Ιστορική ευκαιρία επανατοποθέτησης του Κυπριακού - Μέρος Α

Η Κύπρος είναι η μοναδική περιοχή, εκτός Ελλάδας, όπου ο Ελληνισμός παραμένει ισχυρός και με δικό του κράτος.

Ιστορική ευκαιρία επανατοποθέτησης του Κυπριακού  - Μέρος Α

Του Γιώργου Σαββίδη

Με την ευκαιρία των Κυπριακών προεδρικών εκλογών την επόμενη Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, ξεκινούμε την παράθεση σκέψεων που αφορούν την Κύπρο, τον Ελληνισμό και το Κυπριακό ζήτημα.

ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

Η Κύπρος είναι η μοναδική περιοχή, εκτός Ελλάδας, όπου ο Ελληνισμός παραμένει ισχυρός και με δικό του κράτος. Όλοι οι άλλοι ιστορικοί χώροι του Ελληνισμού έχουν χαθεί και οι Έλληνες κάτοικοι τους έχουν αφανισθεί (Ιωνία, Ανατολική Θράκη, Πόντος κ.ά.) ή σχεδόν αφανισθεί (Βόρεια Ήπειρος, Κωνσταντινούπολη). Και όπως είπε ο Ελευθέριος Βενιζέλος, «αν δεν υπάρχει πληθυσμός δεν μπορείς να διεκδικείς».

Ένα ισχυρό Ελληνοκυπριακό κράτος προσδίδει σημαντικότατη πολιτική, στρατηγική, στρατιωτική, διπλωματική, οικονομική, δημογραφική και πολιτισμική δύναμη στον Ελληνισμό γενικά και στο Ελληνικό κράτος ειδικότερα. Ο Ελληνισμός καθίσταται κυρίαρχος στην Ανατολική Μεσόγειο και σημαντικός περιφερειακός παράγοντας. Η Ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή τεράστιας σημασίας εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι η κοιτίδα πολλών αρχαιοτάτων πολιτισμών και είναι το σταυροδρόμι που ενώνει Αφρική – Ασία – Ευρώπη. Πανάρχαιοι εμπορικοί δρόμοι από και προς την Κίνα, την Ινδία, τον Περσικό Κόλπο, την Βόρεια Αφρική, τον Εύξεινο Πόντο και την Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, συναντώνται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η άμυνα του Ελληνισμού είναι αποτελεσματικότερη όταν εκτείνεται ενιαία σε όλη την Ελληνική και Κυπριακή επικράτεια και σε όλο το εύρος των Ελληνικών και Κυπριακών θαλασσών. Έχει επικρατήσει να θεωρείται ότι η άμυνα της Κύπρου παρουσιάζει προβλήματα και δυσκολίες. Ο δε σχεδιασμός της εστιάζει στην υπερπήδηση των δυσκολιών που παρουσιάζει η απόσταση από την Ρόδο ή την Κρήτη.

Η οπτική αυτή είναι εντελώς λάθος στρατηγικά και τακτικά. Η ενιαία άμυνα Ελλάδας-Κύπρου παρουσιάζει μεγάλα προβλήματα για τους Τούρκους και πλεονεκτήματα για τους Έλληνες.

Ενιαία άμυνα Ελλάδας-Κύπρου σημαίνει αποτελεσματικό αποκλεισμό της Τουρκίας στα Στενά και την Μαύρη Θάλασσα. Δεν θα μπορεί να ξεμυτίσει Τουρκικό πλοίο στο Αιγαίου ή μεταξύ Αιγαίου και Κύπρου. Με τα σημερινά οπλικά συστήματα, ο αποκλεισμός επιτυγχάνεται μόνο από πυροβόλα ξηράς ή πυραυλικά συστήματα ξηράς. Με ναυτικό (σκάφη επιφανείας και υποβρύχια) και αεροπορία, ο αποκλεισμός γίνεται διαστρωματικός. Οι Τούρκοι θα είναι θανάσιμα εκτεθειμένοι όταν και αν θα τολμούν να βγαίνουν από το καβούκι τους.

Βεβαίως πρέπει, έως την πλήρη απελευθέρωση της Κύπρου, να εξασφαλιστεί η άμυνα στην πράσινη γραμμή και την ακτογραμμή της Κύπρου. Η εμπειρία του Έβρου είναι πολύτιμη και μπορεί να αξιοποιηθεί προσαρμοζόμενη σε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Ένα πυκνό σύστημα αεράμυνας, άρνησης πρόσβασης στις ακτές και εξουδετέρωσης αρματικών επιθέσεων στην ξηρά μπορεί να σχεδιαστεί, με τρόπο που να αποτρέπει ενισχύσεις από την Τουρκία και αποβάσεις στις νότιες και δυτικές ακτές. Έτσι, τα στρατεύματα κατοχής και οι δυνάμεις των Τουρκοκυπρίων θα είναι εγκλωβισμένες και θα μπορούσαν κυριολεκτικά να πεταχτούν στην θάλασσα.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία να γίνει αντιληπτό ότι η ισχυρή ενιαία άμυνα καθιστά Ελλάδα και Κύπρο πολύ υπολογίσιμες σε όλους τους τομείς. Η Τουρκία μικραίνει και κονταίνει. Η Ελλάδα μεγαλώνει. Ξεφεύγει από την κακομοιριά του μικρού κράτους και αποκτά στρατηγικό βάθος.

ΝΕΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η στρατηγική της Τουρκίας να αναγνωριστεί ως ισχυρή περιφερειακή δύναμη ισότιμη των Μεγάλων Δυνάμεων, την οδηγεί συνειδητά εκτός του πλαισίου των Δυτικών χωρών. Η υλοποίηση της στρατηγικής αυτής άρχισε διακριτά το 2015 και επιταχύνεται από το 2020.

Το 2015 οι Τούρκοι εξαπέλυσαν ένα κύμα μεταναστών πάνω από μισό εκατομμύριο, με προορισμό την Ευρώπη. Οι στόχοι ήταν η αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, η αύξηση των μουσουλμάνων στην ΕΕ, το καμουφλαρισμένο πέρασμα πρακτόρων στην Ευρώπη και η αποσυμπίεση των πιέσεων από το βαρύ φορτίο των Σύριων που είχαν περάσει στην Τουρκία. Το 2016 έγινε η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ήταν σχεδιασμένη. Η Τουρκική κυβέρνηση κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι σχεδίασαν το πραξικόπημα με τον Γκιουλέν.

Το 2017 οι Τούρκοι παράγγειλαν και το 2019 παρέλαβαν τους Ρωσικούς S-400. Το γεγονός αυτό προκάλεσε κυρώσεις από τις ΗΠΑ και αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, στο οποίο ήταν και συμπαραγωγός.

Το 2020 έγινε η απόπειρα αποσταθεροποίησης της Ελλάδας με σπρώξιμο δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στον Έβρο και οι προκλήσεις στο Αιγαίο. Και οι δύο προσπάθειες απέτυχαν και έγιναν μπούμερανγκ για τους Τούρκους.

Την περίοδο αυτή η Τουρκία έχει εντείνει την επιθετικότητα της κατά της Ελλάδας, αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο, απειλεί με πυραύλους την Αθήνα, ενσωματώνει σταδιακά τα Βαρώσια στο παράνομο Τουρκοκυπριακό κράτος και απειλεί να προσαρτήσει την Βόρεια Κύπρο.

Διεξήγαγε πολεμικές επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στην Συρία και το Ιράκ. Συμμετείχε ενεργά στον πόλεμο κατά της Αρμενίας. Διατηρεί στρατό και υποστηρίζει την αστάθεια στην Λιβύη.

Εμβαθύνει τις σχέσεις της με την Ρωσία, η οποία κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού στην Τουρκία, το οποίο ελέγχεται από την Ρωσία. Δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση κατά της Ρωσίας μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Συμμετέχει επιδεικτικά σε διασκέψεις με την Ρωσία και το Ιράν. Συμμετέχει στην Διάσκεψη της Σαγκάης. Την ίδια ώρα κατηγορεί τις ΗΠΑ, την Δύση και το Ισραήλ για τρομοκρατία, ενώ υποστηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις. Συχνά οι χαρακτηρισμοί κατά Ευρωπαίων, Αμερικανών, Αράβων, Ισραηλινών και κυρίως Ελλήνων είναι υβριστικοί. Προς τους ίδιους έχει εξακοντίσει και συνεχίζει να εξακοντίζει απειλές.

Όλα αυτά τα χρόνια διεξάγεται μια συστηματική πολιτική εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων και ελέγχου των ΜΜΕ. Φυλακίστηκαν και συνεχίζουν να φυλακίζονται στρατιωτικοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι. Ο μουσουλμανισμός βρίσκεται σε έξαρση και βυζαντινά μνημεία όπως η Αγία Σοφία έχουν μετατραπεί σε τζαμιά.

Τελευταία προστέθηκε και η άρνηση των Τούρκων να επικυρώσουν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Την ίδια περίοδο η Ελλάδα και η Κύπρος έδρασαν σωστά και αξιοποίησαν τους προβληματισμούς της Δύσης, του Ισραήλ και των Αράβων. Υπεγράφησαν συμφωνίες για την αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών της Ανατολικής Μεσογείου, θεσπίστηκε ο θεσμός των τριμερών (Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος, Ελλάδα-Αίγυπτος-Κύπρος). Υπεγράφησαν σημαντικές αμυντικές συμφωνίες από την Ελλάδα με Γαλλία, ΗΠΑ, Αίγυπτο, Ισραήλ, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία. Συμφωνίες υπέγραψε και η Κύπρος με Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο, με σημαντικότερη αυτή με τις ΗΠΑ που οδήγησε στην άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο.

Η Ελλάδα καλλιέργησε ειδική στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ επέκτειναν την στρατιωτική τους παρουσία στην Σούδα και την Λάρισα. Η σημαντικότερη εξέλιξη όμως είναι η αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης που παρέχει δυνατότητα παράκαμψης των Στενών. Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού σε κοινή συνεδρίαση Βουλής και Γερουσίας στο Αμερικανικό Κογκρέσσο την άνοιξη του 2022 ήταν κομβικό σημείο χρονικά και ιστορικής σημασίας, με πρωτοφανή θερμή υποδοχή και αποδοχή.

Ξεκινώντας από τους S-400, οι Δυτικοί άρχισαν να προβληματίζονται με την στάση και συμπεριφορά της Τουρκίας. Σταδιακά, είδαν το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας. Σήμερα οι φίλοι της Τουρκίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη είναι λίγοι και ακόμα λιγότεροι είναι αυτοί που την υποστηρίζουν φανερά.

Ταυτόχρονα το Ελληνοαμερικανικό λόμπυ στις ΗΠΑ έχει δυναμώσει πάρα πολύ και έχει αποκτήσει ισχυρές συμμαχίες με Αμερικανοεβραίους, Αμερικανοαρμενίους, Χριστιανικές οργανώσεις κ.ά.

Συχνά ακούγονται πλέον φωνές από ισχυρούς και έγκυρους παράγοντες για αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ.

Πολλοί ελπίζουν ότι ο Ερντογάν θα χάσει τις εκλογές τον Μάιο του 2023 και η Τουρκία θα επανακάμψει στην Δύση. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος, μετά τις εκλογές η Τουρκία θα κάνει προσπάθεια να δείξει ότι δεν εγκαταλείπει τον δυτικό της προσανατολισμό. Ο Ερντογάν έχει αποδείξει ότι εύκολα κάνει στροφές. Η σημερινή αντιπολίτευση, είναι πιο δυτικότροπη και οι Δυτικοί θα έχουν την τάση να την πιστέψουν.

Η Τουρκία δεν θα επανενταχθεί στην Δύση. Ο Ερντογάν οραματίζεται Οθωμανική Αυτοκρατορία. Οι σημερινοί πολιτικοί του αντίπαλοι είναι περισσότερο εθνικιστές και διεκδικητές. Επιπλέον, ο Τουρκικός λαός έχει εμποτιστεί με αντιδυτικό και κυρίως αντιαμερικανικό και ανθελληνικό μένος. Ο Ισλαμισμός έχει κερδίσει πολύ έδαφος σε βάρος του Κεμαλικού κοσμικού κράτους. Θα χρειαστεί μερικές γενιές για να αλλάξει η Τουρκική κοινωνία. Αλλά πρέπει να υπάρχει σχετική πολιτική βούληση και προσπάθεια.

Δεν είναι εύκολο πλέον για οποιαδήποτε Τουρκική κυβέρνηση να πάει κόντρα στο εθνικιστικό στοιχείο το οποίο τώρα βλέπει τις σχέσεις με την Ρωσία και άλλους εχθρούς της Δύσης, ως επιβεβαίωση της σημαντικότητας και του μεγαλείου της χώρας.

Παράλληλα, η Δύση έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην Τουρκία και επιζητεί τρόπους μείωσης της εκλαμβανόμενης σημασίας της.

                                                                                                                 (Συνεχίζεται)

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.