Το υψηλό κόστος της άμυνας˙ η συντριβή του F4-E στην Ανδραβίδα

Τα πρώτα μαχητικά της κατηγορίας αυτής έφτασαν στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 1974. Η χούντα αλλά και ο Καραμανλής δεν τα αξιοποίησαν προς αποτροπή της Τουρκικής απόβασης στην Κύπρο.

Το υψηλό κόστος της άμυνας˙ η συντριβή του F4-E στην Ανδραβίδα
F-4E Phantom II

Του Γιώργου Σαββίδη

Η συντριβή του μαχητικού F-4E Phantom II χθες στην Ανδραβίδα υπενθυμίζει άλλη μια φορά το βαρύ κόστος που πληρώνει η χώρα και ιδιαίτερα οι γυναίκες και άνδρες των ενόπλων δυνάμεων, για την διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.

Οι ιπτάμενοι κυβερνήτης Σμηναγός Στάθης Τσιτλακίδης 31 ετών και συγκυβερνήτης Υποσμηναγός Μάριος-Μιχαήλ Τσουρούτσικας 29 ετών, ανέβηκαν χθες το πρωί στους Ελληνικούς ουρανούς για εκπαιδευτική πτήση και δεν επέστρεψαν.

Η σορός του Μάριου-Μιχαήλ βρέθηκε. Ο Στάθης αναζητείται. Όλοι οι Έλληνες εύχονται να είναι εν ζωή και να βρεθεί σύντομα.

Η απώλεια ενός μαχητικού είναι σημαντική και έχει μεγάλο κόστος. Μπορεί όμως να αναπληρωθεί. Η απώλεια ενός ιπτάμενου είναι πολύ σημαντικότερη και δεν αναπληρώνεται. Οι ιπτάμενοι όπως και οι αξιωματικοί όλων των όπλων και σωμάτων είναι οι άριστοι των αρίστων και αποτελούν σπουδαίο και δυσαναπλήρωτο κεφάλαιο του έθνους.

Πιστεύουμε ότι το κράτος οφείλει να βελτιώσει τις αμοιβές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε ειδικότητας ή θέσης. (Βλέπε σχετικό άρθρο μας εδώ.)

Βρισκόμαστε, για πρώτη φορά, σε θέση όπου σταδιακά η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία αποκτά σαφή υπεροχή έναντι της Τουρκικής. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί ανελλιπώς και να ενισχυθεί. Η ευόδωση της προσπάθειας και η διατήρηση της υπεροχής δεν χρειάζονται μόνο προηγμένα οπλικά συστήματα. Χρειάζονται κυρίως κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό.

Είθε αυτή να είναι η τελευταία απώλεια στελέχους των ΕΔ.

Ιστορικοί συνειρμοί

Το χθεσινό άτυχο συμβάν μας θύμισε δύο δυσάρεστα ιστορικά γεγονότα που πλήγωσαν τον Ελληνισμό.

Το πρώτο αφορά τα F-4E Phantom. Τα πρώτα μαχητικά της κατηγορίας αυτής έφτασαν στην Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 1974. Έδιναν ένα ποιοτικό πλεονέκτημα έναντι της Τουρκίας και μπορούσαν να φτάσουν στην Κύπρο, να πολεμήσουν και να επιστρέψουν χωρίς ανεφοδιασμό. Η χουντική κυβέρνηση επιβεβαιώνοντας την προδοτική της συμπεριφορά αποφάσισε να μην τα χρησιμοποιήσει για να αποτρέψει την Τουρκική απόβαση στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Αλλά και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ακολούθησε την ίδια τακτική όταν η καταστροφή της Κύπρου τον έκανε πρωθυπουργό, ακολουθώντας το δόγμα «η Κύπρος κείται μακράν». Βέβαια και τα υποβρύχια έφταναν στην Κύπρο και ήταν έτοιμα και ο στόλος μπορούσε να φτάσει. Και τα νεοαποκτηθέντα Phantomμπορούσαν να παρέχουν αεροπορική κάλυψη.

Το δεύτερο συμβάν αφορά τραγική σύμπτωση ημερομηνιών, δηλαδή, το επεισόδιο των Ιμίων το οποίο γκριζάρισε το Αιγαίο, με αποφάσεις και συμφωνίες των Κώστα Σημίτη (πρωθυπουργού) και Θεόδωρου Πάγκαλου (υπουργού εξωτερικών). Στις 31 Ιανουαρίου 1996 κατέπεσε το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού σκοτώνοντας τρία στελέχη, κλείνοντας με τραγικό τρόπο τα επεισόδια που ξεκίνησαν στις 25 του ίδιου μηνός.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.