Η σημασία των θέσεων Μενέντεζ

Ο Bob Menendez μας δίνει μια χρυσή ευκαιρία να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας σε νέα πλεονεκτική για μας βάση.

Η σημασία των θέσεων Μενέντεζ

Athenian Herald

Ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Robert (Bob) Menendez, έχει εκφράσει επανειλημμένα τις αρχές και θέσεις του σε ότι αφορά τον τομέα ευθύνης του, την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Η σταθερότητα, απλότητα και διαύγεια των θέσεων του, μας επιτρέπουν να τις κατανοούμε εύκολα. Ο κος Menendez υποστηρίζει τα εξής στα θέματα που έχουν Ελληνικό και Κυπριακό ενδιαφέρον:

- Η Τουρκία κατέχει παράνομα την βόρεια Κύπρο,

- Τα Τουρκικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν από την βόρεια Κύπρο,

- Η Τουρκία ψεύδεται όταν δηλώνει ότι τα στρατεύματα της βρίσκονται στην Κύπρο για την προστασία των Τουρκοκυπρίων, καθότι το μέγεθος τους είναι πολύ δυσανάλογο με την ανάγκη αυτή,

- Οι παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά από Τουρκικά αεροπλάνα είναι παράνομες και πρέπει να σταματήσουν,

- Η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται όπως αρμόζει σε συμμαχική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ˙ απειλεί συμμάχους και γείτονες και συνάπτει σχέσεις με αυταρχικά καθεστώτα όπως Ρωσία και Ιράν,

- Η Τουρκία δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και καταδιώκει τους διαφωνούντες,

- Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι αξιόπιστοι εταίροι και σύμμαχοι, σέβονται την δημοκρατία και προωθούν την ειρήνη

Με βάση αυτές τις θέσεις ξεκαθαρίζει την πολιτική που ακολουθεί και υποστηρίζει. Επιπλέον, υποστηρίζει σθεναρά ότι την πολιτική αυτή οφείλουν να ακολουθούν ο Λευκός Οίκος και το State Department, αλλά και το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Η πολιτική αυτή συνοψίζεται σε:

- Στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου στην ενίσχυση των αμυντικών τους ικανοτήτων,

- Στήριξη Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου στην αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της περιοχής,

- Απόρριψη όλων των Τουρκικών αιτημάτων για προμήθεια εξοπλισμού.

Ο  κος Menendez καλεί όλους και κυρίως το State Department, να εγκαταλείψει την τακτική των «ίσων αποστάσεων». Επιμένει ότι τα πράγματα πρέπει να λέγονται με το όνομα τους. Ότι η Τουρκία είναι αυτή που απειλεί, κατέχει, παραβιάζει και επομένως δεν υπάρχει έδαφος ούτε λογική για δηλώσεις του τύπου «καλούμε τις δύο χώρες να αποφεύγουν ενέργειες που προκαλούν».

Τις θέσεις και απόψεις του αυτές τις έχει μετουσιώσει σε πράξεις. Σε μια σειρά νομοθετημάτων έχει εισάξει διατάξεις υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας με Ελλάδα και Κύπρο. Μεταξύ άλλων (α) ήταν ο sponsor του νόμου υποστήριξης της ενεργειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο (Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act of 2019), (β) ήταν πρωτεργάτης διατάξεων για επένδυση σε στρατιωτικές υποδομές στην Ελλάδα και αντικατάσταση παρωχημένων Ρωσικών όπλων, (γ) ήταν πρωτεργάτης για την υπογραφή Διμερούς Αμυντικού Προγράμματος Κύπρου – ΗΠΑ, (δ) πρόσφατα έχει εγκρίνει την πώληση F-35 στην Ελλάδα, των πλέον προηγμένων μαχητικών αεροπλάνων παγκοσμίως και (ε) έχει αποτρέψει τον Λευκό Οίκο και το State Department από του να αποστείλουν στην Γερουσία την πρόταση για πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Η αξία των θέσεων του ισχυρού Γερουσιαστή είναι ότι επανατοποθετεί τις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, τις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ και το Κυπριακό. Με σαφή και κρυστάλλινο λόγο που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Ο Bob Menendez μας δίνει μια χρυσή ευκαιρία να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό και τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας σε νέα πλεονεκτική για μας βάση. Να αξιοποιήσουμε το πλεονέκτημα που μας δίνει ενισχύοντας την ισχύ μας και επιλύοντας τις εκκρεμότητες με την Τουρκία θετικά.

Όχι για να απαιτήσουμε απλώς από τις φίλες και συμμαχικές μας χώρες να πιέσουν την Τουρκία.