Αποχή από την Βουλή ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Ο Σύριζα θα απέχει από τις ψηφοφορίες στην Βουλή. Φαίνεται ότι έχει προεξοφλήσει την ήττα του.

Αποχή από την Βουλή ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Του Γιώργου Σαββίδη

Ο πρόεδρος του Σύριζα Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε χθες ότι ο Σύριζα θα απέχει από τις ψηφοφορίες στην Βουλή και κάλεσε τον πρωθυπουργό να διαλύσει την Βουλή και να κηρύξει άμεσα εκλογές εντός τριών εβδομάδων που είναι ο ελάχιστος συνταγματικός χρόνος.

Η, κατά τον Α. Τσίπρα, συνταγματική εκτροπή λόγω των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, είναι ο λόγος που επέβαλε αυτή την απόφαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πριν μερικές μέρες, η Βουλή απέρριψε την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Σύριζα. Η πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε με αιτιολογικό τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Η κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας ήταν συνταγματικό δικαίωμα του Σύριζα. Και η απόρριψη επίσης, ήταν συνταγματική. Δεν υπάρχει πουθενά συνταγματική εκτροπή.

Στο ζήτημα των παρακολουθήσεων οι κατηγορίες αφορούσαν «νόμιμες επισυνδέσεις». Δηλαδή, παρακολουθήσεις που έγιναν νόμιμα και σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Το αν είναι σωστό να παρακολουθούνται πολιτικοί ή κρατικοί αξιωματούχοι είναι πολιτικό ερώτημα και όχι νομικό ή συνταγματικό.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο ο οποίος πρόσθεσε δεύτερο εισαγγελέα στην διαδικασία έγκρισης των νόμιμων επισυνδέσεων και επιπλέον πρόσθεσε την συμφωνία του προέδρου της Βουλής για περιπτώσεις πολιτικών προσώπων. Οι παράνομες παρακολουθήσεις έγιναν κακούργημα. Σημειωτέον ότι ο Σύριζα αφαίρεσε την έγκριση από δεύτερον εισαγγελέα και μετέτρεψε το αδίκημα της παράνομης παρακολούθησης σε πλημμέλημα από κακούργημα.

Η αυστηροποίηση του πλαισίου των παρακολουθήσεων, καταψηφίστηκε από τον Σύριζα.

Στα όρια των συνταγματικών ανοχών, μάλλον βρέθηκαν οι ανακοινώσεις ονομάτων από τον Α. Τσίπρα από το βήμα της Βουλής και κάποιες πρωτοβουλίες του Χρήστου Ράμμου, προέδρου της ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών).

Το συνταγματικό όριο ζωής αυτής της κυβέρνησης τελειώνει εντός μερικών μηνών. Εντός μερικών εβδομάδων αναμένεται να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό η ημερομηνία των εκλογών και να διαλυθεί η Βουλή.

Θυμίζουμε ότι το 2019, ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε την ημερομηνία των εκλογών, αλλά κράτησε ανοιχτή την Βουλή για κάποιο χρονικό διάστημα, πράγμα ασυνήθιστο. Σε αυτό το χρονικό διάστημα ψηφίστηκαν νόμοι των οποίων αμφισβητήθηκε τόσο το περιεχόμενο όσο και η πρόθεση, όπως η αναμόρφωση του Ποινικού Κώδικα.

Είναι δύσκολο να ερμηνευτεί η σκοπιμότητα του αιτήματος για διάλυση της Βουλής και αποχή από τις ψηφοφορίες της Βουλής. Συζητήσεις για τις παρακολουθήσεις έγιναν αμέτρητες με κορυφαία την συζήτηση προ 5-6 ημερών στην πρόταση δυσπιστίας. Τα προβλεπόμενα από το σύνταγμα εξαντλήθηκαν.

Η χώρα πάει σύντομα σε εκλογές. Οι πολίτες θέλουν να ακούσουν έναν δημιουργικό διάλογο για ακρίβεια, επενδύσεις, μισθούς, απασχόληση, άμυνα, υγεία, παιδεία, περιβάλλον, ενέργεια, κοινωνική μέριμνα, ασφάλεια. Ο Σύριζα απέχει επιδεικτικά. Φαίνεται ότι έχει προεξοφλήσει την ήττα του.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.