Αεροπλανοφόρο βυθίζει η Βραζιλία στον Ατλαντικό

Καμία χώρα δεν επιτρέπει την άφιξη του αεροπλανοφόρου σε λιμάνι γιατί πιάνει χώρο και γιατί έχει υψηλό ρίσκο να βυθιστεί.

Αεροπλανοφόρο βυθίζει η Βραζιλία στον Ατλαντικό

Athenian Herald

Η Βραζιλία αποφάσισε να βυθίσει το αεροπλανοφόρο Sao Paulo (Σάο Πάολο) παρόλο που είχε γνώση των τοξικών χημικών ουσιών που κουβαλούσε.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Βραζιλίας είχε εκφράσει την αντίθεση της με αυτήν την πράξη. Παρόλα αυτά το Ναυτικό της Βραζιλίας προχώρησε και ξεκίνησε την διαδικασία βύθισης του παροπλισμένου αεροπλανοφόρου που μεταξύ άλλων έχει μεγάλες ποσότητες αμιάντου. Το αεροπλανοφόρο βρίσκεται 220 μίλια βορειοανατολικά της χώρας, στον Ατλαντικό. Όλα ξεκίνησαν όταν το Ναυτικό επιχείρησε να επιθεωρήσει την κατάσταση του πλοίου στις 13 Ιανουαρίου του 2023. Η έκθεση έδειξε ότι το πλοίο βρίσκεται σε κακή κατάσταση με αυξημένα επίπεδα διάβρωσης ενώ η στάθμη του νερού είναι υψηλή.

Το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο το είχε πουλήσει η Βραζιλία σε ένα τουρκικό ναυπηγείο για να το διαλύσει (Sök Denizcilik και Ticaret Limited). Το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του προς την Τουρκία τον Αύγουστο του 2022. Η κυβέρνηση της Τουρκίας όμως απαγόρευσε την είσοδο του πλοίου στην χώρα και έτσι το Sao Paulo έπρεπε να γυρίσει πίσω. Ο λόγος ήταν ότι αποφάσισε η Τουρκία ότι το πλοίο αποτελεί περιβαλλοντολογική απειλή. Πολλά λιμάνια από τον Σεπτέμβριο έχουν εκδώσει δικαστική απόφαση που απαγορεύει και εμποδίζει το αεροπλανοφόρο να βρει λιμάνι και να αγκυροβολήσει στην περιοχή τους. Καμία χώρα δεν επιτρέπει την άφιξη του αεροπλανοφόρου σε λιμάνι γιατί πιάνει χώρο και γιατί έχει υψηλό ρίσκο να βυθιστεί. Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης του πλοίου για να βρεθεί τρόπος διάλυσής του. Μετά από 3 μήνες το Ναυτικό της Βραζιλίας δήλωσε πως θα βυθίσουν το πλοίο χρησιμοποιώντας εκρηκτικά για την δημιουργία ρωγμών που θα οδηγήσουν στην καταστροφή του μέσα στον ωκεανό.

Αναγνωρίζοντας τα αιτήματα της υπουργού περιβάλλοντος Μαρίνα Σίλβα να μην βυθιστεί το πλοίο, το Ναυτικό υποστήριξε ότι η μόνη λύση είναι να βυθίσουν το  πλοίο σε βάθος 5.000 μέτρων στα 350 χιλιόμετρα (220 μίλια) ανοικτά της ακτής εντός της οικονομικής ζώνης της χώρας.

Ένα βασικό επιχείρημα είναι ότι το πλοίο είναι ασταθές και ενδείκνυται να βυθιστεί σε περιοχή η οποία βρίσκεται μακριά από προστατευόμενες περιοχές και χωρίς υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας. Το σκάφος είναι εκτοπίσματος 33.000 τόνων και έχει μήκος 265 μέτρα. Είχε πλήρωμα 1.920 ατόμων και μπορούσε να φέρει 39 αεροσκάφη. Βρισκόταν σε δράση από το 1963 και είχε παραγγελθεί από το Ναυτικό της Γαλλίας.

Η διάλυση τέτοιου σκάφους φέρει πολλούς περιβαλλοντικούς κινδύνους. Πέρα από αμίαντο το πλοίο φέρει βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες που μπορούν να ελευθερωθούν στο νερό και να μολύνουν την θαλάσσια τροφική αλυσίδα.

Πηγές: Alert 5; The Aviation Geek Club; The Guardian