Βρισκόμαστε ήδη σε πόλεμο με την Τουρκία

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει επίσημα ότι θα καταλάβει το μισό Αιγαίο με τα νησιά του, θα εποικίσει την Αμμόχωστο και θα προσαρτήσει τα Κατεχόμενα. Έχει προβεί σε όλες τις πολεμικές πράξεις εκτός της απόβασης σε νησιά και επίθεσης στον Έβρο και την ελεύθερη Κύπρο.

Βρισκόμαστε ήδη σε πόλεμο με την Τουρκία
Πηγή: Γενικό Επιτελείο Στρατού

Του Μιχαήλ Σωτηρίου

Η πολεμική σύρραξη με την Τουρκία είναι εδώ. Συμβαίνει τώρα και έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια.

Η Τουρκία επιτίθεται με διάφορα μέσα διεξάγοντας σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις του 21ου αιώνα. Αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο˙ προετοιμάζει τον πληθυσμό της˙ εκτελεί ψυχολογικές επιχειρήσεις κατά των Ελλήνων˙ εκτελεί επιχειρήσεις αναγνώρισης σε θάλασσα, αέρα και ξηρά˙ εισβάλλει κατά βούληση στις θάλασσες και τους εναέριους χώρους της Ελλάδας και της Κύπρου˙ σπρώχνει μετανάστες συστηματικά στον Έβρο, το Αιγαίο και την Πράσινη Γραμμή˙ καταστρέφει παγκόσμια πολιτιστικά μνημεία του Ελληνισμού όπως η Αγία Σοφία˙ επιτίθεται διπλωματικά σε Ελλάδα και Κύπρο σε παγκόσμιο επίπεδο˙ προετοιμάζει εποικισμό των Βαρωσίων κ.ά.

Μη επανδρωμένα αεροπλάνα και σκάφη, μαχητικά και αναγνωριστικά αεροπλάνα, πολεμικά πλοία και πλοία ακτοπλοΐας, σκάφη λαθρεμπόρων, ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα, κατάσκοποι και ειδικοί σε επιχειρήσεις μετόπισθεν, πολεμούν και επιχειρούν κάθε μέρα στον Έβρο, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Πολεμούν κάθε μέρα κάθε ώρα. Ψάχνουμε διακαώς να βρούμε σημάδια ότι η Τουρκία «αλλάζει» πολιτική και θα καθήσει σε διάλογο με την Ελλάδα. Προσπαθούμε να κάνουμε την επιθυμία μας προοπτική. Εθελοτυφλούμε.

Οι αναλύσεις και απόψεις ότι η Τουρκία έγινε διεκδικητική λόγω των πετρελαίων του Αιγαίου και του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου είναι ανεδαφικές και ανιστόρητες.

Η Τουρκία ουδέποτε αποδέχτηκε τις Συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και Παρισίων του 1947. Το 1955 είχαμε τα Σεπτεμβριανά στην Κωνσταντινούπολη, το 1964-5 τις απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, το 1964-75 την διάλυση του Ελληνισμού των Ίμβρου και Τενέδου, το 1974 την εισβολή στην Κύπρο και το 1996 το επεισόδιο των Ιμίων. Τα τελευταία 50 χρόνια έχουμε συνεχή και συστηματική παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου και συστηματική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου στις θάλασσες. Τα τελευταία χρόνια έχουμε καθημερινές υπερπτήσεις Ελληνικών νησιών και αμφισβήτηση της κυριαρχίας στο μισό Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Αυτά είναι μόνο κάποια γεγονότα. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και σωρεία άλλων, όπως γεωτρήσεις και έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές Ελλάδας και Κύπρου, μετατροπή εκκλησιών σε τζαμιά, καταπίεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξαφάνιση πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων, υφαρπαγή περιουσιών, ακόμα και προσπάθειες εισβολής στην Κύπρο το 1968 και στον Έβρο το 2020, υβριδικός πόλεμος με αξιοποίηση προσφύγων το 2015-6, διπλωματικός πόλεμος, παρεμβάσεις στην Δυτική Θράκη κ.ά.

Οι αναλύσεις και απόψεις ότι η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα και χρειάζεται ζωτικό χώρο στο Αιγαίο, οι οποίες συνηγορούν υπέρ του κατευνασμού, παραπέμπουν στους Τσάμπερλαιν – Νταλαντιέ. Οι οποίοι επέλεξαν να «κατευνάσουν» τον Χίτλερ μη αντιδρώντας στην προσάρτηση της Αυστρίας το 1938 (Άνσλους), ούτε στην προσάρτηση της Τσεχοσλοβακίας το 1939, οδηγώντας έτσι στην εισβολή στην Πολωνία και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει επίσημα ότι θα καταλάβει το μισό Αιγαίο με τα νησιά του, θα εποικίσει την Αμμόχωστο και θα προσαρτήσει τα Κατεχόμενα. Έχει προβεί σε όλες τις πολεμικές πράξεις εκτός της απόβασης σε νησιά και επίθεσης στον Έβρο και την ελεύθερη Κύπρο. Θα προβεί και σε αυτές όταν αισθανθεί σιγουριά ότι θα νικήσει.

Δυστυχώς, η Τουρκία ούτε το διεθνές δίκαιο σέβεται ούτε έχει στόχο ειρηνικής συμβίωσης. Τα Ελληνικά όπλα και η στάση των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες, όχι όμως εγγύηση. Δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις της. Ο κατευνασμός και οι παραχωρήσεις ενισχύουν την επιθετικότητα της. Ο πόλεμος ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη. Ούτε η Δύση μπορεί να αποτρέψει την περαιτέρω κλιμάκωση, αν η Τουρκία πιστέψει ότι θα νικήσει ή θα αποκομίσει οφέλη.

Όταν (όχι αν) οι Τούρκοι προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο και κλιμακώσουν με στρατιωτικές αποβάσεις και εισβολές, θα αποκρουστούν. Δεν θα πετύχουν κανένα στρατιωτικό σκοπό ή στόχο. Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι καθ’ όλα έτοιμες και ικανές να αμυνθούν και να μην επιτρέψουν στον εχθρό να καταλάβει έστω και μια σπιθαμή εδάφους ή έστω και μια βραχονησίδα.

Όμως, η Ελληνική στρατιωτική επιτυχία δεν θα είναι αρκετή, ούτε ικανή να οδηγήσει σε περίοδο διαρκούς ειρήνης και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία θα συνεχίσει τις διεκδικήσεις και τις αμφισβητήσεις της. Μόνο αν οδηγηθεί σε νέα συνθήκη η Τουρκία, όπου ξεκαθαρίζονται τα ζητήματα σε Αιγαίο και Κύπρο στη βάση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του ΟΗΕ και με παροχή σαφών εγγυήσεων από τρίτους, θα επέλθει ειρήνη στην περιοχή. Η Τουρκία θα οδηγηθεί σε Συνθήκη Ειρήνης μόνο αν υποστεί συντριπτική ήττα. Δηλαδή, αν οι Ελληνικές δυνάμεις καταλάβουν/ανακαταλάβουν σημαντικά εδάφη (π.χ. Ανατολική Θράκη, Ίμβρο, Τένεδο, περιοχές Μικράς Ασίας, Βόρειο Κύπρο).

Η Ελλάδα και η Κύπρος πρέπει να αναπτύξουν και ικανότητα επίθεσης εκτός από ικανότητα άμυνας. Ταυτόχρονα πρέπει να επεξεργαστούν και σενάρια προληπτικού κτυπήματος και να αποκτήσουν τα απαιτούμενα μέσα. Η σύγκρουση με την Τουρκία στο πολεμικό πεδίο έρχεται. Ας φροντίσουμε να φύγει το γκρι από το Αιγαίο, ο Αττίλας από την Κύπρο και η αβεβαιότητα από το μέλλον του Ελληνισμού.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald  εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.