Τα «καλά» μιας τραγωδίας

Η τραγωδία στην Τουρκία «ήταν δώρο» διότι άνοιξε ένα πολύ ελπιδοφόρο παράθυρο για τον δικό μας τουρισμό.

Τα «καλά» μιας τραγωδίας

Του Νεκτάριου Καμπουράκη

Ο σεισμός στην Τουρκία δεν επηρέασε τις ζωές και την καθημερινότητα  των τούρκων μόνο, ούτε αποτέλεσε μόνο ένα σοβαρό πλήγμα στην καθημερινότητα ενός ολόκληρου έθνους. Κυρίως έπληξε την οικονομία τους σε πολλούς τομείς ένας εκ των οποίων είναι ο ιδιαίτερα ευαίσθητος τομέας του τουρισμού. Η Τουρκία στηρίζει ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της στην τουριστική της βιομηχανία  η οποία αποτελεί τον κύριο τροφοδότη συναλλάγματος, και στον οποίο είχε στηρίξει σοβαρές ελπίδες ειδικά μετά την ανάκαμψη του τουρισμού από την δύσκολη περίοδο του κορονοϊού.

Μπορεί το τραγικό συμβάν του σεισμού να ήταν μακριά από τα τουριστικά κέντρα και τα παράλια όπου υπάρχει το μεγάλο τουριστικό ρεύμα προς την γείτονα αλλά μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός είναι από τα πιο ευαίσθητα προϊόντα που επηρεάζονται πάρα πολύ εύκολα από οποιοδήποτε συμβάν ή γεγονός θετικό και κυρίως αρνητικό. Μην ξεχνάμε την μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που λέει ότι « ένας δυσαρεστημένος ή φοβισμένος πελάτης σίγουρα αποτρέπει 7 πιθανούς πελάτες από το να επισκεφτούν τον τόπο, ενώ 9 ευχαριστημένοι  «ίσως» επηρεάσουν θετικά μόνο 1». Εύκολα λοιπόν συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο σεισμός επηρέασε την τουριστική κίνηση της επερχόμενης σαιζόν.

Τα δείγματα άρχισαν ήδη να υπάρχουν. Μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί κυρίως από την κεντρική Ευρώπη ( Γερμανία, Ελβετία, Τσεχία, Πολωνία κ.λπ.) έχοντας γνώση της ευαισθησίας του προϊόντος το οποίο πραγματεύονται,  έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα εναπομείναντα slots στα περιφερειακά αεροδρόμια της νησιωτικής Ελλάδας, Ρόδο, Κω Σάμο, Κρήτη. Αγόρασαν ήδη δρομολόγια προς αυτούς τους τουριστικούς προορισμούς τα οποία είχαν σε αναμονή και δεν είχαν πληρώσει. Η κίνηση αυτή έγινε τόσο άμεσα που τα αεροδρόμια αυτά «έκλεισαν» σε 2-3 μέρες από τον σεισμό. Αμφιβάλλω αν υπάρχει έστω και μία διαδρομή αδιάθετη προς αυτά τα αεροδρόμια.

Ταυτόχρονα έκαναν επέκταση των υπαρχόντων συμβολαίων ή καινούργια με τα ξενοδοχεία εν αναμονή των εξελίξεων που θα έφερνε ως  δευτερογενές αποτέλεσμα ο σεισμός και η επιρροή που θα ασκούσε  στις κρατήσεις. Η κίνηση αυτή δεν άργησε να αποδειχθεί ορθή διότι οι ακυρώσεις για την Τουρκία ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως και αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Παράλληλα οι κρατήσεις για τα ελληνικά νησιά σημείωσαν σημαντική αύξηση η οποία δικαιολογεί απόλυτα τις κινήσεις των πρακτορείων. Βέβαια θα ήταν λάθος να μην σημειώσουμε ότι και πάλι κάποια παιχνίδια παίχτηκαν σε βάρος της Ελληνικής πλευράς αφού ένα αξιοπρόσεκτο μέρος των ακυρώσεων δεν κατευθύνθηκε προς την Ελλάδα αλλά προς άλλους προορισμούς π.χ. Ισπανία, Ιταλία, Κροατία.

Λόγω του επείγοντος του θέματος και του πιεστικού χρόνου τα πρακτορεία δεν άσκησαν και πολύ μεγάλη πίεση για να πετύχουν καλύτερες τιμές ή παροχές δίνοντας έτσι την ευκαιρία στις τουριστικές επιχειρήσεις να κάνουν πολύ καλές και πετυχημένες συμφωνίες  γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει αύξηση εσόδων μέρος των οποίων θα αποδοθεί στους εργαζόμενους αλλά και το κράτος με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εν κατακλείδι παρά το γεγονός ότι ανθρώπινα είναι ενοχλητικό να λέγεται, η τραγωδία στην Τουρκία «ήταν δώρο» διότι άνοιξε ένα πολύ ελπιδοφόρο παράθυρο για τον δικό μας τουρισμό που έχει την χρυσή ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τις παρούσες συνθήκες και να έχει μια εξαιρετικά πετυχημένη σαιζόν.

Δημοσιεύουμε απόψεις και σχόλια αναγνωστών. Οι απόψεις και τα σχόλια που δημοσιεύονται εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει και δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις ή σχόλια αναγνωστών.