Κύπρος – εν όψει του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών

Η σημερινή ηγεσία του ΔΗΣΥ με την επιλογή του Α. Νεοφύτου αντί της υποστήριξης του Ν. Χριστοδουλίδη από την αρχή, έδειξε ότι δυσκολεύεται να διαβάσει τα μηνύματα των καιρών.

Κύπρος – εν όψει του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών

Του Μιχαήλ Σωτηρίου

Η πρώτη θέση του Ν. Χριστοδουλίδη στον πρώτο γύρο των εκλογών για πρόεδρο στην Κύπρο δεν εξέπληξε. Όλες οι προβλέψεις και δημοσκοπήσεις αυτό έλεγαν.

Για τους πολλούς δεν αποτελεί έκπληξη ούτε ο αποκλεισμός του Α. Νεοφύτου, πρόεδρου του ΔΗΣΥ που είναι το μεγαλύτερο κόμμα.

Έκπληξη αποτελεί ίσως το ότι Α. Μαυρογιάννης, υποψήφιος του ΑΚΕΛ πέρασε ως δεύτερος στον επόμενο γύρο με διαφορά 2,45% από τον πρώτον και 3,48 από τον τρίτον. Η διαφορά από τον πρώτον αναμενόταν μεγαλύτερη και από τον τρίτον μικρότερη.

Ο Α. Νεοφύτου «τιμωρήθηκε» γιατί θεωρείται ως έτοιμος να συμβιβαστεί με λύση του Κυπριακού κάνοντας υποχωρήσεις. Επίσης, πληρώνει την φθορά της δεκαετούς προεδρίας ΔΗΣΥ, η οποία βρέθηκε στο κέντρο καταγγελιών για διαφθορά.

Ο Α. Μαυρογιάννης είναι αποδέκτης της συσπείρωσης που πετυχαίνει σχεδόν πάντα το «πειθαρχημένο» ΑΚΕΛ. Αλλά και πολλών ψήφων που θεωρούν ότι μπορεί να προσφέρει κάτι θετικό στο Κυπριακό.

Ο ΔΗΣΥ εμφανίζεται ως εκνευρισμένος με τον Ν. Χριστοδουλίδη, γιατί τον θεωρεί υπεύθυνο της «διάσπασης» των ψηφοφόρων του κόμματος.

Αυτός ο ισχυρισμός δεν ισχύει. Ο Ν. Αβέρωφ έλαβε χθες 26,11% των ψήφων, όταν στις Βουλευτικές εκλογές του 2021 ο ΔΗΣΥ έλαβε 27,77%. Τα αποτελέσματα μάλλον δείχνουν ότι ο Ν. Αβέρωφ δεν μπόρεσε να προσελκύσει ψηφοφόρους από άλλους χώρους και να αναπληρώσει αυτούς που ήταν αναμενόμενο ότι θα έχανε ως κόμμα που κυβερνά και για να εξασφαλίσει την πρώτη ή δεύτερη θέση στον πρώτο γύρο.

Από χθες βράδυ ξεκίνησαν οι συσκέψεις για την στάση των χαμένων του πρώτου γύρου και τις προσπάθειες προσέλκυσης των ψηφοφόρων τους από τους δύο πρώτους.

Πολλοί αναμένουν ότι ο ΔΗΣΥ θα υποστηρίξει τον Ν. Χριστοδουλίδη και όχι τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Άλλοι εμμένουν στην άποψη ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης διέσπασε τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ.

Θεωρητικά ο ΔΗΣΥ είναι «king maker». Στην πραγματικότητα για την επόμενη Κυριακή μπορεί να επηρεάσει μόνο τα πολύ στενά κομματικά στελέχη του. Χωρίς υποψήφιο του κόμματος, οι περισσότεροι ψηφοφόροι του μάλλον θα προτιμήσουν να επιλέξουν αυτοί ποιον θα ψηφίσουν.

Πολλοί ψηφοφόροι έδειξαν ότι θέλουν να απομακρυνθούν από τα δύο μεγάλα κόμματα. Οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ είναι συνηθισμένοι στην κομματική πειθαρχία. Οι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ δεν έχουν παρόμοια εκπαίδευση.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης εκτιμάται ότι θα κερδίσει και τον δεύτερο γύρο. Πολλοί ψηφοφόροι άλλων υποψηφίων θα τον ψήφιζαν ή δεν θα ψήφιζαν τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Ανάμεσα τους και οι περισσότεροι ψηφοφόροι του ΔΗΣΥ.

Στην πραγματικότητα η συνεργασία ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ δεν είναι ρεαλιστική προοπτική. Στελέχη του ΔΗΣΥ την αναφέρουν ως πιθανότητα για λόγους παζαριού. Ο ΔΗΣΥ είτε θα υποστηρίξει τον Ν. Χριστοδουλίδη είτε θα παραμείνει ουδέτερος.

Βέβαια, δεν μπορεί να αποκλειστεί και το λάθος της συνεργασίας με το ΑΚΕΛ. Άλλωστε, η σημερινή ηγεσία του ΔΗΣΥ με την επιλογή του Α. Νεοφύτου αντί της υποστήριξης του Ν. Χριστοδουλίδη από την αρχή, έδειξε ότι δυσκολεύεται να διαβάσει τα μηνύματα των καιρών. Ή τα διαβάζει αλλά δεν μπορεί να νικήσει τις προσωπικές φιλοδοξίες κάποιων.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.