Ο σεισμός στην Τουρκία
Για ένα χρονικό διάστημα μερικών ετών λοιπόν, οι Τούρκοι θα μετριάσουν τους εξοπλισμούς τους. Αυτό είναι το σημαντικό νέο δεδομένο. Δεν είναι σημαντική η μείωση της ρητορικής έντασης.

Του Γιώργου Σαββίδη
Ο σεισμός στην Τουρκία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές και τεράστιες απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Η Ελλάδα, κράτος και πολίτες, αντέδρασε ακαριαία όχι μόνο στην έκφραση συμπαράστασης αλλά και στην έμπρακτη βοήθεια, με ομάδες διάσωσης και μεγάλη ποσότητα υλικού.
Η Ελληνική αντίδραση ήταν σωστή και ενδεδειγμένη. Το κύμα συμπάθειας και αλληλεγγύης επιβεβαίωσε τις φιλειρηνικές διαθέσεις των Ελλήνων και τον ανθρωπισμό τους.
Οι Τούρκοι, πολίτες και πολιτικοί, εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους για την ταχύτητα και το μέγεθος της Ελληνικής βοήθειας.
Πολλοί, κυρίως δημοσιογράφοι, εξέφρασαν τις πρώτες μέρες την αισιοδοξία ότι το δυστυχές γεγονός θα μειώσει την Τουρκική επιθετικότητα και την ένταση στο Αιγαίο.
Πιο ψύχραιμες αναλύσεις άρχισαν να εμφανίζονται γρήγορα. Στην αρχή εξέφραζαν επιφυλάξεις για το αν θα αλλάξει στρατηγική η Τουρκία. Σταδιακά, οι πιο έμπειροι ειδικοί και αναλυτές, εκφράζουν την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει ουσιώδης μετατόπιση των Τουρκικών επιδιώξεων και διεκδικήσεων. Και συγκεντρώνονται στις πιθανές επιπτώσεις στο εσωτερικό της γείτωνος.
Η δική μας άποψη είναι ότι ο σεισμός και οι συμπεριφορές που πυροδότησε, έχουν την δική τους σημασία. Και επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό τις εξελίξεις.
Η Τουρκία βέβαια, παρά τις ευχαριστίες και την συγκίνηση από την Ελληνική βοήθεια, συνέχισε αδιαλείπτως τις παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου και απέρριψε την Κυπριακή βοήθεια με την αστειότητα «καλύφθηκαν οι ανάγκες». Επιβεβαιώνει όσους υποστήριξαν και υποστηρίζουν ότι οι διεκδικήσεις της δεν μετριάζονται και η συμπεριφορά της δεν αλλάζει.
Η πρωτοφανής καταστροφικότητα του σεισμού όμως δημιουργεί νέα δεδομένα. Η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να ασχοληθεί με την ανοικοδόμηση των καταστραφεισών περιοχών και την επούλωση των πληγών. Η αποκατάσταση απαιτεί σοβαρούς πόρους και μεγάλους χρόνους.
Η ανάγκη αυτή θα υποχρεώσει την Τουρκία να επιβραδύνει τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς.
Οι τεράστιοι οικονομικοί πόροι τους οποίους χρειάζεται η γείτων δεν φαίνεται ότι μπορούν να εξασφαλιστούν εσωτερικά ή από την φίλη τους Ρωσία. Αν θέλει να ανοικοδομήσει τις καταστραμμένες περιοχές, θα στραφεί στην Δύση. Η Δύση θα απαιτήσει εμπλοκή του ΔΝΤ.
Η Δύση θα απαιτήσει επίσης αλλαγή συμπεριφοράς από τους Τούρκους. Το ΔΝΤ δεν θα επιτρέψει, παρά στον ελάχιστο βαθμό, στρατιωτικές δαπάνες.
Για ένα χρονικό διάστημα μερικών ετών λοιπόν, οι Τούρκοι θα μετριάσουν τους εξοπλισμούς τους. Αυτό είναι το σημαντικό νέο δεδομένο. Δεν είναι σημαντική η μείωση της ρητορικής έντασης.
Επαναλαμβάνουμε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εποφθαλμιά και το Αιγαίο και την Κύπρο και την Κρήτη ακόμα. Και ξέρουμε ότι έχει υπομονή μέχρι να βρει την κατάλληλη στιγμή.
Ο σεισμός εξασφαλίζει χρόνο στην Ελληνική πλευρά. Όπως μας εξασφάλισε η αποβολή των Τούρκων από το πρόγραμμα των F-35 και όπως μας εξασφαλίζει το Κογκρέσσο και η Ομογένεια με το πάγωμα των F-16 που θέλουν να προμηθευτούν.
Χρόνο για ενίσχυση της οικονομίας, της αμυντικής βιομηχανίας και της άμυνας.
Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε στιγμές τύπου «με την Τουρκία θα το ρισκάρουμε», ούτε να φανταζόμαστε το Αιγαίο με 100 Τουρκικά F-35 ενώ εμείς κουβεντιάζουμε για το αν θα αναβαθμιστούν τα F-16.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()