Τουρκική αντιπολίτευση – ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος

Αν οι έξι κερδίσουν τις εκλογές, Ελλάδα και Κύπρος θα αντιμετωπίσουν εκ νέου φιλοτουρκική στάση από Δύση και Μέση Ανατολή.

Τουρκική αντιπολίτευση – ακόμα μεγαλύτερος κίνδυνος

Του Μιχαήλ Σωτηρίου

Κοινοποίησε και η Τουρκική αντιπολίτευση το Μανιφέστο της.

Αναφέρονται στο διεθνές δίκαιο και στην επίλυση των Ελληνο-τουρκικών διαφορών με διάλογο. Επίσης, τα έξι Τουρκικά κόμματα, δηλώνουν ότι η Τουρκία θα παραμείνει στο ΝΑΤΟ και θα επιδιώξει ένταξη στην ΕΕ.

Οι «Κατευναστές» και οι «Εθνομηδενιστές» έβαλαν ήδη τον μανδύα του διεθνισμού, του δικαιωματισμού και του ανθρωπισμού. Ετοιμάζονται να γιορτάσουν την εκλογική νίκη των Κιλιτσντάρογλου, Μπαμπατζάν, Νταβούτογλου, Ακσενέρ και της παρέας τους, σε βάρος των Ερντογάν και Μπαχτσελί. Έχουν και προτιμητέο υποψήφιο που πιστεύουν ότι θα κερδίσει εύκολα, τον Ιμάμογλου.

Προσδοκούν ότι η Τουρκία «θα γίνει Δυτική χώρα» και θα ακολουθήσει πραγματικά διπλωματικές πρακτικές και τις επιταγές του διεθνούς δικαίου. Βέβαια, δεν περιμένουν να δουν τι θα πράξει η Τουρκία. Προεξοφλούν θετική συμπεριφορά και ετοιμάζουν τα δικά τους σενάρια.

Τα σενάρια των Κατευναστών προβλέπουν νέες παραχωρήσεις προς την Τουρκία, έτσι ώστε να συμφωνήσει να μην θυμώνει. Δεν προβλέπουν τι θα κερδίσει η Ελλάδα. Και σίγουρα, δεν έχουν καμία πρόβλεψη για προστασία της Κύπρου και του Κυπριακού Ελληνισμού. Τους φτάνει να υπάρχει μια περίοδος χωρίς εντάσεις στο Αιγαίο, μέχρι να αποφασίσουν οι Τούρκοι να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω.

Οι Εθνομηδενιστές είναι έτοιμοι να ζητήσουν μείωση των αμυντικών δαπανών και καταστροφή του Φράχτη του Έβρου. Σκέφτονται και την καταγγελία των αμυντικών συμφωνιών με ΗΠΑ, Γαλλία, Αίγυπτο, Ισραήλ, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία.

Θα ήταν ευχής έργο, η τυχόν νίκη της αντιπολίτευσης στην Τουρκία να σήμαινε πραγματική αλλαγή πλεύσης. Δυστυχώς για μας, δεν είναι έτσι. Η Τουρκία ακολουθεί την ίδια αναθεωρητική πολιτική εδώ και έναν αιώνα. (Βλέπε σχετικό άρθρο μας, «Για 100 Χρόνια η Τουρκία Ξαναγράφει την Συνθήκη της Λωζάνης. Η Επόμενη Έκδοση Πρέπει να Γραφτεί από την Ελλάδα!» εδώ.)

Η αντιπολίτευση στην Τουρκία, διαφέρει από την κυβέρνηση Ερντογάν στο ζήτημα των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων σε ένα σημείο: είναι πιο διεκδικητική.

Διαφέρει και ποιοτικά. Ξέρει να παρουσιάζεται ως «αναπτυγμένη Δυτική χώρα που ακολουθεί το διεθνές δίκαιο». Δηλαδή, είναι πολύ πιο επικίνδυνη για τον Ελληνισμό. (Βλέπε σχετικό άρθρο μας, «Ψηφίζουμε Ερντογάν» εδώ.)

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα δυσκολευτούν πολύ αν κερδίσει τις εκλογές η αντιπολίτευση στην Τουρκία. Πολλές Δυτικές χώρες αλλά και χώρες της Μέσης Ανατολής, θα θεωρήσουν ότι η Τουρκία «ξαναγίνεται» Δυτική χώρα. Θα σπεύσουν να την βοηθήσουν να «επανενταχθεί» χωρίς να περιμένουν να δουν πραγματικές αλλαγές πορείας. Η δυτικότροπη ρητορική θα είναι αρκετή. Οι απαιτήσεις από την νέα Τουρκική κυβέρνηση θα είναι πολύ λίγες συγκριτικά. Και θα υπάρχει και διάθεση παραχωρήσεων.

Οι υπεύθυνοι του εκτροχιασμού της Τουρκίας, αυτοί που ανέχτηκαν και αντάμειψαν τα ανατολίτικα παζάρια δεκαετιών, θα ανακουφιστούν. Μαζί τους θα ανακουφιστούν και όσοι είχαν οικονομικά οφέλη από την Τουρκία. Αυτοί δε, θα ενισχύουν τους πρώτους με επιχειρήματα και κάθε είδους υποστήριξη. Θα αρπάξουν την ευκαιρία να καμουφλάρουν την παταγώδη αποτυχία της πολιτικής τους και να ξαναρχίσουν τις επωφελείς συναλλαγές με τους Τούρκους.

Να μην ξεχνούμε και την Ρωσία. Η οποία έχει πολύ μεγάλο συμφέρον η Τουρκία να είναι ενταγμένη στο ΝΑΤΟ και να προωθεί τα Ρωσικά συμφέροντα δημιουργώντας αστάθεια και προβλήματα.

Η συμμαχία των έξι ξεκαθαρίζει στο μανιφέστο της ότι δεν θα κάνουν καμία υποχώρηση στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Αν οι έξι κερδίσουν τις εκλογές, Ελλάδα και Κύπρος θα αντιμετωπίσουν εκ νέου φιλοτουρκική στάση από Δύση και Μέση Ανατολή.

Η μεγάλη πρόκληση όμως θα προέλθει από τους Κατευναστές, τους Εθνομηδενιστές και τους Ρωσόφιλους. Και αυτή η πρόκληση δεν θα ξεπεραστεί εύκολα.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.