Εγκρίθηκαν τα μικρά έντομα ως τροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τα έντομα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, θρεπτικές ουσίες, μέταλλα, και λιπαρά. Υπάρχουν σε αφθονία και αποτελούν λιγότερο από 1% του αποτυπώματος άνθρακα στο ζωικό κεφάλαιο.

Εγκρίθηκαν τα μικρά έντομα ως τροφή στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Athenian Herald

Την τελευταία δεκαετία οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει και πιο εξειδικευμένες διατροφές διαδίδονται. Υπάρχουν διατροφές όπως η κετονική, πρωτεϊνική, καρνιβορική κ.ά. Πέρα από τις αλλαγές αυτές ο κόσμος τείνει να δοκιμάζει καινούργια φαγητά και εξωτικές γεύσεις.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε έγκριση ώστε τέσσερα μικρά έντομα να μπουν επίσημα στην λίστα των τροφών για κατανάλωση. Το 2021 η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έβαλε στην λίστα τροφίμων τους αλευροσκώληκες. Από τότε και ως τον Ιανουάριο του 2023 έχει εγκριθεί η κατανάλωση των: οικιακός γρύλος (house cricket), κίτρινος αλευροσκώληκας (yellow mealworm), αποδημητική ακρίδα (migratory locus) και σκαθαράκι (alphitobius diaperionus).

Βεβαίως αυτή η απόφαση και η επιλογή πλέον να μπορούμε να τρώμε έντομα δημιουργεί πολλές ερωτήσεις.

- Είναι ασφαλής τροφή;

Η απάντηση είναι ναι, σύμφωνα με τον Rafael Perez (επικεφαλής της ομάδας νέων τροφίμων στη ΓΔ SANTE). Η EFSA έχει επισημάνει ότι τέτοιες τροφές θα πρέπει να δηλώνονται στην επισήμανση των αλλεργιογόνων και να ακολουθούνται οι ίδιες διαδικασίες με αυτές που ακολουθούν τα 14 αλλεργιογόνα όπως αυγά, ψάρια, καρκινοειδή κλπ. Η τροφή δεν παρουσιάζει κίνδυνο, αλλά μπορεί να προκαλέσει κάποιο αλλεργικό περιστατικό σε ανθρώπους που έχουν αλλεργία σε καρκινοειδή και ακάρεα.

- Ποια είναι η συνεισφορά τους;

Τα έντομα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, θρεπτικές ουσίες, μέταλλα, και λιπαρά. Επίσης υπάρχουν σε αφθονία και αποτελούν λιγότερο από 1% του αποτυπώματος άνθρακα στο ζωικό κεφάλαιο. Έτσι, με βάση την αύξηση του κόστους πρωτεϊνικών τροφών και ιδίως των ζωικών, τα έντομα αποτελούν μια καλή εναλλακτική λύση για την πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης. Επίσης η παραγωγή εντόμων απαιτεί λιγότερη κατανάλωση νερού και έκτασης.

- Είναι αναγκαστική η κατανάλωση τους;

Η ΕΕ λέει ότι οι καταναλωτές μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιοι αν θα καταναλώσουν έντομα η όχι.

Με βάση όλα αυτά, να σημειωθεί ότι όποιο έντομο εγκρίνεται για παραγωγή και τροφή θα πρέπει να ακολουθεί την νομοθεσία της ΕΕ για Novel Food Regulation δηλαδή των τροφίμων που δεν ήταν συχνές τροφές πριν το 1997.

Να σημειωθεί επίσης, ότι η κατανάλωση εντόμων είναι πολύ συνήθης σε άλλες χώρες, με περίπου 2 εκ. ανθρώπους να τα καταναλώνουν.  Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η αίσθηση αηδίας που προκαλεί η σκέψη κατανάλωσης εντόμων. Παρόλα αυτά παραμένει μία πράσινη ιδέα που θα συμβάλει στην βελτίωση σε πολλούς τομείς βιωσιμότητας.

Πηγές: Ευρωπαϊκή Επιτροπή; New Money; Eurofins; EIT Food; DW