Η κηδεία του πολιτισμού – Β

Κάνουμε μια πρόβλεψη: οι καλλιτέχνες που φιλοδοξούν να γίνουν γραμματείς σε κάποιον Δήμο ή Δημόσια Υπηρεσία, θα απορρίψουν την κυβερνητική πρόταση.

Η κηδεία του πολιτισμού – Β

Του Γιώργου Σαββίδη

Προχθές γράψαμε ότι η ιστορία της αναγνώρισης των πτυχίων των καλλιτεχνών είναι ουσιαστικά ένα κομματικό παιχνίδι που εξυπηρετεί τον Σύριζα και το ΚΚΕ, καθότι οι διαμαρτυρόμενοι είναι υποστηρικτές αυτών των δύο κομμάτων, κατά συντριπτική πλειοψηφία. (Η κηδεία του πολιτισμού.)

Σημειώσαμε επίσης ότι αυτό αποδεικνυόταν από το ότι έκαναν πορεία διαμαρτυρίας μερικές ώρες πριν να ανακοινώσει η κυβέρνηση την πρόταση της. Αλλά και από το ότι κάποιοι από τους πρωτεργάτες δεν πήγαν στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Και βέβαια, από το ότι η διάταξη που τους «ενοχλεί» δεν έχει σχέση με καλλιτεχνικό έργο ή εργασία και από το ότι επηρεάζει ιδιωτικά σχολεία, για τα οποία η αριστερά έχει διαχρονική αλλεργία και φροντίζει να μην αναγνωρίζονται συνταγματικά.

Τέλος εκφράσαμε την άποψη ότι οι διαμαρτυρόμενοι σίγουρα δεν εκφράζουν «τον πολιτισμό», όπως τους αρέσει να διαλαλούν. Και του οποίου «έκαναν την κηδεία» για να δείξουν ότι η κυβέρνηση «δεν ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό».

Η κυβέρνηση, όπως υποσχέθηκε, αργά την Παρασκευή ανακοίνωσε την πρόταση της. Μια πρόταση ιδιαίτερα γενναιόδωρη προς τους καλλιτέχνες. Δηλαδή, αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν την καριέρα τους ως δημόσιοι υπάλληλοι σε κάποια διοικητική θέση και ζητούν να αναγνωριστούν, κατ’ εξαίρεση και παράβαση του συντάγματος, τα πτυχία τους. Πτυχία από τις όποιες ιδιωτικές σχολές στις οποίες φοίτησαν για να γίνουν ηθοποιοί ή μουσικοί και όχι γραμματείς ή κλητήρες. Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι απορρίπτουν μετά βδελυγμίας την ιδέα αναγνώρισης ιδιωτικών κολλεγίων.

Η πρόταση της κυβέρνησης τους βάζει σε ψηλότερη κλίμακα και άρα με σημαντική αύξηση στις αποδοχές. Οι αρχηγοί καλλιτέχνες κάλεσαν Γενική Συνέλευση αύριο για να αποφασίσουν σχετικά.

Κάνουμε μια πρόβλεψη: οι καλλιτέχνες που φιλοδοξούν να γίνουν γραμματείς σε κάποιον Δήμο ή Δημόσια Υπηρεσία, θα απορρίψουν την κυβερνητική πρόταση. Και θα συνεχίσουν τις «κινητοποιήσεις».

Μεταξύ μας, η Γενική Συνέλευση είναι εντελώς προσχηματική. Ήξεραν την απόφαση πριν διαβάσουν την πρόταση της κυβέρνησης. Εκτός από την επίφαση «δημοκρατικότητας», η απόφαση για Γενική Συνέλευση παρέχει και χρόνο προετοιμασίας. Τελικού δηλαδή ραφιναρίσματος των «αιτιάσεων», του συντονισμού με τα κόμματα και της επεξεργασίας των συνθημάτων και των «δράσεων» κυρίως των «αυθόρμητων εκφράσεων του καλλιτεχνικού τους οίστρου».

Μακάρι να κάνουμε λάθος. Η εμπειρία όμως λέει ότι η αριστερά στην χώρα μας δεν αντέχει στον διάλογο. Ο ξύλινος λόγος, η επανάληψη συνθηματολογίας κενής περιεχομένου και οι «κινητοποιήσεις» αποτελούν την επιχειρηματολογία τους. Γι’ αυτό χρειάζονται σαφή γραμμή από τους καθοδηγητές.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald  εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.