Η συζήτηση για τα Τουρκικά F-16
Ο τσακωμός μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, Σύριζα και ΠΑΣΟΚ για την στάση του αμερικανικού Κογκρέσου στα Τουρκικά F-16, θυμίζει καβγά σε ξένον αχυρώνα.

Του Γιώργου Σαββίδη
Η πρόσφατη οξεία αντιπαράθεση στα ΜΜΕ για τα μαχητικά αεροπλάνα F-16, που διακαώς επιθυμούν να προμηθευτούν οι Τούρκοι από τις ΗΠΑ (40 νέα μαχητικά και 80 kits αναβάθμισης), ξεκίνησε μετά από μια δήλωση του υφυπουργού Άγγελου Συρίγου. Ο κος Συρίγος είπε ότι, σε βάθος χρόνου οι Τούρκοι θα πάρουν τα F-16 και είναι καλύτερο για μας γιατί έτσι θα ελέγχονται από την Δύση, δηλαδή τις ΗΠΑ.
Για άλλη μια φορά, ο Σύριζα δεν δίστασε να επιτεθεί με δριμύτητα στην κυβέρνηση πιστεύοντας ότι κερδίζει κομματικούς πόντους. Χωρίς κανένα πραγματικό γεγονός ή απόδειξη περί αλλαγής κυβερνητικής πολιτικής, «είδε» άλλη μια απόδειξη κυβερνητικής ανικανότητας και εξακόντισε πάλι τις κατηγορίες περί «βολικού εταίρου που τα παραχωρεί όλα στους Αμερικάνους χωρίς να ζητά τίποτα». Προχώρησε δε και στην συγκλονιστική αποκάλυψη ότι ο Ά. Συρίγος ενεργεί ως «Δούρειος Ίππος» εις βάρος των εθνικών συμφερόντων. Το ΠΑΣΟΚ κράτησε πολύ ήπιους τόνους, προσπαθώντας να δείξει ότι είναι πραγματικά πατριωτικό κόμμα.
Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι ενεπλάκη στην αντιπαράθεση και η ομογένεια των ΗΠΑ. Ο Έντι Ζεμενίδης του HALC ήταν ιδιαιτέρως δηκτικός. Χαρακτήρισε ανοησίες και εκτός γραμμής τις δηλώσεις Συρίγου. Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος, με ηπιότερους τόνους, ήταν και ο Τάσος Ζαμπάς της Παγκόσμιας Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, ο από δεκαετιών φίλος του Γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ του New Jersey και ο άνθρωπος που μύησε τον Μενέντεζ στο Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά και την Τουρκική επιθετικότητα. Οι ομογενείς θορυβήθηκαν, δικαιολογημένα, ότι οι απόψεις Συρίγου δημιουργούν πρόβλημα στους Αμερικανούς νομοθέτες που υποστηρίζουν την προσπάθεια «no jets for Turkey».
Η κυβέρνηση δεν είπε τίποτα. Τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει πολιτική και άφησε τον κον Συρίγο και άλλους βουλευτές να εξηγούν στα παράθυρα τι είπε ο κος Συρίγος. Δηλαδή, ότι η Τουρκία κάποια στιγμή θα αγοράσει μαχητικά και είναι καλύτερα να αγοράσει αμερικάνικα για να μπορεί η Γερουσία να της βάζει όρους˙ έως τότε, η Ελλάδα όχι μόνο θα καλύψει τον χαμένο χρόνο, αλλά θα αποκτήσει και πλεονέκτημα στον αέρα.
Η αντιπαράθεση μας έδειξε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα.
Σε ότι αφορά τον Σύριζα, η αντίδραση του δεν ήταν έκπληξη. Αναμέναμε όμως ότι θα είχε ξεφύγει από τον εθισμό του να πιπιλίζει καραμέλες που έχασαν την γεύση τους πριν δεκαετίες. Ο παρωχημένος αυτοματισμός σε τέτοια θέματα, δυστυχώς, δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Το ΠΑΣΟΚ έχει μια σαφώς πιο υπεύθυνη στάση. Θα εξυπηρετούσε και το ίδιο και την χώρα αν δεν αισθανόταν την ανάγκη να κάνει και «λίγη κριτική».
Για πολλοστή φορά, βλέπουμε ότι οι ομογενείς είναι μάλλον πιο μαχητικοί και πιο ευαισθητοποιημένοι από τους Έλληνες της Ελλάδας και της Κύπρου. Επίσης, επιβεβαιώνεται ότι οι Έλληνες της Ελλάδας και της Κύπρου δεν κατανοούν πλήρως πως λειτουργούν οι θεσμοί και πως λαμβάνονται οι αποφάσεις στις ΗΠΑ. Η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 και η εναντίωση του Κογκρέσου στο αίτημα της για τα F-16 δεν έχει προκληθεί από ενέργειες της Ελληνικής κυβέρνησης. Η Τουρκία έπεσε σε δυσμένεια λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400, παραβαίνοντας την αμερικανική νομοθεσία (νόμος CCATSA). Οι ομογενείς, αντιλήφθηκαν με οξυδέρκεια την ευκαιρία και έδρασαν γρήγορα, επαγγελματικά και αποτελεσματικά.
Οι ομογενείς των ΗΠΑ είναι ένα εντυπωσιακό λόμπυ. Είναι πολίτες και ψηφοφόροι στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι έχουν γεννηθεί εκεί και δραστηριοποιούνται νόμιμα. Ευτυχώς, δεν περιμένουν το Ελληνικό ή Κυπριακό κράτος να τους καλύψει τα έξοδα, αυτοχρηματοδοτούνται. Ο τσακωμός μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, Σύριζα και ΠΑΣΟΚ για την στάση του αμερικανικού Κογκρέσου στα Τουρκικά F-16, θυμίζει καβγά σε ξένον αχυρώνα. (Οι Ελληνικές κυβερνήσεις και τα κόμματα συνήθως προκαλούν προβλήματα παρά βοηθούν την προσπάθεια του Ελληνισμού της Αμερικής, αλλά με αυτό θα ασχοληθούμε άλλη φορά).
Εκτιμούμε ότι ο Ά. Συρίγος έχει σαφή γνώση των λειτουργιών του Κογκρέσου και της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Και σίγουρα υποστηρίζει με σθένος τα Ελληνικά συμφέροντα. Ως ακαδημαϊκός έκανε μια καλή ανάλυση, η οποία όμως «βγήκε» διαφορετικά στην τηλεόραση απ’ ότι σε πανεπιστημιακή αίθουσα. Η εξήγηση που έδωσε μετά διόρθωσε σε μεγάλο βαθμό την παρερμηνεία.
Στο τέλος όμως έμεινε ένα κενό. Η κυβέρνηση δεν ξεκαθάρισε ότι «κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ότι περνά από το χέρι της για να μην πάρει τα F-16 η Τουρκία». Ίσως να είναι αυτή η πολιτική της, αλλά δεν το είπε με σαφήνεια.
Το σπουδαιότερο συμπέρασμα είναι ότι η πολιτική ελίτ της χώρας συνεχίζει να αντιμετωπίζει την Τουρκία με κάποιον φόβο. Παρά την εμφανή πρόοδο στον διπλωματικό και αμυντικό τομέα, η τάση «να τα βρίσκουμε» με τους Τούρκους, έστω και με κάποιες παραχωρήσεις, συνεχίζει να έχει πολλούς υποστηρικτές.
Είναι ξεκάθαρο ότι μας συμφέρει να μην πάρουν τα F-16 οι Τούρκοι˙ ούτε σήμερα ούτε μετά από 10 χρόνια ούτε «σε βάθος χρόνου». Θα το αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο.
Τα άρθρα και τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα Athenian Herald εκφράζουν τους συγγραφείς τους. Η Athenian Herald δεν φέρει καμία ευθύνη για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω της ιστοσελίδας.
Σχόλια ()