Η Ομάδα Χόρχε

Στην χώρα μας, ο Σύριζα δεν έχασε την ευκαιρία να συνδέσει την Ομάδα Χόρχε με την Ελλάδα και τις εκλογές.

Η Ομάδα Χόρχε

Της Ηλιάνας Θέμελη

Διεθνής ομάδα δημοσιογράφων ξεσκέπασε κύκλωμα Ισραηλινών που φέρονται να έχουν νοθεύσει πάνω από τριάντα εκλογικές αναμετρήσεις σε όλο τον κόσμο τα τελευταία είκοσι χρόνια με την χρήση hacking, σαμποτάζ και αυτοματοποιημένης παραπληροφόρησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πίσω από το κύκλωμα είναι ο πενηντάχρονος Ταλ Χανάν, πρώην Ισραηλινός μυστικός πράκτορας με το ψευδώνυμο «Χόρχε». Ο ίδιος αποκάλυψε σε δημοσιογράφους που ήταν σε μυστική αποστολή, ότι έχει συνεργαστεί με υπηρεσίες πληροφοριών, πολιτικές καμπάνιες και ιδιωτικές εταιρείες που ήθελαν να επηρεάσουν την δημόσια γνώμη. Μία από τις υπηρεσίες του είναι ένα λογισμικό πακέτο που ελέγχει χιλιάδες ψεύτικα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και προφίλ με δικές τους χρεωστικές κάρτες, πορτοφόλια bitcoin και λογαριασμούς στο Airbnb.

Τα  στοιχεία της Ομάδας Χόρχε ήρθαν στην δημοσιότητα μέσω μυστικών παρακολουθήσεων από τρεις δημοσιογράφους που ήρθαν σε επαφή με τον Χόρχε ως εκπρόσωποι μιας Αφρικανικής κυβέρνησης που χρειάζεται τις υπηρεσίες του για να αναβάλει τις εκλογές. Από το βίντεο φαίνεται να είπε ο Χόρχε ότι δουλεύει από έξι χώρες στον κόσμο, ανάμεσα τους η Ελλάδα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και ότι η ομάδα του έχει εμπλακεί σε τριάντα-τρεις προεδρικές καμπάνιες, υπηρεσία για την οποία χρεώνει από €6 εκ. έως €15 εκ. Δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν όλα όσα αποκάλυψε ο ίδιος ενώ είναι σίγουρο ότι υπερέβαλε σε κάποιες πληροφορίες που έδωσε, όπως οι χρεώσεις για τις υπηρεσίες του. Από πολλά στοιχεία προκύπτει ότι είχε επαφές με την Cambridge Analytica και ότι οι φωτογραφίες των ψεύτικων προφίλ έχουν υποκλαπεί από αληθινούς λογαριασμούς.

Αυτήν την εβδομάδα η εταιρεία Meta, στην οποία ανήκει το Facebook, μετά από σχετική ενημέρωση από τους τρεις δημοσιογράφους, κατέβασε από τις πλατφόρμες της ρομπότ που εκτελούν αυτοματοποιημένες εργασίες τα οποία παρείχε εταιρεία πίσω από την οποία βρίσκεται η Ομάδα Χόρχε.

Η έρευνα δείχνει τι προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες αλλά και το ίδιο το Ισραήλ που ήδη αντιμετωπίζει πυρά για την εξαγωγή κακόβουλων λογισμικών που υπονομεύουν τις ελεύθερες εκλογές και άρα τη δημοκρατία.

Στην χώρα μας, ο Σύριζα δεν έχασε την ευκαιρία να συνδέσει την Ομάδα Χόρχε με την Ελλάδα και τις εκλογές. Δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο βέβαια, αλλά αυτό δεν έχει σημασία για το κόμμα της αριστεράς.

Για περισσότερες πληροφορίες: The Guardian  

Δημοσιεύουμε απόψεις και σχόλια αναγνωστών. Οι απόψεις και τα σχόλια που δημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει και δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις ή σχόλια αναγνωστών.