Ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο

Ο Α. Νεοφύτου θα συνεχίσει να οδηγεί τον ΔΗΣΥ σε αδιέξοδα. Ίσως όμως δίνει στο κόμμα την ευκαιρία να οδηγηθεί σε μια νέα πορεία, απομακρύνοντας τον.

Ο ηττημένος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο

Του Γιώργου Σαββίδη

Οι Κύπριοι αποφάσισαν ότι πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από σήμερα και για τα επόμενα πέντε έτη είναι ο Ν. Χριστοδουλίδης.

Στον δεύτερο και τελικό γύρο αντίπαλος του ήταν ο Α. Μαυρογιάννης τον οποίο υποστήριξε το ΑΚΕΛ. Τον Ν. Χριστοδουλίδη υποστήριξαν από νωρίς ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι το ΑΚΕΛ και ο Α. Μαυρογιάννης δεν είναι «και τόσο ηττημένοι». Το ΑΚΕΛ πέτυχε συσπειρώσεις άλλων εποχών και ο Α. Μαυρογιάννης από αουτσάιντερ έφτασε πολύ κοντά στην προεδρία.

Ο καθαρά ηττημένος είναι ο ΔΗΣΥ και ακριβέστερα ο πρόεδρος του Α. Νεοφύτου.

Από την αρχή φαινόταν ότι ο Ν. Χριστοδουλίδης θα κέρδιζε τις εκλογές. Ο Α. Νεοφύτου μπορούσε να τον υποστηρίξει από την αρχή, εξασφαλίζοντας για το κόμμα την προεδρία ακόμα μια πενταετία και για τον εαυτό του την πρωτοκαθεδρία σε μια μεγάλη πλειοψηφία στην Βουλή. Έτσι θα είχε πρωταγωνιστικό ρόλο και θα έκτιζε την εικόνα του συναινετικού πολιτικού με όραμα και αγάπη στον τόπο και το κόμμα του. Θα ήταν ο ντε φάκτο κυρίαρχος της Κυπριακής πολιτικής σκηνής.

Αντ’ αυτού επέλεξε να υπηρετήσει την προσωπική του φιλοδοξία να γίνει πρόεδρος. Έκανε προεκλογική εκστρατεία στοχεύοντας στην συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματος.

Μετά την πρώτη Κυριακή, αρνήθηκε συνεργασία με Ν. Χριστοδουλίδη και ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ. Εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε τους Συναγερμικούς να ψηφίσουν τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Από την πρώτη στιγμή ανακοίνωσε ότι θα έθετε ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.

Την δεύτερη Κυριακή, παρουσιάστηκε στην κάλπη με την Καίτη Κληρίδου, κόρη του ιδρυτή του ΔΗΣΥ Γλαύκου Κληρίδη. Μερικές ώρες πριν, η Κ. Κληρίδου κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη για διαφθορά και κάλεσε τους Συναγερμικούς να υποστηρίξουν τον Α. Μαυρογιάννη και δήλωσε ότι «οι γνήσιοι Συναγερμικοί θα σταθούν πλάι στον Α. Νεοφύτου».

Η στάση του ήταν εκδικητική και έδειξε έλλειψη πολιτικού κριτηρίου. Απόδειξη είναι ότι απέτυχε και την δεύτερη Κυριακή να πετύχει τον στόχο του. Ο Ν. Χριστοδουλίδης κέρδισε.

Ο Α. Νεοφύτου έβαλε την εμμονή του για την προεδρία πάνω από το κόμμα, την πατρίδα και την κοινή λογική, πλήττοντας κυρίως την προσωπική του αξιοπιστία.

Και εξηγούμαι:

- Με την υποστήριξη του υποψηφίου του ΑΚΕΛ αναιρεί την θέση ότι η προεδρία Δ. Χριστόφια ήταν καταστροφική.

- Αν η Κ. Κληρίδη ή ο ίδιος έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν διαφθορά εκ μέρους του Ν. Αναστασιάδη όφειλαν να τα καταθέσουν στην δικαιοσύνη. Αν δεν έχουν είναι συκοφάντες. Αν έχουν και δεν τα κατέθεσαν, σημαίνει ότι τα κρατούσαν για να εκβιάσουν όπως έκαναν την τελευταία ώρα πριν την κάλπη. Και ο εκβιασμός ή η απόπειρα εκβιασμού είναι πράξη διαφθοράς.

- Η απόρριψη της πρότασης συνεργασίας προ της δεύτερης Κυριακής από τον Ν. Χριστοδουλίδη και το ΔΗΚΟ είναι προβληματική. Αφού, αν περνούσε στον δεύτερο γύρο χωρίς υποψηφιότητα Ν. Χριστοδουλίδη, θα μπορούσε να κερδίσει μόνο με τις ψήφους ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ-ΔΗΠΑ και υποχρεωτικά θα συνεργαζόταν μαζί τους. Άρα το μοναδικό του κριτήριο είναι η κατάληψη της καρέκλας.

- Οι ενέργειες του δείχνουν ότι το επιχείρημα «ο Χριστοδουλίδης έπρεπε να επιδιώξει το χρίσμα στις ενδοκομματικές διαδικασίες» δεν ευσταθεί. Εδώ προσπάθησε μεταχειριζόμενος κάθε μέσο να χειραγωγήσει την ψήφο των πολιτών. Ποιες πιθανότητες είχε ενδοκομματικά οποιοσδήποτε εναντίον του; Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι σε καθαρές εσωκομματικές εκλογές θα κέρδιζε ο Χριστοδουλίδης «hands down».

Ο Α. Νεοφύτου θα συνεχίσει να οδηγεί τον ΔΗΣΥ σε αδιέξοδα. Ίσως όμως δίνει στο κόμμα την ευκαιρία να οδηγηθεί σε μια νέα πορεία, απομακρύνοντας τον.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.