Γερουσία ΗΠΑ: καμία συζήτηση για Τουρκικά F-16 πριν την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, εξέθεσε τους Δυτικούς στην πραγματική Τουρκία. Πολύ δύσκολα πλέον θα μπορούν να αγνοήσουν την επιθετικότητα των Τούρκων έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Γερουσία ΗΠΑ: καμία συζήτηση για Τουρκικά F-16 πριν την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Του Γιάννη Μαυρομιχάλη

Αμερικανοί γερουσιαστές ετοιμάζονται να δηλώσουν με επιστολή προς τον πρόεδρο Biden, ότι το Κογκρέσσο δεν μπορεί να εξετάσει οποιοδήποτε αίτημα για πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Η πρωτοβουλία ανήκει στην Δημοκρατική Jeanne Shaheen και τον Ρεπουμπλικάνο Thom Tillis. Αναμένεται ότι θα τύχει ευρείας υποστήριξης από γερουσιαστές και των δύο κομμάτων.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά τις δηλώσεις γερουσιαστών όπως των Bob Menendez, Chris Van Hollen και άλλων.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας, της οποίας η στάση μόνο συμμαχική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, έχει εκνευρίσει τα μέλη του ΝΑΤΟ, με εξαίρεση ίσως την Ουγγαρία.

Πολλοί αναμένουν ότι η Τουρκία θα επικυρώσει την συμφωνία ένταξης Σουηδίας – Φινλανδίας στην συμμαχία, αμέσως μετά τις Τουρκικές εκλογές. Θεωρείται ότι αυτό θα το κάνει ακόμα και ο Ερντογάν αν κερδίσει την επανεκλογή του.

Παρότι ο Ερντογάν, αν επανεκλεγεί, θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Πούτιν και να προωθεί στρατηγική μεγάλης δύναμης, δεν θα θέλει οριστική ρήξη με την Δύση και το ΝΑΤΟ. Άλλωστε και ο Πούτιν τον προτιμά εντός του ΝΑΤΟ ως ταραχοποιό.

Στην πραγματικότητα, οι δηλώσεις των Αμερικανών νομοθετών οι οποίες εστιάζουν στην ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, μάλλον βολεύουν την Τουρκία. Γιατί, μετά τις Τουρκικές εκλογές, η επικύρωση της ένταξης τους, θα δώσει επιχειρήματα στους Τούρκους και τους υποστηρικτές τους, για άνευ όρων έγκριση της πώλησης των F-16.

Αν προχωρήσει το ζήτημα έτσι, υπάρχει κίνδυνος οπισθοχώρησης από τις θέσεις πολλών νομοθετών για θέσπιση περιορισμών στην Τουρκία. Οι περιορισμοί τους οποίους πρότειναν πολλοί γερουσιαστές και βουλευτές, προβλέπουν να μην εκτελούνται υπερπτήσεις Ελληνικών νησιών, να μην γίνονται επιθέσεις κατά των Κούρδων Συρίας και Ιράκ, να αρθεί ο άτυπος αποκλεισμός Αρμενικών περιοχών κ.ά.

Από την άλλη, το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, εξέθεσε τους Δυτικούς στην πραγματική Τουρκία. Πολύ δύσκολα πλέον θα μπορούν να αγνοήσουν την επιθετικότητα των Τούρκων έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το Ελληνοαμερικανικό λόμπυ έχει πολλή δουλειά, αλλά θα τα καταφέρει.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.