Ο πραγματικός εφιάλτης του Σύριζα

Ο Σύριζα ξέρει ότι τις επόμενες εκλογές (του 2023) τις έχει χάσει από το καλοκαίρι του 2019. Είναι πολύ ευφυείς και γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον τι έκαναν όταν κυβερνούσαν.

Ο πραγματικός εφιάλτης του Σύριζα

Του Γιώργου Σαββίδη

Ο Σύριζα ξέρει ότι τις επόμενες εκλογές (του 2023) τις έχει χάσει από το καλοκαίρι του 2019. Είναι πολύ ευφυείς και γνωρίζουν καλύτερα από κάθε άλλον τι έκαναν όταν κυβερνούσαν.

Για δύο χρόνια περίπου δεν ζητούσαν εκλογές, πράγμα όχι συνηθισμένο στην Ελληνική πολιτική. Η διαφορά στις δημοσκοπήσεις από τη ΝΔ – μετά τις κρίσεις του μεταναστευτικού, της πανδημίας και της επιθετικότητας των Τούρκων στο Αιγαίο – ήταν μεγαλύτερη από τις εκλογές του 2019.

Από το 2021 ο Α. Τσίπρας, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενος, άρχισε να προκαλεί έντονα την κυβέρνηση να κάνει εκλογές. Τα ήθη και έθιμα της πολιτικής στην χώρα μας επέβαλλαν να δείξει πυγμή καλώντας τον αντίπαλο για αναμέτρηση.

Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2021, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και ο πληθωρισμός έδωσαν ευκαιρία ανάκαμψης του Σύριζα.

Δυσκολεύτηκε γιατί εν τω μεταξύ το ΠΑΣΟΚ έδειχνε ότι έκανε ένα θεαματικό come back.

Η ΝΔ υπέστη μια κάμψη στις δημοσκοπήσεις. Το ΠΑΣΟΚ έδειξε μια άνοδο. Ο Σύριζα παρέμενε χαμηλά.

Το καλοκαίρι του 2022 ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε την εν αγνοία του παρακολούθηση του τηλεφώνου του Ν. Ανδρουλάκη. Η παραδοχή έβαλε φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση.

Ο Ν. Ανδρουλάκης, ως θιγμένος, ήταν αποφασισμένος να αξιοποιήσει στο έπακρο το ζήτημα. Για πολλούς μήνες αποτελούσε το μοναδικό θέμα με το οποίο ασχολείτο το ΠΑΣΟΚ. Κάποια στιγμή συνειδητοποίησε ότι το «έπαιξε» υπερβολικά και του έκανε ζημιά και κατέβασε τους τόνους.

Ο Α. Τσίπρας αντιθέτως, ανέβασε το θέμα των παρακολουθήσεων σε νέα επίπεδα. Ενέπλεξε τις ένοπλες δυνάμεις, κατασυκοφάντησε την χώρα διεθνώς, ενέπαιξε το σύνταγμα και τους θεσμούς και εξεβίασε τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ.

Ο Σύριζα, έχοντας απέναντι του κυρίως την δική του ιστορία από το 2012 έως 2019, δεν μπορούσε να αρθρώσει αξιόπιστο αντιπολιτευτικό λόγο. Είδε τις παρακολουθήσεις ως σανίδα σωτηρίας.

Σωτηρία για τον Σύριζα είναι, όχι να κερδίσει τις επικείμενες εκλογές. Αυτό το αποκλείουν και οι ίδιοι ενδόμυχα και μεταξύ τους. Σωτηρία γι’ αυτούς πλέον είναι να πετύχουν το ποσοστό που πέτυχαν το 2019.

Έως το τέλος του περασμένου μηνός (Ιανουαρίου 2023), ο μονοσήμαντος αντιπολιτευτικός λόγος για τις παρακολουθήσεις δεν απέδωσε. Και ξαφνικά ήρθε η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που επιτρέπει στους διαχειριστές δανείων να προβαίνουν σε πλειστηριασμούς. Ο Σύριζα άρπαξε την απόφαση όπως θα άρπαζε ένας διψασμένος στην Σαχάρα ένα ποτήρι νερό μετά από μέρες αφυδάτωσης.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ούτε αυτό θα αποδώσει για τον Σύριζα. Οι αντιπολιτευτικές του δηλώσεις το 2014 όπου είχε υποσχεθεί σεισάχθεια και οι δηλώσεις των υπουργών του το 2015 όταν νομοθετούσαν παραχωρώντας στους διαχειριστές το δικαίωμα να διεξάγουν πλειστηριασμούς, τον στοιχειώνουν.

Πολύ δύσκολα ο Σύριζα θα πετύχει το 2023 το ποσοστό του 2019. Αλλά δεν είναι αυτός ο πραγματικός τους εφιάλτης.

Ο πραγματικός εφιάλτης του Σύριζα είναι η τρίτη τετραετία Μητσοτάκη. Ένα πιθανότατο ενδεχόμενο αν η περίοδος 2023-2027 είναι «ομαλή». Δηλαδή, διακυβέρνηση Μητσοτάκη χωρίς τα λάθη στην ΕΥΠ, χωρίς Πάτση και χωρίς Χειμάρα. Και κυρίως χωρίς μεταναστευτικό, Τουρκική επιθετικότητα, κορωνοϊό, ενεργειακή κρίση και πληθωρισμό.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα AthenianHeraldεκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η AthenianHerald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.