Η «διάσπαση» του ΔΗΣΥ
Στον ΔΗΣΥ δεν έκαναν σωστή ανάλυση. Ή επέλεξαν να αγνοήσουν τα μηνύματα, εξυπηρετώντας τις φιλοδοξίες του προέδρου του κόμματος.

Του Γιώργου Σαββίδη
Την περασμένη Κυριακή στον πρώτο γύρο των Κυπριακών προεδρικών εκλογών, ο υποψήφιος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τερμάτισε τρίτος και αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο.
Ο Α. Νεοφύτου πλησίασε πολύ τις ψήφους του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2021 (26,11% έναντι 27,77%).
Κανένα κόμμα στην Κύπρο δεν διαθέτει από μόνο του δυνατότητα να φτάσει 50%+1 ψήφους για να εκλέξει πρόεδρο. Το μεγαλύτερο κόμμα, ο ΔΗΣΥ, στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών το 2018 εξασφάλισε 35,51% και στις βουλευτικές το 2016 30,69%.
Πολλά στελέχη του κόμματος είναι θυμωμένα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον πρώτο του πρώτου γύρου. Θεωρούν ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης, υπουργός εξωτερικών έως τον Ιανουάριο του 2022, «διέσπασε την παράταξη».
Τον Ν. Χριστοδουλίδη υποστήριξαν στον πρώτο γύρο ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, που είχαν πετύχει αθροιστικά 24,11% στις βουλευτικές του 2021.
Προφανώς, ο ΔΗΣΥ υπέστη σταδιακά την φθορά μιας δεκαετούς διακυβέρνησης. Αλλά και την τάση του εκλογικού σώματος να αναζητήσει ανανέωση.
Μέρος των πολιτών θεωρεί τα δύο μεγάλα κόμματα, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, υπεύθυνα για την διαφθορά, την στασιμότητα στο Κυπριακό, το μεταναστευτικό κ.ά.
Ο πρώτος γύρος έδειξε ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ διάβασε σωστά τα μηνύματα. Υποστήριξε μη κομματικό υποψήφιο, τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, διπλωμάτη καριέρας και «άφθαρτο».
Σε αντίθεση η ηγεσία του ΔΗΣΥ κατέβασε τον πρόεδρο του κόμματος. Στην δεδομένη συγκυρία και μόνο η ιδιότητα κομματικού στελέχους και μάλιστα πρόεδρος του μεγαλύτερου και κυβερνώντος κόμματος, ήταν αποτρεπτικό για πολλούς ψηφοφόρους. Ιδιαίτερα όσους δεν είναι κολλημένοι σε ένα κόμμα.
Στον ΔΗΣΥ δεν έκαναν σωστή ανάλυση. Ή επέλεξαν να αγνοήσουν τα μηνύματα, εξυπηρετώντας τις φιλοδοξίες του προέδρου του κόμματος.
Ο Ν. Χριστοδουλίδης δεν απέσπασε ψήφους από τον ΔΗΣΥ ως «δεύτερος κομματικός υποψήφιος». Απέσπασε αυτούς που δεν θα ψήφιζαν κομματικό υποψήφιο.
Ακόμα και αν υποτεθεί ότι ο Α. Νεοφύτου περνούσε στον δεύτερο γύρο δεν θα κέρδιζε την προεδρία. Η παράδοση και η ιστορία, εκτός σπάνιων περιπτώσεων, δείχνουν ότι ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ συνασπίζονται εναντίον του ΔΗΣΥ στις προεδρικές εκλογές.
Από πουθενά δεν προκύπτει ότι στον δεύτερο γύρο ο Α. Νεοφύτου θα μπορούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους από άλλους χώρους για να νικήσει τον Α. Μαυρογιάννη ή τον Ν. Χριστοδουλίδη. Εκτός και αν πίστευε ότι θα εκλεγόταν από τον πρώτο!
Η ανάλυση «ο Χριστοδουλίδης διέσπασε την παράταξη» είναι απόδειξη αδυναμίας συγκράτησης των ψηφοφόρων της παράταξης. Πως θα προσέλκυαν και από άλλους χώρους;
Ο ΔΗΣΥ είχε αυξημένες πιθανότητες να κερδίσει ξανά την προεδρία με ένα υποψήφιο που θα είχε τα χαρακτηριστικά του Ν. Χριστοδουλίδη. Ίσως έπρεπε αυτόν να επιλέξει από την αρχή.
Η λιγότερο από ένθερμη υποστήριξη του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη στον Α. Νεοφύτου κατά την προεκλογική εκστρατεία είναι ένδειξη ότι πολλοί στον ΔΗΣΥ ήξεραν ότι δεν ήταν ο κατάλληλος υποψήφιος.
Ίσως ο Ν. Αναστασιάδης δεν έπρεπε να αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν. Πολιτική αβρότητα δεν σημαίνει να «επιτρέπεις» μια υποψηφιότητα γιατί «έφτασε και η σειρά του άλλου».
Πολλοί εύχονται ο Ν. Αναστασιάδης να πράξει το «σωστό» σήμερα, υποστηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα τον έως πρότινος υπουργό εξωτερικών της κυβέρνησης του και αποτρέποντας έτσι το δώρο της προεδρίας προς το ΑΚΕΛ που στρώνει ο Α. Νεοφύτου.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()