Έργα τέχνης και η καταστροφή τους από ακτιβιστές για το κλίμα

Ακτιβιστές για το κλίμα έχουν καταστρέψει και στοχοποιήσει γνωστά έργα τέχνης. Είναι ακραίες συμπεριφορές που καταστρέφουν έργα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Έργα τέχνης και η καταστροφή τους από ακτιβιστές για το κλίμα

Athenian Herald

Ακτιβιστές για το κλίμα έχουν καταστρέψει και στοχοποιήσει γνωστά έργα τέχνης από την Mona Lisa μέχρι το Girl with a Pearl Earring. Ο σκοπός όπως μπορούμε όλοι να καταλάβουμε είναι η ευαισθητοποίηση για την αλλαγή του κλίματος.

Αυτός όμως ο τρόπος και αυτή η δράση έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά σχετικά με την εθνική κληρονομιά και τις κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχουν. Η πιο βασική ερώτηση είναι πως η καταστροφή μεγάλων θησαυρών της τέχνης συνδέεται με το ευρύτερο καλό.

Στα μέσα Οκτωβρίου του 2022 διαδηλωτές από το Just Stop Oil κόλλησαν τον εαυτό τους στο εμβληματικό έργο του Vermeer Girl with a Pearl Earring. Μια μέρα πριν η ίδια ομάδα επιτέθηκαν σε μαγαζί της Rolex στο Λονδίνο με πορτοκαλί μπογιά.

Ο υπουργός πολιτισμού της Γαλλίας παρότρυνε τα μουσεία της χώρας να διπλασιάσουν την προστασία τους. Έτσι σε συνέχεια αυτής της δήλωσης οι φρουροί στο  Musée d' Orsay στο Παρίσι εμπόδισαν μια διαδηλώτρια του Just Stop Oil να κολλήσει την αυτοπροσωπογραφία του Van Gogh στο Saint Remy το προηγούμενο σαββατοκύριακο. Οι φρουροί αντέδρασαν γρήγορα με το που είδαν ότι η διαδηλώτρια φόραγε μπλούζα του Just Stop Oil.

Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες ομάδες όπως οι Extinction Rebellion, Germany’s Letzte Generation, και Italy’s Ultima Generazione. Κάποιες από αυτές τις ομάδες έχουν οικονομική ενίσχυση και υποστήριξη από άτομα όπως η κληρονόμος του πετρελαίου Aileen Getty.

Η λογική των ακτιβιστών είναι ‘ποια είναι η αξία της τέχνης αν στο μέλλον δεν μπορεί ο κόσμος καν να φάει;’

Για αυτό πέρα από να κολλάνε στα έργα τέχνης πολλές φορές διαλέγουν να βανδαλίσουν τα έργα με σούπα τομάτας, πουρέ πατάτας, και κέικ.

Ο σκοπός της δημιουργίας τέτοιων θεαμάτων δεν είναι να επαναφέρει τα ζώα προς εξαφάνιση ούτε να εμποδίσει την μείωση της στάθμης του νερού αλλά να ταρακουνήσει το κοινό ώστε να πάρει δράση. Η βασική σκέψη μερικών είναι να επιδείξουν την καταστροφή ‘όμορφων’ αξιοθέατων παρομοιάζοντας αυτά τα αξιοθέατα με το περιβάλλον και την καταστροφή τους από τον άνθρωπο. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν ότι προκαλούν την ηθική σκέψη του κόσμου υπενθυμίζοντας ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.

Χρονολογικά οι δράσεις:

- 18 Νοεμβρίου 2022: Horse and Rider του Charles Ray στο Παρίσι (πότισμα με πορτοκαλί μπογιά από την Γαλλική ομάδα Dernière Rénovation (Last Renewal))

- 15 Νοεμβρίου 2022: Death and Life του Klimt στην Βιέννη (πέταγμα μαύρου και λιπαρού υγρού από την Γερμανική ομάδα Letzte Generation)

- 13 Νοεμβρίου 2022: Πανομοιότυπο έργο της μούμιας στην Μπαρτσελόνα Αιγυπτιακό Μουσείο (πότισμα του έργου από γλοιώδες υγρό χρώματος κόκκινου και μαύρου (αντιπροσωπεύοντας το αίμα και το πετρέλαιο) από την Ισπανική ομάδα Futro Vegetal)

- 12 Νοεμβρίου 2022: Stumps and Sky της Emily Carr στον Καναδά, Βανκούβερ (σιρόπι σφενδάμης από την ομάδα Stop Fracking Around)

- 11 Νοεμβρίου 2022: The Scream του Edvard Much στην Νορβηγία (επικόλληση των εαυτών τους από την Νορβηγική ομάδα Stopp oljeletinga (Stop Oil Exploration))

- 4 Νοεμβρίου 2022: The Sower του Vincent van Gogh στην Ρώμη (φασολάδα από την Ιταλική ομάδα  Ultima Generazione (The Last Generation))

-  30 Οκτωβρίου 2022: Έκθεση για Δεινόσαυρους στο Βερολίνο (επικόλληση των εαυτών τους από την Γερμανική ομάδα Letzte Generation)

- 27 Οκτωβρίου 2022:  Girl With a Pearl Earring του Johannes Vermeer στη Χάγη (επικόλληση των εαυτών τους και καταστροφή με ντοματόσουπα από την ομάδα Just Stop Oil)

- 23 Οκτωβρίου 2022: Haystacks του Monet στην Γερμανία (πουρές πατάτας από τους Letzte Generation)

- 14 Οκτωβρίου 2022: Fifteen Sunflowers του Van Gogh στο Λονδίνο (ντοματόσουπα από τους Just Stop Oil)

- 8 Οκτωβρίου 2022: Massacre in Korea του Pablo Picasso στην Μελβούρνη (επικόλληση των εαυτών τους από την ομάδα Extinction Rebellion)

- 23 Αυγούστου 2022: Sistine Madonna του Raphael στην Γερμανία (επικόλληση των εαυτών τους από την Γερμανική ομάδα Letzte Generation)

- 18 Αυγούστου 2022: Laocoön and his Sons στον Βατικανό (επικόλληση των εαυτών τους από την ομάδα Ultima Generazione)

- 22 Ιουλίου 2022: Primavera του Botticelli στην Ιταλία (επικόλληση των εαυτών τους από την ομάδα Ultima Generazione)

- 30 Ιουνίου έως 5 Ιουλίου 2022: Τέσσερις δράσεις έγιναν από την ομάδα Just Stop Oil στην Αγγλία καταστρέφοντας τα Peach Trees in Blossom (Van Gogh), The Hay Wain (John Constable), My Heart’s in the Highlands (Horatio McCulloch), και Tomson’s Aeolian Harp (J.M.W. Turner)

- 29 Μαΐου 2022: Mona Lisa του Leonardo da Vinci στο Παρίσι (επικάλυψη με κέικ)

Πολλοί Υπουργοί Πολιτισμού από διάφορες χώρες έχουν μιλήσει για αυτό το ακτιβιστικό φαινόμενο. Για παράδειγμα ο Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας είπε ότι πρέπει να θυμηθούμε ότι η φύση και η τέχνη συνυπάρχουν και πάντα έχουν κοινό σκοπό. Παρόμοια δήλωση έκανε και η Υπουργός Πολιτισμού της Αυστρίας λέγοντας ότι ο πολιτισμός και η τέχνη είναι σύμμαχοι στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Το Αιγυπτιακό Μουσείο στην Μπαρτσελόνα δήλωσε ότι τα μουσεία υπάρχουν για την εξάπλωση επιστημονικών γνώσεων και υπηρετούν ως χώροι κριτικής σκέψης για την προστασία κοινωνικής και φυσικής κληρονομιάς με κύριο σκοπό την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Ο Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού είπε ότι η τέχνη ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού, που έχει σημαντικό ρόλο στην ταυτότητα της χώρας και πρέπει να προστατεύεται και να μην χρησιμοποιείται ως μέσο για άλλες διαδηλώσεις.

Το σίγουρο είναι ότι ενώ τέτοια θεάματα τραβούν την προσοχή όλου του πλανήτη δεν παύουν να είναι ακραίες συμπεριφορές που καταστρέφουν έργα πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πηγή: artnet