Οι κάστορες αναβιώνουν τους υγρότοπους
Με την χρήση καστόρων για την αναβίωση υγροτόπων έχουν επανέλθει πολλά είδη βατράχων, ψαριών και ασπόνδυλων στο περιβάλλον.

Athenian Herald
Είναι γεγονός πλέον ότι υγρότοποι χάνονται και καταστρέφονται πιο γρήγορα από δάση. Για την αναβίωση τους όμως υπάρχει ένα θηλαστικό και δε τρωκτικό το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο: ο κάστορας!
Η σημασία των υγροτόπων στο περιβάλλον είναι μεγάλη αφού έχουν μεγάλη απορροφητικότητα του άνθρακα (carbon sink) και αποτελούν πηγή τροφής. Παρόλα αυτά, κινδυνεύουν από τις αγροτικές και αστικές επεκτάσεις και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εμφανίζονται λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Όμως η δουλεία ενός κάστορα μπορεί να επιβραδύνει την απώλεια τέτοιων οικοσυστημάτων.
Πώς συμβαίνει αυτό ακριβώς? Είναι απλή η διαδικασία. Τα συγκεκριμένα τρωκτικά χαρακτηρίζονται από αρκετά κοφτερά και δυνατά δόντια τα οποία τους βοηθούν για να χτίζουν φράγματα σε πλωτές οδούς ώστε να δημιουργήσουν λίμνες. Μέσα σε αυτές τις ‘λιμνούλες’ φτιάχνουν ένα οχυρό για να προστατεύονται.
Για να δημιουργηθούν τα οχυρά ακολουθούν τα εξής:
1. Μασούν κορμούς δέντρων μέχρι αυτοί να πέσουν
2. Χρησιμοποιούν το ξύλο με τα κλαδιά ως υλικά οικοδομής
3. Στο χαμηλότερο επίπεδο τοποθετούν πέτρες
4. Ακολουθούν με λάσπη και φυτά για την σφράγιση του ανάντη τοίχου του φράγματος.
Το φράγμα θα πλημυρίσει και έτσι θα μειωθεί η ροή του νερού με αποτέλεσμα να μπορέσει να διατηρηθεί αρκετό καιρό. Έτσι μικρά ρυάκια μεταμορφώνονται σε μικρούς υγροτόπους που συμβάλουν στην ανάπτυξη ενός σύνθετου οικοσυστήματος που είναι πλέον ο βιότοπος αρκετών ειδών.
Με την χρήση καστόρων για την αναβίωση υγροτόπων έχουν επανέλθει πολλά είδη βατράχων, ψαριών και ασπόνδυλων στο περιβάλλον. Στην Φιλανδία μία έρευνα έδειξε ότι ένα τέτοιο οικοσύστημα περιέχει διπλάσιο αριθμό θηλαστικών ζώων από άλλες λίμνες.
Οι κάστορες μπορούν να φτιάξουν φράγματα που είναι 5μ. ψηλά και φτάνουν σε μήκος 850μ., σχεδόν ένα χιλιόμετρο!
Συνεισφέρουν και στο να κρατούν τα κοντινά δάση υγιή αφού η δουλειά τους επιβάλλει να κόβουν δέντρα με φυσικό τρόπο όπου μετά νέα δέντρα φυτρώνουν.
Εάν ένα τέτοιο οικοσύστημα είναι υγιές και μπορεί να αποσπάσει και να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες άνθρακα και να λειτουργήσει ως σφουγγάρι απορροφώντας τα νερά της πλημμύρας. Έτσι μπορεί να απαλύνει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Επιτυχημένα παραδείγματα αναπροσαρμογής καστόρων στο περιβάλλον με σκοπό την δημιουργία υγροτόπων υπάρχουν στην Βόρεια Αμερική και Βόρεια Ευρώπη. Κορυφαίες χώρες όπου συνέβαλαν στον τριπλασιασμό του τρωκτικού είναι οι Σουηδία, Γερμανία και Αυστρία αυξάνοντας έτσι και τους υγροτόπους τους.
Πηγή: BBC
Σχόλια ()