Κατατέθηκε η πρόταση για τον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής – οι αριστεροί το σκέφτονται
Ευχόμαστε να μην επαναλάβουν, κυρίως ο Σύριζα την ιστορία με την ψήφο των αποδήμων και στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής και των παρόμοιων της.

Του Γιώργου Σαββίδη
Η κυβέρνηση κατέθεσε στην Βουλή την πρόταση διάταξης νόμου για αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από τις επόμενες και κατ’ ευχήν όλες τις επόμενες εκλογές.
Η διάταξη αναμενόταν εδώ και καιρό. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο κοινοβούλιο έχουν εκφράσει την πεποίθηση τους ότι ναζιστικά και φασιστικά κόμματα δεν έχουν θέση στην δημοκρατία. Ιδιαίτερα βαριές δηλώσεις υπέρ του αποκλεισμού έκαναν τα αριστερά κόμματα, Σύριζα, ΚΚΕ και Μέρα25.
Η αντίδραση των κομμάτων μετά την κατάθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το δεξιό-κεντροδεξιό κυβερνητικό κόμμα, η ΝΔ, προφανώς υποστηρίζει την πρόταση και δηλώνει έτοιμη να συζητήσει βελτιώσεις. Το κεντροαριστερό σοσιαλδημοκρατικό ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι υποστηρίζει την διάταξη εφόσον το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής την κρίνει συνταγματική.
Η ακροδεξιά Ελληνική Λύση δεν έκανε καμία ανακοίνωση. Μάλλον τρίβει τα χέρια της. Θα την βόλευε μια αποχή για να ψαρέψει τους ψήφους του Κασιδιάρη χωρίς κόπο και χωρίς να δείξει ότι ψηφίζει εναντίον του κόμματος τους.
Ο Σύριζα, το ΚΚΕ και το Μέρα25 διαφωνούν με την προτεινόμενη διάταξη γιατί «είναι γενική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά άλλων». Το ΚΚΕ ειδικά, θεωρεί ότι θα χρησιμοποιηθεί κατά των κομμουνιστών από τους υποστηρικτές της θεωρίας «των δύο άκρων».
Η υπόθεση αυτή μας θυμίζει την ψήφο των αποδήμων. Με διάφορες αιτιάσεις και βαρύγδουπες δηλώσεις περί δημοκρατίας, κατάφεραν να «πείσουν» την κυβέρνηση για μια συνταγματική τροπολογία-ανέκδοτο, η οποία προβλέπει 3 βουλευτικές έδρες για τους αποδήμους αλλά τους αποθαρρύνει από του να ψηφίσουν. Έως σήμερα, λιγότεροι από 10.000 Έλληνες απόδημοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Βέβαια, η τροπολογία αναθεωρούσε το Σύνταγμα και οι ψήφοι τους ήταν αναγκαίοι. Η ΝΔ δεν είχε άλλη διέξοδο αν ήθελε να κάνει ένα βήμα προς την ψήφο των αποδήμων.
Αυτές οι συμπεριφορές μας υπενθυμίζουν ότι η κομμουνιστογενής όπως και η κομμουνιστική αριστερά δεν είναι ακριβώς δημοκρατικά κόμματα. Οι διαρκείς κραυγές τους για δημοκρατία και συνταγματικότητα είναι προπέτασμα για να μην αποκαλυφθούν. Η ευκολία με την οποία κατηγορούν οποιονδήποτε ως φασίστα είναι επίσης για να μην αποκαλυφθούν.
Όταν οι Ναζί ξεκίνησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αυτοί που αντιστάθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη ήταν ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Γαλλίας Πωλ Ρεϋνώ, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ουίνστων Τσώρτσιλ, ο δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούσβελτ και άλλοι παρόμοιοι τους. Ο επαναστάτης κομμουνιστής Ιωσήφ Στάλιν βρισκόταν ήδη σε συμφωνία με τον Αδόλφο Χίτλερ για τον διαμοιρασμό της Πολωνίας και άλλων περιοχών.
Ειδικότερα στην Ελλάδα, ο ακροδεξιός δικτάτορας πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς αντιστάθηκε στην φασιστική επίθεση του Μπενίτο Μουσσολίνι. Η αρχική γραμμή του ΚΚΕ ήταν να αντισταθεί στον Μεταξά όχι στον Μουσσολίνι. Ένα άλλο γεγονός, λιγότερο γνωστό, είναι ότι η κυβέρνηση Μεταξά ζήτησε βοήθεια από την Σοβιετική Ένωση για να μπορέσει να αντισταθεί στην ναζιστική-φασιστική επίθεση, την οποία ο Στάλιν αρνήθηκε. Την βοήθεια βέβαια δεν αρνήθηκε η Μεγάλη Βρετανία και ο Τσώρτσιλ.
Αναφερόμαστε στον Β’ ΠΠ γιατί στον πόλεμο και τα γεγονότα μετά τον πόλεμο εδράζεται η φιλολογία περί φασιστών, αντιφασιστών, αντιφασιστικών αγώνων κλπ. Με αυτά πρέπει να ασχολούνται μόνο οι ιστορικοί, όπως σε όλες τις χώρες, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα Σύριζα και ΚΚΕ βρίσκονται ακόμα εκεί. Ίσως τους ενοχλεί η θεωρία «των δύο άκρων» επειδή γνωρίζουν καλύτερα την ιστορία τους. Και διαλαλούν ότι είναι δημοκράτες και προοδευτικοί και οι αντίπαλοι τους φασίστες για να μπερδεύουν τους άλλους.
Φτάνοντας στην σημερινή εποχή, θυμίζουμε ότι κατά την εκλογή προέδρου της δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2014, Σύριζα, ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ ψήφισαν με ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή οδηγώντας την χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ο Σύριζα ψήφισε πολλές φορές με την Χρυσή Αυγή.
Ευχόμαστε να μην επαναλάβουν, κυρίως ο Σύριζα, την ιστορία με την ψήφο των αποδήμων και στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής και των παρόμοιων της. Και να υποστηρίξουν μια διάταξη η οποία πραγματικά να αποκλείει φασιστικά κόμματα από την Βουλή.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()