Η Τουρκία πρέπει να ετοιμαστεί για την Μετα-Ερντογάν εποχή, λέει ο Αμερικανός αναλυτής Michael Rubin

Ακόμα και αν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα αποχωρήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την εξουσία, είναι σίγουρο ότι θα έρθει το τέλος του.

Η Τουρκία πρέπει να ετοιμαστεί για την Μετα-Ερντογάν εποχή, λέει ο Αμερικανός αναλυτής Michael Rubin

Ακόμα και αν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα αποχωρήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την εξουσία, είναι σίγουρο ότι θα έρθει το τέλος του και ότι το κόμμα του (το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) δεν θα επιβιώσει για παραπάνω από δύο χρόνια χωρίς τον ηγέτη του.

Κατόπιν όλων των αλλαγών που έφερε η περισσότερο από δύο δεκαετίες εξουσία του Ερντογάν, οι Τούρκοι δεν θα μπορέσουν απλά να επιστρέψουν στην προϋπάρχουσα κατάσταση και θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αρκετά θέματα σε περίπτωση αποχώρησης ή θανάτου του.

Αρχικά, υπάρχει το ερώτημα εάν η αντικατάσταση του Ερντογάν και του κόμματος του θα ακουλουθηθεί από γενική κάθαρση των «ερντογανικών» από τις θέσεις τους, όπως συνέβη κατόπιν της εισβολής στο Ιράκ με το κόμμα του Σαντάμ Χουσείν (το Μπάαθ). Θα διατηρήσουν τις θέσεις τους στους δημόσιους φορείς και στο εκπαιδευτικό σύστημα όσοι διορίστηκαν επί Ερντογάν με διαδικασίες που δεν βασίζονταν στην αριστεία αλλά στις πολιτικές και θρησκευτικές τους πεποιθήσεις?

Επίσης, είναι άξιο απορίας εάν θα αποφυλακιστούν όσοι φυλακίστηκαν, όπως οι περίπου 100.000 Τούρκοι που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα του 2016 ή τα μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ή ακόμα και όσοι φυλακίστηκαν επειδή είχαν δυτική παιδεία.

Τρίτον, οι Τούρκοι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα αλλάξουν το Σύνταγμα για να βάλουν τουλάχιστον όρια θητείας, για να αποφύγουν κι άλλον δικτάτορα.

Ακόμα, δεδομένου ότι ο Ερντογάν διέκοψε την πληρωμή συντάξεων σε όσους υπηρέτησαν την χώρα αλλά διαφωνούν μαζί του, ανακύπτει το ερώτημα εάν θα αποκατασταθούν αυτές οι συντάξεις και μάλιστα εντόκως.

Μια πιθανή επιστροφή των κατασχεμένων περιουσιών από πολιτικούς αντιπάλους και επιχειρηματίες θα ανέκοπτε την κρατικοποίηση και το μονοπώλιο σε βασικές βιομηχανίες.

Θα υπάρχει η ανάγκη για την ίδρυση Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης προκειμένου να ερευνήσει θέματα όπως το πραξικόπημα, την διαφθορά και τις δωροδοκίες.

Σε περίπτωση θανάτου του Ερντογάν, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει που να τον κηδεύσει, προκειμένου να αποφύγει πιθανούς βανδαλισμούς.

Τέλος, η νέα κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει τον ρου της εξωτερικής πολιτικής, με την ανακοπή εκδικητικών πράξεων κατά γειτονικών κρατών και την πιθανή αναστροφή στο άνοιγμα των Βαρωσίων.

Η αντικατάσταση του Ερντογάν και η εκδημοκρατικοποίηση της Τουρκίας μπορεί να είναι πιο κοντά από όσο περιμένουν οι περισσότεροι Τούρκοι.

Πηγή: The National Interest