Αν δεν ήταν οι παρακολουθήσεις θάταν κάτι άλλο

Δείχνουν απελπισμένοι. Φαίνεται ότι ο Σύριζα θα συνεχίσει έτσι. Με τις παρακολουθήσεις, ένταση και πεζοδρομιακό λόγο.

Αν δεν ήταν οι παρακολουθήσεις θάταν κάτι άλλο

Του Γιώργου Σαββίδη

Δεν συμφωνώ με αυτούς που υποστηρίζουν ότι η ιστορία των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων είναι υπεύθυνη για την πρωτοφανή ένταση στην πολιτική σκηνή.

Οι περισσότερες συζητήσεις γίνονται με φωνές και αλληλοκατηγορίες. Ακόμα και αν κάποιοι από τους συνομιλητές παραμένουν ήρεμοι, στο τέλος αρχίζει να φωνάζει ο εκπρόσωπος του Σύριζα εκτοξεύοντας κατηγορίες και η συζήτηση εκτροχιάζεται.

Το πρόβλημα με τις παρακολουθήσεις συζητήθηκε πολλές φορές παντού και αποτέλεσε τουλάχιστον δύο φορές το κύριο θέμα στο κοινοβούλιο. Μία όταν νόμος που πρότεινε η κυβέρνηση αυστηροποίησε το πλαίσιο νόμιμων επισυνδέσεων (παρακολουθήσεων) και μία όταν η αντιπολίτευση κατάθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης μα αιτιολογία τις παρακολουθήσεις. (Βλέπε σχετικό άρθρο μας «Το αδιέξοδο του Σύριζα».)

Παρά την εξάντληση του θέματος, ο Σύριζα το έκανε σημαία. Χρησιμοποιεί χαρακτηρισμούς όπως «οι παρακολουθήσεις Μητσοτάκη», «ο Μητσοτάκης παρακολουθούσε ο ίδιος τους υπουργούς του», «θεσμική εκτροπή», «καθεστώς Μητσοτάκη», «η δημοκρατία θα αποκατασταθεί με το καλό ή το άγριο», «τους παρακολουθούσαν για να τους εκβιάζουν» κ.ά.

Ο Σύριζα ξεπερνά το ότι οι παρακολουθήσεις για τις οποίες κατηγορεί την κυβέρνηση ήταν νόμιμες ή ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο από το οποίο να προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή για την παρακολούθηση οιουδήποτε. Και δεν εξηγεί γιατί έκανε δεκάδες χιλιάδες νόμιμες επισυνδέσεις μεταξύ των οποίων και σε τηλέφωνα υπουργών του ακόμα και εκπροσώπων της Τρόικας. Ούτε εξηγεί γιατί χαλάρωσε το πλαίσιο έγκρισης νόμιμων επισυνδέσεων ή γιατί μείωσε τις ποινές για παράνομες παρακολουθήσεις και υποβίβασε το αδίκημα σε πλημμέλημα από κακούργημα.

Σε αντίθεση, η κυβέρνηση αυστηροποίησε το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός ζήτησε συγνώμη για την επισύνδεση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη παρότι δεν το γνώριζε αναγνωρίζοντας ότι ήταν πολιτικό λάθος και ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ και του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου.

Τίποτε απ’ όλ’ αυτά δεν έχει σημασία. Ο Σύριζα επαναλαμβάνει και με αυξανόμενη ένταση και μονότονα τα ίδια τσιτάτα. Ακόμα και όταν πλήττουν την εθνική ασφάλεια. Ακόμα και όταν δεν έχει επιχειρήματα.

Οι βουλευτές και τα στελέχη του Σύριζα δημιουργούν την εντύπωση ότι υπακούουν σε εντολή να μιλούν για εκτροπές και για παρακολουθήσεις Μητσοτάκη και για τίποτα άλλο. Ίσως να εμπλουτίζουν το κατηγορητήριο με «τον κίνδυνο που διατρέχει η δημοκρατία από τον Μητσοτάκη» και με την ανάγκη «προοδευτικής διακυβέρνησης».

Οι βουλευτές και τα στελέχη του Σύριζα αποφεύγουν ή αδυνατούν να αντιπαραθέσουν το πρόγραμμα τους ή τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης τους. Δείχνουν απελπισμένοι και μάλλον είναι πεπεισμένοι ότι υστερούν έναντι της κυβέρνησης στην οικονομία, την άμυνα, τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, την διαχείριση κρίσεων, την κοινωνική πολιτική και την αξιοπιστία.

Φαίνεται ότι ο Σύριζα θα συνεχίσει έτσι. Με γενικές κατηγορίες και γενική παροχολογία. Με τις παρακολουθήσεις, ένταση και πεζοδρομιακό λόγο. Ή με κάτι άλλο, ένταση και πεζοδρομιακό λόγο. Κι αν δεν είναι οι παρακολουθήσεις θάναι κάτι άλλο.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.