Η «κηδεία» του πολιτισμού

Οι καλλιτέχνες έκαναν την «κηδεία» του πολιτισμού. Αν οι διαμαρτυρόμενοι είναι ο σύγχρονος «πολιτισμός», καλά κάναν και τον «έθαψαν».

Η «κηδεία» του πολιτισμού

Του Γιώργου Σαββίδη

Χθες Παρασκευή, οι καλλιτέχνες έκαναν την «κηδεία» του πολιτισμού, έξω από το ΣτΕ.

Οι καλλιτέχνες εδώ και πολλές μέρες έχουν κινητοποιηθεί και ζητούν να αποσυρθεί το ΠΔ85/2022, γιατί δεν αναγνωρίζει, λένε, τις σπουδές τους.

Επί του θέματος είχαν και συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος τους είπε ότι την Παρασκευή, δηλαδή χθες, θα ανακοίνωνε την πρόταση της κυβέρνησης προς ικανοποίηση, κατά το δυνατόν, του αιτήματος τους.

Σημειωτέον ότι (α) το ΠΔ δεν αφορά εργασία καλλιτεχνική αλλά διορισμό στο Δημόσιο σε διοικητικές θέσεις και (β) οι σπουδές που δεν αναγνωρίζονται αφορούν ιδιωτικά σχολεία τα οποία δεν αναγνωρίζονται από το Σύνταγμα.

Οι διαμαρτυρόμενοι, σχεδόν όλοι, είναι αριστεροί. Υποστηρίζουν ή ανήκουν στον Σύριζα ή το ΚΚΕ. Οι διεκδικήσεις τους είναι ανεδαφικές και στενά συντεχνιακές. Επιπλέον, οι ίδιοι έκαναν «σκληρούς αγώνες» για την μη αναγνώριση των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Αντιπαρέρχομαι το ότι δεν υπήρχε λόγος να γίνει η χθεσινή διαμαρτυρία, όταν περίμεναν την κυβερνητική πρόταση. Όπως και το ότι επιτέθηκαν με μανία σε όποιον καλλιτέχνη διαφώνησε με τους διαμαρτυρόμενους. Αλλά και την απουσία κάποιων από τους πρωτεργάτες από την συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Αποδεικνύοντας ότι μάλλον κάνουν κομματική δουλειά για τα κόμματα τους, τον Σύριζα και το ΚΚΕ.

Οι διαμαρτυρόμενοι είναι κυρίως ηθοποιοί και τραγουδιστές. Δεν υπάρχει εμφανής παρουσία γλυπτών, χαρακτών ή ζωγράφων. Και προφανώς είναι λυπηρό αν όχι αστείο, να διαλαλούν ότι εκπροσωπούν τον «πολιτισμό». Και σίγουρα δεν εκπροσωπούν τον κόσμο της τέχνης ή του πνεύματος, δηλαδή αρχιτέκτονες, ποιητές, λογοτέχνες, φιλόσοφους και άλλους.

Αν οι διαμαρτυρόμενοι είναι ο σύγχρονος «πολιτισμός», καλά κάναν και τον «έθαψαν».

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.