Ο χαμαιλεοντισμός στην πολιτική

Και για τον Α. Νεοφύτου θα αποφανθούν οι ιστορικοί. Ο ΔΗΣΥ όμως ήδη φαντάζει κοντύτερος μετά το δεκαήμερο 5-15 Φεβρουαρίου και τα καμώματα του προέδρου του.

Ο χαμαιλεοντισμός στην πολιτική

Του Γιώργου Σαββίδη

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου, σε μια βδομάδα αντέστρεψε τις απόψεις του σε όλα τα κύρια θέματα των ημερών.

Ξεκαθάρισε ότι θα υποστηρίξει την κυβέρνηση του Ν. Χριστοδουλίδη στην Βουλή. Πήγε κι’ ένα βήμα παρακάτω, λέγοντας στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο να «μην έχει έγνοια για την Βουλή». Παρά το ότι, εμμέσως πλην σαφώς, υποστήριξε στον δεύτερο γύρο τον αντίπαλο του Ν. Χριστοδουλίδη.

Ξέχασε τα περί «αποστασίας» και κάλεσε τα στελέχη του ΔΗΣΥ που υποστήριξαν τον Ν. Χριστοδουλίδη να «ξεχάσουν ότι ειπώθηκε».

Πήρε αποστάσεις από την Κ. Κληρίδου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συμμερίζεται τις απόψεις της περί «διεφθαρμένου Ν. Αναστασιάδη».

Δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την συμμετοχή του νέου προέδρου στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην ΕΕ, παρά την σαφή προηγούμενη εναντίωση του σε τέτοιο ενδεχόμενο.

Η στάση του Α. Νεοφύτου προσομοιάζει αυτήν του συμπαθητικού Χαμαιλέοντα. Ο Χαμαιλέων προσαρμόζεται στο περιβάλλον παίρνοντας τις αποχρώσεις των δέντρων ή του εδάφους στα οποία βρίσκεται, περπατά μπρος πίσω, τα μάτια του καλύπτουν μεγάλη έκταση κοιτώντας ανεξάρτητα μεταξύ τους και αρπάζει τα έντομα-θηράματα εκτοξεύοντας την μακριά του γλώσσα ξαφνικά με ταχύτητα.

Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Ο πολιτικός οφείλει να διαθέτει την ικανότητα προσαρμογής, συμβιβασμού και συγκερασμού απόψεων.

Και βεβαίως, ο πολιτικός έχει το δικαίωμα όπως όλοι, να επιδιώκει την επαγγελματική του επιβίωση. (Ας μην γελιόμαστε. Η πολιτική είναι επάγγελμα.)

Οι πολίτες κρίνουν και αξιολογούν το μέτρο και τον βαθμό της προσαρμοστικότητας και επιβιωσιμότητας που μπορούν να ανεχθούν.

Ο Α. Νεοφύτου είχε την φιλοδοξία να γίνει πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προχθεσινή του αναστροφή σε σειρά θεμάτων, είναι απόδειξη ότι ξεπέρασε τα όρια που μπορεί να ανεχτεί η κοινωνία ή τα μέλη του κόμματος. Εν ολίγοις, για να υπηρετήσει την προσωπική του φιλοδοξία προσπάθησε να ποδηγετήσει τα στελέχη του ΔΗΣΥ και δεν δίστασε να υποστηρίξει τον υποψήφιο του αντιθέτου ιδεολογικά κόμματος. Ακόμα χειρότερα, εξεβίασε άμεσα τον νέον πρόεδρο με την άρνηση συμμετοχής στο ΕΛΚ και έμμεσα τον απερχόμενον πρόεδρο εμφανιζόμενος στην κάλπη με άτομο που κατηγόρησε ευθέως τον Ν. Αναστασιάδη για διαφθορά.

Το φαινόμενο Α. Νεοφύτου συναντάται συχνά στην πολιτική. Ένα καλό παράδειγμα από την αρχαιότητα ήταν ο Αλκιβιάδης στην Αθήνα. Σήμερα, συμπεριφορά Χαμαιλέοντα επιδεικνύει ο Ερντογάν στην Τουρκία. Ο Αλκιβιάδης οδήγησε την Αθήνα στην καταστροφή. Την ετυμηγορία για τις επιπτώσεις της διακυβέρνησης του Ερντογάν στην Τουρκία, θα την βγάλουν οι ιστορικοί του μέλλοντος, αν και μάλλον δεν θα είναι κολακευτική.

Και για τον Α. Νεοφύτου θα αποφανθούν οι ιστορικοί. Ο ΔΗΣΥ όμως ήδη φαντάζει κοντύτερος μετά το δεκαήμερο 5-15 Φεβρουαρίου και τα καμώματα του προέδρου του.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.