Ίσως οι Κύπριοι πρέπει να ψηφίσουν Χριστοδουλίδη

Ο Χριστοδουλίδης ως αρχικά ανεξάρτητος υποψήφιος και κατόπιν υποστηριζόμενος από τρία μικρά κόμματα, έχει σαφώς μικρότερη εξάρτηση από τους άλλους δύο.

Ίσως οι Κύπριοι πρέπει να ψηφίσουν Χριστοδουλίδη

Athenian Herald

Οι Κύπριοι ψηφίζουν για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 5 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά, οι επικρατέστεροι από τους υποψήφιους είναι ο πρώην υπουργός εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πρώην διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς για το Κυπριακό Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης υποστηρίζεται από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και την ΔΗΠΑ, ο Α. Νεοφύτου από τον ΔΗΣΥ και ο Α. Μαυρογιάννης από το ΑΚΕΛ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι και οι τρεις υποψήφιοι έχουν ισχυρούς δεσμούς με τον ΔΗΣΥ και με την προεδρία του Προέδρου Αναστασιάδη (2013-2023).

Ο Χριστοδουλίδης διετέλεσε Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου (2013-2018), Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (2014-2018) και Υπουργός Εξωτερικών (2018-2022).

Ο Νεοφύτου είναι αρχηγός του ΔΗΣΥ από το 2013 έως σήμερα.

Ο Μαυρογιάννης διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών (2013) και Διαπραγματευτής Κυπριακού (2013-2022).

Και οι τρεις υποψήφιοι, υπήρξαν στενοί συνεργάτες του Προέδρου Αναστασιάδη από την πρώτη μέρα της προεδρίας του έως την απόφαση τους να θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία οι ίδιοι. Επομένως, ακολούθησαν τις ίδιες πολιτικές και έχουν την ίδια φιλοσοφία. Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε εκφέρει την άποψη ότι «στην Κύπρο δεν αλλάζει τίποτα».

Οι διαφορές των σημερινών τριών υποψηφίων προκύπτουν από τις υποψηφιότητες τους και την υποστήριξη που κατάφεραν να εξασφαλίσουν ως υποψήφιοι.

Οι Νεοφύτου και Μαυρογιάννης είναι καθαρά κομματικοί υποψήφιοι των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, κεντροδεξιάς και αριστεράς αντίστοιχα. Ο Χριστοδουλίδης κατέβηκε ως ανεξάρτητος και εξασφάλισε αργότερα την υποστήριξη των κομμάτων (κέντρο).

Προφανώς, οι Νεοφύτου και Μαυρογιάννης είναι σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενοι από ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αντίστοιχα. Τα δύο αυτά κόμματα βαρύνονται με τα σκάνδαλα διαφθοράς και με στήριξη του Σχεδίου Ανάν. Το ΑΚΕΛ, επιπλέον, βαρύνεται με αμφιλεγόμενη στάση έναντι της εισβολής της Ρωσσίας στην Ουκρανία και στο Μεταναστευτικό.

Ο Χριστοδουλίδης ως αρχικά ανεξάρτητος υποψήφιος και κατόπιν υποστηριζόμενος από τρία μικρά κόμματα, έχει σαφώς μικρότερη εξάρτηση από τους άλλους δύο.

Αυτό είναι ένα καλό πλεονέκτημα το οποίο του δίνει την δυνατότητα, αν το αξιοποιήσει, να σπάσει τον φαύλο κύκλο της διαφθοράς. Αλλά και να χαράξει εντελώς νέα γραμμή στο Κυπριακό, ξεφεύγοντας από τις αδιέξοδες συνομιλίες και εκμεταλλευόμενος τις νέες δυναμικές στην περιοχή.

Φαίνεται λοιπόν ότι ο Χριστοδουλίδης είναι η καλύτερη επιλογή για την Κύπρο.