Εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν

Ένα πολεμικό παιχνίδι προσομοίωσε σειρά αποβατικών επιχειρήσεων στην Ταϊβάν από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό το 2026 και έδειξε ότι δεκάδες χιλιάδες ζωές θα χαθούν.

Εάν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν

Ένα πολεμικό παιχνίδι που εκπόνησε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών, προσομοίωσε σειρά αποβατικών επιχειρήσεων στην Ταϊβάν από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό το 2026 και έδειξε ότι δεκάδες χιλιάδες ζωές θα χαθούν. Οι αναλυτές του παιχνιδιού προσπάθησαν να προσομοιώσουν ρεαλιστικές συνθήκες πολέμου όπως την ποσότητα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ή καθυστερήσεις λόγω αμερικανικής παρέμβασης, προκειμένου να εξετάσουν τις επιπτώσεις τους στο αποτέλεσμα του παιχνιδιού.

Οι συγγραφείς της σχετικής αναφοράς βάσισαν τους κανόνες του παιχνιδιού σε ιστορικά προηγούμενα όπως τις αποβάσεις D-Day και Οκινάουα και τις επιτυχίες των επιδρομών υποβρυχίων του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Σχεδόν όλες οι προσομοιώσεις κατέληξαν με ολοκληρωτική ή μερική νίκη της Ταϊβάν/Αμερικής με το αποτέλεσμα του πολέμου να καθορίζεται εντός δύο εβδομάδων εχθροπραξιών. Συνήθως τα πολεμικά αεροσκάφη και τα υποβρύχια της Αμερικής βύθισαν τόσο πολλά Κινεζικά πλοία που κατέστη αδύνατο για την Κίνα να παράσχει προμήθειες και να ενισχύσει τις δυνάμεις που κατάφεραν να αποβιβαστούν στην Ταϊβάν.

Ωστόσο, η Αμερική εκτιμάται ότι θα υποστεί περισσότερες απώλειες απ’ ότι στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πολεμική αεροπορία της Αμερικής βασίζεται σε μικρού βεληνεκούς αεροσκάφη, τα οποία θα πρέπει να έχουν τη βάση τους σε κοντινή απόσταση από τον στόχο, κάτι που κάνει τις αεροπορικές βάσεις στην Ιαπωνία εξαιρετικής σημασίας. Ένα από τα πιθανά σενάρια είναι η Ιαπωνία να το επιτρέψει αυτό, κάτι που θα αύξανε τις πιθανότητες επίθεσης από τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό, που με την σειρά του θα έκανε την Ιαπωνία να συμμετάσχει στις εχθροπραξίες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η Αμερική με την Ιαπωνία μπορεί να χάσουν μεταξύ 449 με 646 αεροσκάφη πριν απογειωθούν.

Είναι εκπληκτικό ότι το παιχνίδι δεν επικεντρώνεται σε μάχη στον αέρα καθώς αυτό θα απαιτούσε περισσότερα καύσιμα και η βύθιση αμφίβιων πλοίων θεωρήθηκε προτεραιότητα για τις Αμερικανικές δυνάμεις.

Το πιο αποτελεσματικό όπλων των ΗΠΑ αποδείχθηκαν τα βομβαρδιστικά μεγάλου βεληνεκούς, τα οποία στην προσομοίωση βύθισαν τα πολεμικά πλοία που μπλόκαραν την Ταϊβάν και τα αμφίβια πλοία που μετέφεραν στρατιώτες στις ακτογραμμές.

Η Κίνα φαίνεται να έχει τη δυνατότητα να εκτοξεύσει πυραύλους από αεροσκάφη, πλοία και εκτοξευτήρες εδάφους ώστε οι Αμερικανοί να μην μπορούν να προσεγγίσουν την Ταϊβάν χωρίς να καταστραφούν. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι η αποτελεσματική χρήση πυραύλων δεν είναι εύκολη καθώς εξαρτάται από την αποτελεσματική αναγνώριση εχθρικών πλοίων εν κινήσει εν μέσω του Ειρηνικού.

Λόγω της χρήσης πυραύλων από την Κίνα, η χρήση Αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων αποδείχθηκε μάταια στο παιχνίδι και για αυτόν τον λόγο είναι χρησιμότερο να αυξηθεί ο αριθμός των αντιπλοϊκών πυραύλων που πωλούνται στην Ταϊβάν.

Το δεύτερο σημαντικότερο όπλο των Αμερικανών ήταν τα πυροκίνητα υποβρύχια, σημαντικό αριθμό των οποίων ωστόσο και πάλι μπόρεσε να καταστρέψει η Κίνα.

Στο παιχνίδι, μόνο οι μοίρες που ήταν οχυρωμένες στα βουνά της Ταϊβάν θα μπορούσαν να επιβιώσουν, καθώς οι Κινέζικοι πύραυλοι κατέστρεψαν εύκολα τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις της Ταϊβάν. Οι δυνάμεις ξηράς της Ταϊβάν θα πρέπει να αντισταθούν στις αποβατικές δυνάμεις του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

Τα αποτελέσματα της προσομοίωσης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών έχουν υποστεί κριτική κυρίως γιατί η Κίνα δεν είναι πιθανό να εισβάλλει μέχρι το 2026 λόγω της ανισότητας των όπλων με την Αμερική. Η Κίνα άλλωστε σκοπεύει να ολοκληρώσει το σχέδιο εκσυγχρονισμού του στρατού της μέχρι το 2030 με την απόκτηση πολλών αμφίβιων πλοίων, πυροκίνητων υποβρυχίων, αεροσκαφών τεχνολογίας στελθ κ.ά.

Επίσης, δεν έχει υπάρξει αντίστοιχος πόλεμος από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι παρέχει τροφή για σκέψη δεδομένων των αναπόφευκτων απωλειών σε περίπτωση πολέμου.

Πηγή: 19fortyfive