Η Εύα, ο Θέμης και οι Υπόλοιποι

Οι Καϊλή, Πάτσης και Χειμάρας ισχυρίζονται ότι δεν ήξεραν. Παραδέχονται ότι παρότι νομοθέτες δεν γνωρίζουν τον νόμο.

Η Εύα, ο Θέμης και οι Υπόλοιποι
Βουλή των Ελλήνων

Του Γιώργου Σαββίδη

Η Εύα Καϊλή δεν γνώριζε τι γινόταν στο σπίτι της, ούτε υποψιάστηκε ότι οι βαλίτσες με τα μετρητά ήταν προϊόν εγκλήματος. Ήταν σίγουρη ότι η βαλίτσα με τις εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, περιείχε μόνο το μπιμπερό του μωρού και γι’ αυτό την μετέφερε ο πατέρας της από το διαμέρισμα στο ξενοδοχείο, για το μπιμπερό. Ο Ανδρέας Πάτσης δεν γνώριζε για το ασυμβίβαστο συμμετοχής βουλευτή με συμμετοχή σε εξωχώρια εταιρεία. Είναι αξιοσημείωτο ότι το κυρίως προσόν του είναι η δικηγορική καπατσοσύνη του. Ο Θέμης Χειμάρας δεν γνώριζε ότι απαγορεύεται ένας βουλευτής να έχει δοσοληψίες και οικονομικές συναλλαγές με το δημόσιο. Παρά το ότι προέρχεται από πολιτική οικογένεια και είχε θητεύσει και σε περιφερειακά συμβούλια.

Το αν η Καϊλή, ο Πάτσης και ο Χειμάρας είναι ένοχοι ή αθώοι, θα το αποφασίσουν τα αρμόδια δικαστήρια και οι αρμόδιοι θεσμοί. Όλοι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας.

Έστω ότι πιστεύουμε τους ισχυρισμούς τους. Δηλαδή ότι δεν ήξεραν τους νόμους και τους κανόνες. Δηλαδή, τρεις νομοθέτες ομολογούν ανερυθρίαστα και με παρρησία, ότι παρότι δουλειά τους είναι να νομοθετούν, οι ίδιοι δεν έχουν ιδέα από νόμους. Και αυτοί οι άνθρωποι επιβάλλουν φόρους, αποφασίζουν για το ύψος του κρατικού προϋπολογισμού, θεσπίζουν κανόνες λειτουργίας για κοινωφελή ιδρύματα, προτείνουν κριτήρια χρήσεων γης, νομοθετούν για τους κανόνες που αφορούν τους βουλευτές και τροποποιούν το σύνταγμα.

Τελικά θεωρώ ότι η ομολογία ότι δεν ήξεραν είναι σημαντικότερη από το όποιο αδίκημα. Η παραδοχή δηλαδή των ιδίων ότι είναι άσχετοι με το επάγγελμα του βουλευτή για το οποίο είχαν εκλεγεί, αποτελεί ύψιστο ζήτημα.

Το μεγάλο ζήτημα είναι πως ψηφίζουμε και ποιους εκλέγουμε. Που βάζουμε σταυρό. Ποια ήταν τα προσόντα της Καϊλή; Ποια ήταν η δραστηριότητα του Πάτση; Ποια ήταν η επαγγελματική πορεία του Χειμάρα; Οι συντοπίτες τους, τους ήξεραν καλά. Και αν δεν τους ήξεραν, μπορούσαν να μάθουν εύκολα. Στην χώρα μας για κάθε εκλεγμένο βουλευτή αντιστοιχούν 18.000 έγκυρες ψήφοι, έναντι 240.000 στις ΗΠΑ.

Σίγουρα και οι τρεις ήταν γνωστοί και προβεβλημένοι, τουλάχιστο στο εκλογική τους περιφέρεια. Αλλά το γνωστός και προβεβλημένος δεν σημαίνει και ικανός και ηθικός. Είναι βέβαιο ότι στο ίδιο ψηφοδέλτιο υπήρχαν ικανότατοι, ηθικότατοι και μορφωμένοι οι οποίοι όμως δεν έλαβαν τον απαραίτητο σταυρό προτίμησης από τους ψηφοφόρους.

Οι πολίτες έχουν υποχρεώσεις στην δημοκρατία. Πολύ ψηλά στην ιεραρχία των υποχρεώσεων αυτών βρίσκεται η επιλογή των πολιτικών αρχόντων. Έχουν καθήκον να ερευνούν και να σκέφτονται πολύ σοβαρά πριν να δώσουν την ψήφο τους σε κάποιο πρόσωπο. Το κριτήριο επιλογής δεν πρέπει να είναι το πόσο καλά μιλά ή πόσο ωραία φαίνεται στην τηλεόραση ή πόσο πολύ σπρώχνει κάποιον το κόμμα. Αλλά το ήθος, η εμπειρία, η μόρφωση και η ικανότητα.

Τα κόμματα, επίσης, οφείλουν να ανασκευάσουν τους μηχανισμούς επιλογής υποψηφίων και να εφαρμόζουν αυστηρά κριτήρια ουσίας. Ο κομματικός σωλήνας και η αναγνωρισιμότητα καιρός είναι να αντικατασταθούν από επαγγελματική εξέλιξη, επιστημονική επάρκεια, κοινωνική προσφορά και ήθος. Τα κόμματα έχουν την δυνατότητα να εκτελούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε όλους τους τομείς δραστηριότητας των υποψηφίων πριν να τους βάλουν σε ψηφοδέλτιο. Όποιος επιζητεί δημόσιο αξίωμα, είναι υποχρεωμένος να αποδέχεται πλήρη και σε βάθος έλεγχο των δραστηριοτήτων και των πράξεων του, επαγγελματικών, κοινωνικών, οικονομικών και προσωπικών. Τα όποια ευρήματα πρέπει να δημοσιοποιούνται για να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι πριν να ψηφίσουν.

Οι εκλογείς αλλά και οι αρχηγοί και στρατηγοί των κομμάτων δεν πρέπει να παρασύρονται από εφήμερες και πιασάρικες έννοιες όπως ανανέωση ή νέοι. Η Καϊλή βρέθηκε σε εκλόγιμη θέση στα 26 της και στην βουλή στα 29 της˙ ο Χειμάρας έγινε βουλευτής στα 44 του˙ ο Πάτσης στα 54 του. Η ηλικία, η φωτογένεια και η κομματική θητεία δεν αποτελούν κριτήρια ανανέωσης ή νέων ιδεών και σίγουρα δεν αποτελούν εγγύηση ήθους ούτε απόδειξη ικανότητας.

Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald  εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.