Ενδιαφέρουσα σκέψη: μήπως η Κύπρος δείχνει πιθανή λύση για την Ουκρανία?
Η ανοχή της Ουκρανίας σε κατοχή Ουκρανικών εδαφών από την Ρωσία, προσομοιάζει την ανοχή από την Ελλάδα της κατοχής Κυπριακών εδαφών από την Τουρκία.

Athenian Herald
Ο Leon Hadar στο NI, προτείνει μια εξέλιξη στο Ουκρανικό «εμπνεόμενη» από την Κύπρο. Κατά τον κον Hadar, η ανοχή της Ουκρανίας σε κατοχή Ουκρανικών εδαφών από την Ρωσία, προσομοιάζει την ανοχή από την Ελλάδα της κατοχής Κυπριακών εδαφών από την Τουρκία.
Μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Τουρκία ανησυχούσε ότι θα αυξηθεί η επιρροή της Ελλάδας στην Κύπρο. Κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, εισέβαλε στην Κύπρο υπό το πρόσχημα της προστασίας των Τουρκοκυπρίων και των εθνικών της συμφερόντων. Ανακήρυξε την περιοχή που κατέλαβε ως αυτόνομο κράτος, το οποίο ακόμα υποφέρει από παραβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ το υπόλοιπο κομμάτι της νήσου έχει εξελιχθεί σε ένα μοντέρνο φιλελεύθερο και δημοκρατικό κράτος. Σήμερα, παρά την παράνομη κατοχή του κυπριακού εδάφους, η Τουρκία είναι ένας σημαντικός διεθνής παίκτης που διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας.
Παρ’ όλο που η εισβολή στην Κύπρο δεν είναι ακριβώς το ίδιο με την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπάρχουν ομοιότητες που θα επέτρεπαν την ίδια λύση, ήτοι η Ουκρανία να παραμείνει διηρημένη σε δύο μέρη, ένα αυτόνομο μέρος υπό Ρωσικό έλεγχο και ένα ανεξάρτητο και ευημερεύον μέρος υπό δυτική επιρροή.
Αν και οι ΗΠΑ και η ΕΕ επιμένουν δημοσίως ότι η Ρωσία πρέπει να υποχωρήσει από την Κριμαία, δεν έχουν πρόβλημα να παραγνωρίσουν το Κυπριακό, ενώ μάλιστα η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και η Τουρκία διαπραγματευόταν την ένταξη της στην ΕΕ ενώ η Κύπρος ήταν υπό τουρκική κατοχή.
Ενδέχεται η Ουκρανία να αποφασίσει, όπως φαίνεται να έκανε πριν δεκαετίες η Κύπρος, ότι το κόστος συνέχισης του πολέμου στην Κριμαία για επανάκτηση των χαμένων εδαφών ξεπερνά τα οφέλη εκεχειρίας που θα επιτρέψει στην Ουκρανία να ενταχθεί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Αυτή η λύση θα βοηθήσει και τη Δύση να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα.
Είναι μια ενδιαφέρουσα θεώρηση εκ μέρους του κου Hadar. Πολλές φορές στο παρελθόν επεβλήθησαν λύσεις οι οποίες ήταν επηρεασμένες από άλλες περιπτώσεις. Δεν θα ήταν απίθανο η περίπτωση της Ουκρανίας να εξελιχθεί με τρόπο που να προσομοιάζει στην Κύπρο.
Υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ Ουκρανίας και Κύπρου. Η Ουκρανία υποστηρίζεται έμπρακτα σε όλα τα πεδία, στρατιωτικό, διπλωματικό και οικονομικό από σύσσωμο το Δυτικό μπλοκ (με εξαίρεση την Τουρκία), το ισχυρότερο, με μεγάλη διαφορά, μπλοκ στον πλανήτη. Το Δυτικό μπλοκ δείχνει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αποφασισμένο να μειώσει και να ταπεινώσει την Ρωσία.
Στην περίπτωση της Κύπρου, η Τουρκία «τιμωρήθηκε» με ανακοινώσεις και ψηφίσματα του ΟΗΕ. Κατά τα άλλα αφέθηκε ανενόχλητη να κατέχει την βόρεια Κύπρο και να αλλοιώνει τον πληθυσμό, παραμένοντας μέλος του ΝΑΤΟ, συνάπτοντας εμπορικές συμφωνίες με την Δύση και κερδοσκοπώντας στα διάφορα εμπάργκο κατά του Ιράν και της Ρωσίας. Ούτε η Ελλάδα δεν ήθελε να εμπλακεί στρατιωτικά για να βοηθήσει την Κύπρο.
Κάτι τέτοιο περίμενε και ο Πούτιν εισβάλλοντας στην Ουκρανία. Ίσως σκληρές ανακοινώσεις και κάποιες κυρώσεις όπως το 2014 όταν προσάρτησε την Κριμαία και κατέλαβε μέρος του Ντονμπάς.
Με τις σημερινές συνθήκες, η Ουκρανία έχει κάθε κίνητρο και όλα τα μέσα για να διεκδικήσει την επανάκτηση των εδαφών της.
Με πληροφορίες από: The National Interest
Σχόλια ()