Καλή επιτυχία στην Κύπρο!

Το Κυπριακό είναι το σημαντικότερο θέμα του Ελληνισμού. Οι Κύπριοι ελπίζουν και εύχονται ο επόμενος Πρόεδρος να καταφέρει να επανενώσει το νησί.

Καλή επιτυχία στην Κύπρο!

Του Γιώργου Σαββίδη

Στην Κύπρο διεξάγονται σήμερα εκλογές για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η Κύπρος έχει προεδρικό σύστημα. Ο Πρόεδρος κυβερνά ακόμα και αν δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Βουλή.

Οι Έλληνες της Κύπρου αντιμετωπίζουν την κατοχή του βόρειου τμήματος του νησιού και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την εισβολή του 1974. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για «δίκαιη» και «εθνικά αποδεκτή» λύση του Κυπριακού.

Μετά από σχεδόν 49 χρόνια δεν βρέθηκε λύση λόγω της Τουρκικής αδιαλλαξίας. Αν άλλαξε κάτι σε αυτό το μεγάλο χρονικό διάστημα είναι μάλλον υπέρ των Τούρκων και σε βάρος των Ελλήνων. Οι Τούρκοι αλλοίωσαν τον πληθυσμό του κατεχόμενου τμήματος και ετοιμάζονται να το προσαρτήσουν. Εμείς σιγά-σιγά και βασανιστικά φαίνεται ότι συνηθίζουμε στην ιδέα ότι η βόρεια Κύπρος χάθηκε για πάντα.

Οι Κύπριοι ελπίζουν και εύχονται ο επόμενος Πρόεδρος να καταφέρει να επανενώσει το νησί με αποδεκτόν τρόπο.

Δεν προβλέπεται εκλογή σήμερα, δηλαδή να περάσει το όριο του 50%+1 κάποιος υποψήφιος. Από τους 14 υποψήφιους, προβλέπεται ότι θα αναμετρηθούν την επόμενη Κυριακή ο Νίκος Χριστοδουλίδης με έναν εκ των Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέα Μαυρογιάννη. Βέβαια, οι προβλέψεις και εκτιμήσεις δεν ισχύουν. Οι κάλπες άνοιξαν.

Τις απόψεις μας για τις εκλογές αυτές τις εκφράσαμε σε προηγούμενα άρθρα. Στην Κύπρο Δεν Αλλάζει Τίποτα», «ΚΥΠΡΟΣ - Η συζήτηση στην προεκλογική περίοδο» και «Ίσως οι Κύπριοι πρέπει να ψηφίσουν Χριστοδουλίδη».)

Το Κυπριακό είναι το σημαντικότερο θέμα του Ελληνισμού και πολύ περισσότερο του Κυπριακού Ελληνισμού. Ο εκάστοτε Κύπριος Πρόεδρος έχει βαρύ και δύσκολο έργο. Οι Κύπριοι θα αποφασίσουν σε ποιον θα αναθέσουν το τιμητικό αλλά βαρύ έργο.

Εμείς απλώς ευχόμαστε «Καλή επιτυχία Κύπρος!».

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.