Ντε Σάντις: Ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ?

Κατάφερε να μετατρέψει την Φλόριντα σε ρεπουμπλικανική πολιτεία, κερδίζοντας τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους όπως και τους ισπανόφωνους.

Ντε Σάντις: Ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ?

Της Ηλιάνας Θέμελη

Ο Ρον ΝτεΣάντις εξελέγη Κυβερνήτης της Φλόριντα το 2019 ενώ πριν είχε υπηρετήσει ως μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Τώρα, έχει καλές πιθανότητες να εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ. Πρώτα όμως πρέπει να κερδίσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την προεδρία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο νυν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ξεπερνά τον Τραμπ σε δημοτικότητα, αλλά και ότι οι ρεπουμπλικανοί ψηφοφόροι προτιμούν τον ΝτεΣάντις από τον Τράμπ. Η ήττα πολλών ρεπουμπλικανών υποψηφίων στις εκλογές για την Γερουσία, οι οποίοι είχαν την υποστήριξη του Τραμπ, δείχνει την αποδυναμωμένη θέση του.

Φαίνεται ότι ο ΝτεΣάντις κερδίζει εκλογές με ευκολία και συστηματικότητα μετά την σαρωτική επανεκλογή του στη Φλόριντα, σε αντίθεση με άλλους Ρεπουμπλικανούς σε άλλες πολιτείες. Κατάφερε να μετατρέψει την Φλόριντα σε ρεπουμπλικανική πολιτεία, κερδίζοντας τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους όπως και τους ισπανόφωνους.

Έχει αποδείξει ότι παίρνει αποφάσεις αυτόνομα μετά από συσκέψεις με ειδικούς, με παράδειγμα τον χειρισμό του τυφώνα Ίαν. Ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των πολιτικών θέσεων του είναι η απόρριψη του κινήματος woke, ειδικά όταν αυτό υποστηρίζεται από πολυεθνικές εταιρείες που προσπαθούν να επηρεάσουν δημόσιες πολιτικές. Όπως είπε ο ίδιος, στόχος του είναι η ελεύθερη επιχειρηματικότητα, η ατομική ελευθερία και η παροχή ευκαιριών στους πολίτες. Για παράδειγμα, αν και συμφωνεί με την εκμάθηση Αφροαμερικανικής ιστορίας στα σχολεία, αντιτάχθηκε στην εκμάθηση επιθετικών αριστερών ιδεολογιών.

Στην εξωτερική πολιτική, επιστά την προσοχή κατά κομμουνιστικών καθεστώτων και υποστηρίζει τις στρατιωτικές δαπάνες. Σε σχέση με την Κίνα, πιστεύει ότι οι ελεύθερες εμπορικές της σχέσεις με την Δύση δεν την εκδημοκρατικοποίησαν, ενώ έχει θεσπίσει νόμο στην Φλόριντα που υποχρεώνει τις εταιρείες που κάνουν παραπάνω από $100.000,00 σε συναλλαγές με την πολιτεία να ενημερώνουν για τυχόν δεσμούς τους με την Κίνα. Κατακρίνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την συνεχή παροχή προστασίας προς την Κίνα. Ταυτόχρονα, έχει επικρίνει την Κυβέρνηση Μπάιντεν για την αποτυχία του να αποτρέψει την εισβολή στην Ουκρανία και την άτακτη υποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Για την εκλογή του στην αρχηγεία του ρεπουμπλικανικού κόμματος πρέπει πρώτα να αποφασίσει το κόμμα εσωτερικά αν θέλει να ακολουθήσει συντηρητική ατζέντα. Αν και ο ΝτεΣάντις δεν έχει δηλώσει ακόμα επίσημα υποψηφιότητα για την προεδρία και παρ’ όλο που αναμένεται να δηλώσουν και άλλοι υποψηφιότητα για το χρίσμα των ρεπουμπλικανών, όπως ο πρωην Αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, φαίνεται ότι πολλοί επικεντρώνονται στις διαφορές του ΝτεΣάντις από τον Τραμπ. Πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι θέλουν κάποιον υποψήφιο που θα είναι λογικός και θα μπορεί να πείσει με τις πολιτικές του, ανάμεσα τους και ο Έλον Μασκ. Σε κάθε περίπτωση, ο υποψήφιος που θα λάβει το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θα πρέπει να αντιμετωπίσει μια Γερουσία με πλειοψηφία Δημοκρατικών και να διατηρήσει την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πηγές: The National Interest, The National Interest, Η Καθημερινή, Capital

Δημοσιεύουμε απόψεις και σχόλια αναγνωστών. Οι απόψεις και τα σχόλια που δημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει και δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις ή σχόλια αναγνωστών.