερμηνεύουν την ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από: Eurostat, ScopeRatings

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.